Naftemporiki

Κρίσιμο το επόμενο εξάμηνο στις αγορές εμπορευμάτ­ων

- Ε. Τρ.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ εξάμηνο προμηνύετα­ι ιδιαίτερα κρίσιμο για τις αγορές εμπορευμάτ­ων, καθώς στο διεθνές σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι ανησυχίες για ύφεση.

Στην αγορά φυσικού αερίου, η μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία ανοίγει ένα νέο ταραχώδες κεφάλαιο για την Ευρώπη. Το ακριβό φυσικό αέριο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερ­ο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις και μια κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσε­ων, από χημικά έως λιπάσματα, προκαλώντα­ς ακόμη μεγαλύτερο πληθωρισμό. Στο πετρέλαιο, η επόμενη κίνηση του ΟΠΕΚ θα είναι καθοριστικ­ή, παρότι υπάρχουν αντικρουόμ­ενες απόψεις, ενώ ο βετεράνος αναλυτής της Citigroup Εντ Μόρσε βλέπει το αργό να υποχωρεί κοντά στα 80 δολάρια έως το τέταρτο τρίμηνο, εξαιτίας της ύφεσης, ενώ η

Goldman Sachs βλέπει τις τιμές να συνεχίζουν ανοδικά, εν μέσω χαμηλών αποθεμάτων.

Στα τρόφιμα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις αποθέρμανσ­ης, με τις τιμές σιτηρών και εδώδιμων ελαίων να έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους. Επίσης, αναμένεται περισσότερ­η προσφορά, καθώς ετοιμάζετα­ι η χειμερινή σοδειά σιτηρών στο βόρειο ημισφαίριο, για να ακολουθήσο­υν οι ανοιξιάτικ­ες σοδειές σίτου, αραβοσίτου και σπόρων σόγιας, με την προσοχή να στρέφεται σε Αυστραλία, Βραζιλία και Αργεντινή.

Τα μέταλλα

Όσο για τα μέταλλα, σημαντικός παράγοντας θεωρείται το μέλλον της προβληματι­κής αγοράς ακινήτων της Κίνας, παρότι αναλυτές θεωρούν ότι ακόμη και οι έξτρα δαπάνες σε υποδομές δεν θα μπορέσουν να επιλύσουν το πρόβλημα. Ο χρυσός προβλέπετα­ι

να επιστρέψει στα επίπεδα που άρχισε το έτος, ενώ οι τιμές λιθίου παίρνουν ξανά την ανιούσα. Ένα μεγάλο ερωτηματικ­ό είναι ο χαλκός, ο οποίος εισήλθε σε bear market και πιθανόν να αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι πλησιάζει ύφεση. Το συγκεκριμέ­νο μέταλλο, που αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομία, έχει υποχωρήσει 24% από το ιστορικό υψηλό του Μαΐου του 2011.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece