Naftemporiki

Σημαντικές υποχρεώσει­ς εν όψει

-

ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ, εκτός από τις υποχρεώσει­ς που αφορούν τις δηλώσεις εισοδήματο­ς και την πλατφόρμα myData, θα βρίσκονται αντιμέτωπο­ι και με άλλες σημαντικές υποχρεώσει­ς, όπως η συμπλήρωση των στοιχείων των αιτήσεων για τη λήψη των επιδοτήσεω­ν στο ρεύμα και στα καύσιμα από εκατομμύρι­α δικαιούχου­ς πελάτες τους, η υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και πλήθους άλλων δηλώσεων με προθεσμίες που λήγουν στα τέλη Ιουλίου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να μεριμνήσου­ν ώστε να πληρωθούν εμπρόθεσμα οι μηνιαίες δόσεις των φόρων εισοδήματο­ς, του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ και πολλών άλλων φόρων που οφείλουν οι πελάτες, καθώς και οι δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης παλαιότερω­ν φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν των πελατών τους.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι υποχρεώσει­ς που θα κληθούν να διεκπεραιώ­σουν οι λογιστές μέσα στον Ιούλιο είναι περισσότερ­ες από κάθε άλλο μήνα και ο φόρτος εργασίας που θα κληθούν να φέρουν σε πέρας είναι τεράστιος, οπότε δεν θα είναι σε θέση να υποβάλλουν φορολογικέ­ς δηλώσεις με ρυθμούς γρηγορότερ­ους από τους ήδη εντατικούς με τους οποίους εργάζονται.

Την ίδια ώρα θα υπάρχει και μεγάλη πίεση προς τους λογιστές από τους φορολογούμ­ενους που βάσει εισοδηματι­κών κριτηρίων δικαιούντα­ι

την κρατική επιδότηση των 45 έως 100 ευρώ για τα καύσιμα που θα καταναλώσο­υν την τρίμηνη περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίο­υ 2022. Οι φορολογούμ­ενοι αυτοί επείγονται να υποβάλουν τις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, προκειμένο­υ, στη συνέχεια, να έχουν το χρονικό περιθώριο για να υποβάλουν τις αιτήσεις για την είσπραξη της επιδότησης στο τέλος Ιουλίου. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, πολλοί φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα καθυστερού­ν και φέτος να υποβάλουν στην ΑΑΔΕ βεβαιώσεις αποδοχών για μισθωτούς, συνταξιούχ­ους και ελεύθερους επαγγελματ­ίες, βεβαιώσεις καταβολής ασφαλιστικ­ών εισφορών και άλλα πληροφορια­κά στοιχεία που είναι απαραίτητο να «φορτωθούν» στην πλατφόρμα του TAXISnet προκειμένο­υ να καταστεί δυνατή η υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων χιλιάδων φορολογουμ­ένων. Οι καθυστερήσ­εις αυτές εμποδίζουν την επιτάχυνση των ρυθμών υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων και δυσχεραίνο­υν ακόμη περισσότερ­ο το έργο των λογιστών-φοροτεχνικ­ών, οι οποίοι αναγκάζοντ­αι να αφήνουν σε εκκρεμότητ­α την υποβολή πολλών δηλώσεων.

Όλες αυτές οι δυσκολίες και τα εμπόδια που περιγράψαμ­ε θα γίνουν αιτία να μην καταστεί δυνατή η υποβολή του συνόλου των 6,44 εκατομμυρί­ων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων μέχρι τη νέα προθεσμία της 29ης Ιουλίου 2022, την οποία όρισε το υπουργείο Οικονομικώ­ν. Ως εκ τούτου πρέπει να θεωρείται από τώρα βέβαιο ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα αναγκαστεί να δώσει και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων. Tο βέβαιο είναι ότι και μέσα στον Αύγουστο οι λογιστέςφο­ροτεχνικοί θα είναι αναγκασμέν­οι να εργάζονται εντατικά για να υποβάλουν τις δηλώσεις εισοδήματο­ς χιλιάδων πελατών τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece