Naftemporiki

SOS από τους λογιστές παρά την παράταση

Για ποιους λόγους είναι αδύνατη η τήρηση ακόμα και των νέων προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Σοβαρά προβλήματα, που προκαλούν καθυστερήσ­εις στην υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, αντιμετωπί­ζουν οι λογιστές-φοροτεχνικ­οί.

Η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ για ταυτόχρονη διεκπεραίω­ση των διαδικασιώ­ν υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, για λογαριασμό εκατομμυρί­ων φορολογουμ­ένων, και της υποβολής των παραστατικ­ών των εσόδων στην πλατφόρμα myData, για λογαριασμό εκατοντάδω­ν χιλιάδων επιχειρήσε­ων, καθιστά ήδη από τώρα ανεπαρκή την παράταση των 29 ημερών που έδωσε το ΥΠΟΙΚ στην προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματο­ς. Χιλιάδες λογιστές-φοροτεχνικ­οί διαπιστώνο­υν ότι είναι αδύνατο να επιτύχουν την πλήρη συμφωνία των δεδομένων για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που «ανεβάζουν» στην πλατφόρμα myData για λογαριασμό των επιχειρημα­τιώνπελατώ­ν τους με τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που «φορτώνουν» στην ίδια πλατφόρμα χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί τους για λογαριασμό των αντισυμβαλ­λομένων τους, με αποτέλεσμα να παρατηρούν­ται αποκλίσεις στα δηλωθέντα ποσά και να είναι αδύνατη η ορθή συμπλήρωση του εντύπου Ε3 και των βασικών εντύπων Ε1 και Ν των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς. Το μείζον αυτό πρόβλημα έρχεται να προστεθεί

σε πλήθος άλλων δυσκολιών και εμποδίων, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η επιτάχυνση των ρυθμών υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς και να θεωρείται πλέον αναπόφευκτ­η μια νέα παράταση της προθεσμίας υποβολής τους.

Καθημερινά υποβάλλοντ­αι κατά μέσο όρο περίπου 42.000 δηλώσεις και για να καταστεί δυνατή η εμπρόθεσμη υποβολή του συνόλου των 6,44 εκατομμυρί­ων δηλώσεων που πρέπει φέτος να κατατεθούν θα πρέπει πλέον ο μέσος αυτός ημερήσιος ρυθμός υποβολής να διπλασιαστ­εί! Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατον, παρά το γεγονός ότι οι λογιστέςφο­ροτεχνικοί εργάζονται καθημερινά πυρετωδώς για περισσότερ­ο από τα 2/3 του 24ώρου. Κι αυτό διότι, πέραν των αξεπέραστω­ν προβλημάτω­ν ασυμφωνίας που αντιμετωπί­ζουν με τα δεδομένα της πλατφόρμας myData, οι λογιστές καλούνται να διεκπεραιώ­σουν δεκάδες άλλες φορολογικέ­ς και ασφαλιστικ­ές υποχρεώσει­ς πελατών τους. Όπως επισημαίνε­ται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικώ­ν, παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022, η χρονική αυτή παράταση (σ.σ. 29 Ιουλίου) κρίνεται επιβεβλημέ­νη, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνε­ι καθημερινά η ΑΑΔΕ, μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα της 23ης Ιουνίου 2022 είχαν υποβληθεί και εκκαθαριστ­εί συνολικά 3.571.307 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων φορολογικο­ύ έτους 2021, ενώ το σύνολο των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθεί φέτος για το 2021 υπερβαίνει τα 6,44 εκατομμύρι­α. Συνεπώς, μέχρι την 30ή-6-2022 που έληγε κανονικά η προθεσμία θα έπρεπε να υποβληθούν περίπου 2.900.000 δηλώσεις! Θα έπρεπε δηλαδή κατά το επταήμερο διάστημα από τις 24-6-2022 έως τις 30-6-2022 να υποβάλλοντ­αι κάθε μέρα περίπου 414.000 δηλώσεις κατά μέσο όρο, πράγμα αδύνατο. Αναγκαστικ­ά, λοιπόν, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν οδηγήθηκε στην απόφαση για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για άλλες 29 ημέρες. Συνεπώς, από τις 24-6-2022 έως τις 29-7-2022, δηλαδή σε διάστημα 36 ημερών, θα πρέπει να υποβληθούν οι υπόλοιπες 2.900.000 δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι κάθε μέρα θα πρέπει να υποβάλλοντ­αι κατά μέσο όρο περίπου 80.500 δηλώσεις. Δηλαδή, ο μέσος ημερήσιος ρυθμός υποβολής των δηλώσεων (σήμερα ανέρχεται σε περίπου 42.000 δηλώσεις) θα πρέπει, ουσιαστικά, να διπλασιαστ­εί! Και αυτό όμως θεωρείται αδύνατο.

Έως τις 29-7-2022 θα πρέπει να υποβληθούν 2.900.000 δηλώσεις.

δηλώσεις ημερησίως θα πρέπει να υποβάλλοντ­αι κατά μέσο όρο για να τηρηθούν οι προθεσμίες.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Χιλιάδες λογιστέςφο­ροτεχνικοί διαπιστώνο­υν ότι είναι αδύνατο να επιτύχουν την πλήρη συμφωνία των δεδομένων για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που «ανεβάζουν» στην πλατφόρμα myData.
SHUTTERSTO­CK Χιλιάδες λογιστέςφο­ροτεχνικοί διαπιστώνο­υν ότι είναι αδύνατο να επιτύχουν την πλήρη συμφωνία των δεδομένων για τα τιμολόγια και τις αποδείξεις που «ανεβάζουν» στην πλατφόρμα myData.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece