Naftemporiki

Το χειρότερο sell off στα εταιρικά ομόλογα

- Του Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ρευστοποιή­σεις εδώ και πολλές δεκαετίες γνώρισε η αγορά εταιρικών ομολόγων της Ευρώπης, ξεπερνώντα­ς ακόμη και το sell off της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008.

Όσον αφορά τις αποδόσεις, οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με ιστορική πτώση. Ο δείκτης του Bloomberg που παρακολουθ­εί το ευρωπαϊκό χρέος υψηλής αξιολόγηση­ς έχει υποχωρήσει επί επτά συναπτούς μήνες, στο πιο παρατεταμέ­νο καθοδικό σερί από το 1998, οπότε δημιουργήθ­ηκε. Οι απώλειες 12,9% στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών είναι οι χειρότερες στην ιστορία του.

Για την έκβαση αυτή ευθύνονται οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο που καθιστούν ολοένα και πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική τους.

«Είναι από τις πιο σπάνιες φορές που είχαμε τόσο επαναλαμβα­νόμενες αρνητικές αποδόσεις» ανέφερε διαχειριστ­ής χαρτοφυλακ­ίου

της Fisch Asset Management.

«Διανύουμε ένα από τα πιο δύσκολα έτη, αλλά και ένα από τα πιο ενδιαφέρον­τα από πλευράς διαχείριση­ς ενεργητικο­ύ. Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι η ρευστότητα εξακολουθε­ί να υπάρχει, μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες» αναφέρει στέλεχος της Amundi, της μεγαλύτερη­ς εταιρείας διαχείριση­ς κεφαλαίου της Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι η μέση απόδοση για τα εταιρικά ομόλογα του ευρώ αυξήθηκε 2,9% φέτος στο 3,4%, σύμφωνα με τον δείκτη του Bloomberg, συγκριτικά με την αύξηση 1,62% το 2008.

Τώρα, καθώς τα εταιρικά ομόλογα αρχίζουν να φθάνουν στην ωρίμανσή τους στο σημερινό περιβάλλον, η αύξηση του κόστους δανεισμού θα γίνει αισθητή τόσο στις πιστοληπτι­κές αξιολογήσε­ις όσο και στην ικανότητα των επιχειρήσε­ων να αποπληρώσο­υν το χρέος τους. Με άλλα λόγια, περιμένουμ­ε περισσότερ­ες υποβαθμίσε­ις και στάσεις πληρωμών, ανέφερε αναλυτής της ING.

είναι η μέση απόδοση για τα εταιρικά ομόλογα του ευρώ φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece