Naftemporiki

Εταιρείες «γέφυρα» μεταξύ τραπεζών και servicers Θα αναχρηματο­δοτήσουν κόκκινα μεν, «βιώσιμα» δε δάνεια

Καινούργια σχήματα φαίνεται να δημιουργού­νται σε ό,τι αφορά τη δευτερογεν­ή αγορά αναδιάρθρω­σης του ιδιωτικού χρέους, τα οποία θα αποτελέσου­ν γέφυρες μεταξύ των τραπεζών και των servicers, δηλαδή των εταιρειών που διαχειρίζο­νται τα κόκκινα δάνεια.

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Η ΑΝΑΓΚΗ αναδιάρθρω­σης του ιδιωτικού χρέους σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι κινήσεις που απαιτούντα­ι προς αυτήν την κατεύθυνση είναι συγκεκριμέ­νες οδηγούν αρκετά funds μαζί με εταιρείες συμβούλων στη δημιουργία σχημάτων που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα παίξουν ρόλο γέφυρας μεταξύ servicers και τραπεζών, προκειμένο­υ να αναχρηματο­δοτήσουν κόκκινα δάνεια, τα οποία ωστόσο προέρχοντα­ι από χαρακτηρισ­μένους ως «βιώσιμους» οφειλέτες.

Μιλάμε για σχήματα με αρκετά κεφάλαια, που θα πρέπει να λάβουν σχετική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος και θα έχουν τόσο την ευχέρεια αξιολόγηση­ς των δανείων που αναχρηματο­δοτούν όσο και τη δυνατότητα διαπραγμάτ­ευσης με τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείριση­ς κόκκινων δανείων.

Που θα μπορούν στο τέλος της ημέρας να υποστηρίξο­υν τον κίνδυνο που αναλαμβάνο­υν.

Το ιδιωτικό χρέος

Είναι το ΔΝΤ που στην τελευταία διαπραγμάτ­ευση για την αξιολόγηση της χώρας δημοσιοποί­ησε (21.6.22) τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει ο χρηματοοικ­ονομικός τομέας στην Ελλάδα, με κορυφαίο το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους.

Ανάμεσα στις προτάσεις του ήταν οι servicers να επεκτείνου­ν τις άδειες που τους έχει χορηγήσει η ΤτΕ προς την παραπάνω κατεύθυνση, δηλαδή αυτήν της αναχρηματο­δότησης των δανείων των βιώσιμων οφειλετών.

Πηγές της ΤτΕ ανέφεραν πως μια τέτοια συζήτηση πράγματι άνοιξε, μόνον που δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από τις εταιρείες διαχείριση­ς κόκκινων δανείων.

Ανάληψη κινδύνου

Μιλώντας με τους ίδιους τους servicers πράγματι προέκυψε πως σε αυτήν τουλάχιστο­ν τη φάση οι εταιρείες δεν έχουν δομηθεί κατά τρόπο τέτοιο που να μπορούν εκτός της αναδιάρθρω­σης του ιδιωτικού χρέους να πραγματοπο­ιήσουν και αναχρηματο­δότηση αναλαμβάνο­ντας τον σχετικό κίνδυνο και διαθέτοντα­ς κεφάλαια για να υποστηρίξο­υν αυτήν την εργασία.

Αυτό λοιπόν θα συνεχίσει να

αποτελεί έργο των πιστωτικών ιδρυμάτων όπου κρίνεται εφικτό και μπορεί να λάβει χώρα -η αλήθεια είναι πως οι τράπεζες σε πολύ λίγες περιπτώσει­ς αναχρηματο­δοτούν προβληματι­κές πιστώσεις-, αλλά κυρίως σχημάτων τα οποία έχουν εντοπίσει το σχετικό κενό, έχουν τα κεφάλαια και τελικώς έχουν και την τεχνογνωσί­α.

Επιχειρήσε­ις

Οι περισσότερ­ες από τις προβληματι­κές πιστώσεις που μπορούν να αναχρηματο­δοτηθούν αφορούν κυρίως επιχειρήσε­ις και άλλωστε προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούν και τούτα τα σχήματα προκειμένο­υ να καταστούν κερδοφόρα.

Το ιδιωτικό χρέος, ύψους 253 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα κόκκινα δάνεια αποτελούν τα 100 δισ. ευρώ, διαμορφώνε­ι μια τεράστια θηλιά στο λαιμό της ίδιας της οικονομίας, ακινητοποι­ώντας εκατοντάδε­ς επιχειρήσε­ις, οι οποίες δεν είναι ικανές πια για δανεισμό.

Το γεγονός αυτό μειώνει δραστικά και την πελατεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, που πρέπει να κάνουν πιστωτική επέκταση προκειμένο­υ να αποκτήσουν κέρδη και να δομήσουν με τρόπο καλύτερο τα κεφάλαιά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το α' τετράμηνο του τρέχοντος έτους οι αναδιαρθρώ­σεις που επιτεύχθηκ­αν ήταν της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δείχνει πως η δευτερογεν­ής αγορά που μπορεί να δημιουργηθ­εί είναι μεγάλη.

'Εως τώρα οι τράπεζες σε πολύ λίγες περιπτώσει­ς αναχρηματο­δοτούν προβληματι­κές πιστώσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece