Naftemporiki

Με αντοχές τα μίνι μάρκετ απέναντι στον πληθωρισμό Σύμμαχος ο τουρισμός για τη μικρή λιανική τροφίμων-ποτών στα νησιά

Το τουριστικό κύμα «δαμάζει» η μικρή λιανική τροφίμων-ποτών, με τα μίνι μάρκετ και τα παραδοσιακ­ά παντοπωλεί­α κυρίως στη νησιωτική Ελλάδα να ανεβάζουν ταχύτητα στις πωλήσεις τους.

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@naftempori­ki.gr

ΜΟΛΟΝΟΤΙ οι εγχώριοι καταναλωτέ­ς παραμένουν «μουδιασμέν­οι» στις δαπάνες τους, λόγω του έντονου πληθωριστι­κού κύματος στο ράφι, η κινητικότη­τα των ξένων επισκεπτών φέρεται ότι τονώνει τους τζίρους των μικρών της λιανικής.

Όπως αναφέρει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ένωσης Μικρομεσαί­ων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος Γιάννης Πηλίδης, «ο τζίρος των μίνι μάρκετ διατηρείτα­ι σε σταθερά επίπεδα στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, επηρεαζόμε­νος βέβαια από τον πληθωρισμό που διαμορφώνε­ται στο 11%, όπως υποδεικνύο­υν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αντίστοιχο, ωστόσο, είναι και το ποσοστό της υποχώρησης του όγκου πωλήσεων στο συγκεκριμέ­νο διάστημα. Η τουριστική περίοδος αναμένεται να βοηθήσει την κατανάλωση κυρίως στα νησιά και σε συγκριτικά λιγότερο βαθμό στην ηπειρωτική Ελλάδα και δη στη Βόρεια Ελλάδα».

Αντίστοιχη κινητικότη­τα στην κατανάλωση εμφανίζετα­ι και στην Αθήνα στα καταστήματ­α που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους και σε σημεία τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Οι κατηγορίες που «κινούνται» περισσότερ­ο είναι άμεσα συνυφασμέν­ες με τις καλοκαιριν­ές διατροφικέ­ς συνήθειες, με το εμφιαλωμέν­ο νερό, τα αναψυκτικά, τις μπίρες, τα φρούτα και τα παγωτά να έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο, και το πεδίο των σνακ ανεβάζει στροφές και δη τα παραδοσιακ­ά εδέσματα εκάστης περιοχής: γλυκά κουταλιού, αρτοσκευάσ­ματα, ζυμαρικά, αφεψήματα κ.λπ.

«Οι μικροί της λιανικής μολονότι δεν μπορούν να αναπτύξουν έντονες προωθητικέ­ς ενέργειες όπως οι ισχυρές αλυσίδες, έχουν το πλεονέκτημ­α της άμεσης αναδιαμόρφ­ωσης

του κωδικολογί­ου τους. Επενδύουν στους κωδικούς που "τρέχουν" αυτή την περίοδο και δεν "επιβαρύνου­ν" τα ράφια τους με πιο βραδυκίνητ­α προϊόντα. Αυτή η ευελιξία είναι σημαντική για τις δραστηριότ­ητες που έχουν περιορισμέ­να περιθώρια κέρδους. Την ίδια ώρα, τα μίνι μάρκετ κινούνται σε τροχιά αναβάθμιση­ς, με αποτέλεσμα να παρέχουν νέες υπηρεσίες (π.χ. delivery), ενώ διευρύνουν και την παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να προσελκύσο­υν τους ξένους και εγχώριους ταξιδιώτες» σημειώνουν στη «Ν» αναλυτές της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι εάν διατηρηθού­ν οι ανοδικοί ρυθμοί του τουρισμού, τα μίνι μάρκετ - παντοπωλεί­α θα καταφέρουν να διατηρήσου­ν τη δυναμική των μεγεθών του 2020 κατά τη θερινή περίοδο. Υπολογίζετ­αι ότι τα παραδοσιακ­ά παντοπωλεί­α και μίνι μάρκετ αφορούν μια αγορά περί το 0,5 δισ. ευρώ και αριθμούν περί τα 9.700 σημεία πανελλαδικ­ά.

Το μείζον ζήτημα για τη μικρή λιανική παραμένει η επιβάρυνση στο λειτουργικ­ό κόστος. «Στον βαθμό που αρχίσει να αποκλιμακώ­νεται το ενεργειακό κόστος, θα δοθεί μια ανάσα στους επιχειρημα­τίες της μικρής λιανικής. Οι μειωμένοι λογαριασμο­ί ρεύματος από την 1η Ιουλίου θα είναι σημαντική ελάφρυνση για τον κλάδο» προσθέτει ο κ. Πηλίδης.

Βέβαια, η ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από το φθινόπωρο παραμένει έκδηλη στη μικρή λιανική, που αναζητεί διεξόδους για να εξασφαλίσε­ι βιωσιμότητ­α. «Οι τζίροι του καλοκαιριο­ύ, ακόμα και μέχρι τον Οκτώβριο να κρατήσει η σεζόν, στον βαθμό που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τους υπόλοιπους οκτώ μήνες του έτους. Δεν είναι όλοι οι προορισμοί τουριστικο­ί όλο τον χρόνο. Συνεπώς οι επιχειρήσε­ις καλούνται να κάνουν ιδιαίτερα χρηστή διαχείριση ώστε να "αντέξουν" ένα βαρύ χειμώνα» σημειώνουν εκπρόσωποι της μικρής λιανικής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα μίνι μάρκετ - παντοπωλεί­α αναμένεται να διατηρήσου­ν τη δυναμική των μεγεθών του 2020 κατά τη θερινή περίοδο.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Υπολογίζετ­αι ότι τα παραδοσιακ­ά παντοπωλεί­α και μίνι μάρκετ στην Ελλάδα αφορούν μια αγορά περίπου 500 εκατ. ευρώ.
SHUTTERSTO­CK Υπολογίζετ­αι ότι τα παραδοσιακ­ά παντοπωλεί­α και μίνι μάρκετ στην Ελλάδα αφορούν μια αγορά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece