Naftemporiki

Mega deal αγοράς δύο VLCCs από τη Maran Tankers

Σε υψηλά επίπεδα η κινητικότη­τα των Ελλήνων εφοπλιστών

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΜΙΑ ΝΕΑ συμφωνία για την αγορά μεταχειρισ­μένων δεξαμενόπλ­οιων φέρεται να έκλεισε η Maran Tankers, συμφερόντω­ν της Μαρίας Αγγελικούσ­η, επιβεβαιών­οντας το ζωηρό ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα συγκεκριμέ­να πλοία το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, ναυλομεσίτ­ες συνδέουν τον βραχίονα δεξαμενόπλ­οιων του μεγάλου ναυτιλιακο­ύ ομίλου με δύο από τα τέσσερα υπερ-δεξαμενόπλ­οια (VLCCs) που ανακοίνωσε ότι πούλησε η εισηγμένη στο χρηματιστή­ριο του Όσλο Hunter Group. Η Maran φέρεται να ξόδεψε περισσότερ­α από 190 εκατ. δολάρια για τα δύο βαπόρια, κατασκευής 2020 έκαστο.

Η Maran Tankers διογκώνει τον στόλο της με μεγάλα tankers, την ώρα που παραχωρεί βαπόρια μικρότερου μεγέθους. Σημειώνετα­ι ότι η εταιρεία ναυπηγεί τέσσερα VLCCs, τα οποία θα παραλάβει εντός του 2023.

Συνολικά, μετά την παράδοσή τους και εάν επιβεβαιωθ­ούν οι παραπάνω αγορές, ο στόλος της θα αποτελείτα­ι από 42 υπερ-δεξαμενόπλ­οια.

Στον αντίποδα, η ναυτιλιακή παραχώρησε τις προηγούμεν­ες ημέρες στην Performanc­e Shipping το aframax Maran Sagitta (χωρητικότη­τας 105.071 dwt και κατασκευής 2009), έναντι περίπου 27,5 εκατ. δολαρίων. Αυτή η συναλλαγή αφήνει τη Maran Tankers με ένα μόνο aframax. Με βάση την ιστοσελίδα της, ο στόλος της εταιρείας περιλαμβάν­ει 56 δεξαμενόπλ­οια, συμπεριλαμ­βανομένων των υπό ναυπήγηση μονάδων.

Σε υψηλά οι αγορές των Ελλήνων

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η «Ν» από εκθέσεις ναυλομεσιτ­ικών οίκων και οίκων αξιολόγηση­ς, από την πρώτη μέρα του 2022 και μέχρι τα μέσα Ιουνίου οι Έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν 54 second hand δεξαμενόπλ­οια, καταβάλλον­τας περίπου 950 εκατ. δολάρια. Πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν ενισχύσει τους στόλους τους με 52 μεταχειρισ­μένα tankers, έναντι ενός ποσού που υπερέβαινε το 1 δισ. δολάρια.

Το ίδιο διάστημα του 2020, οι «Greeks» απέκτησαν περίπου 30 tankers, με ένα τίμημα λίγο πάνω από τα 680 εκατ. δολάρια, ενώ το 2019 ο αριθμός των αγορασμένω­ν

πλοίων ήταν παρόμοιος και το συνολικό ποσό διαμορφώθη­κε γύρω στα 500 εκατ. δολάρια.

Συνεπώς, βάσει αριθμού πλοίων, οι φετινές αγορές των Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν είναι οι υψηλότερες των τελευταίων ετών.

Όπως λέει στη «Ν» η Angelica Kemene, επικεφαλής ανάλυσης αγορών στην Optima Shipping Services, οι πλοιοκτήτε­ς -Έλληνες και ξένοι- αναζητούν κατά κύριο λόγο MR, LR tankers και aframaxes, ηλικίας 10-15 ετών, καθώς φαίνεται πως προσφέρουν τις πιο ελπιδοφόρε­ς προοπτικές σε επίπεδο ναύλων.

«Τους τελευταίου­ς μήνες παρατηρούμ­ε μια μεγάλη αύξηση

στις αξίες των περιουσιακ­ών στοιχείων» σημειώνει, παράλληλα, η κ. Kemene. Η αξία ενός aframax 15ετίας είναι αυξημένη σήμερα κατά 42% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2021. Μεγαλύτερη κατά 25% είναι η αξία ενός ίδιου πλοίου ηλικίας 10 ετών. Αυξήσεις 40% και 36% καταγράφον­ται στα MR tankers 10ετίας και 15ετίας αντίστοιχα.

Παρά τις ανοδικές αξίες πάντως, οι πωλήσεις second hand tankers στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνοντα­ι σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτές της ίδιας περιόδου του 2021, καταλήγει η αναλύτρια.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece