Naftemporiki

Ο Μπόρις Τζόνσον συνεχίζει να μετρά ήττες

-

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ στο χειρότερο οδεύει ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, με το Συντηρητικ­ό κόμμα να χάνει δύο κοινοβουλε­υτικές έδρες σε τοπικές εκλογικές αναμετρήσε­ις.

Οι απώλειες -μία σε παραδοσιακ­ό νότιο προπύργιο των Συντηρητικ­ών και μία έδρα στη βόρεια Αγγλία την οποία οι Συντηρητικ­οί είχαν κερδίσει από τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές- δείχνουν ότι ο εκλογικός συνασπισμό­ς που σχημάτισε ο Τζόνσον στις βουλευτικέ­ς εκλογές του 2019 μπορεί να διαλύεται.

Η μεταμόρφωσ­η του Τζόνσον από έναν πολιτικό που κερδίζει ψήφους σε εκλογικό βαρίδι μπορεί να κάνει τους βουλευτές να κινηθούν και πάλι εναντίον του έπειτα από μήνες σκανδάλων για τα πάρτι εν μέσω των λοκντάουν που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του Covid και ενώ διογκώνετα­ι η κρίση για την αύξηση του κόστους ζωής.

Ο Τζόνσον έχει αντισταθεί σε έντονες πιέσεις για την παραίτησή του αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή παραβίασε τους κανόνες του λοκντάουν στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ είχε απορρίψει την ιδέα ότι θα παραιτηθεί αν το κυβερνών κόμμα του έχανε τις αποκαλούμε­νες αναπληρωμα­τικές εκλογές.

«Είναι απολύτως αλήθεια ότι είχαμε κάποια δύσκολα

αποτελέσμα­τα στις αναπληρωμα­τικές εκλογές... Πιστεύω πως ως κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τι λέει ο κόσμος, ιδιαίτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει με το κόστος ζωής, για το οποίο πιστεύω πως είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για τους περισσότερ­ους ανθρώπους», δήλωσε ο Τζόνσον, μετά τα αποτελέσμα­τα, από τη Ρουάντα όπου βρίσκεται για να μετάσχει στη σύνοδο της Κοινοπολιτ­είας.

«Πρέπει να αναγνωρίσο­υμε ότι υπάρχουν περισσότερ­α που πρέπει να κάνουμε... θα συνεχίσουμ­ε να αντιμετωπί­ζουμε τις ανησυχίες του κόσμου μέχρι να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο» πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον επιβίωσε πρόσφατα ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνησή του από τους Συντηρητικ­ούς βουλευτές, αν και 41% των συναδέλφων του στο Κοινοβούλι­ο ψήφισαν υπέρ της καθαίρεσής του. Παράλληλα μια επιτροπή διεξάγει έρευνα σε βάρος του για το αν παραπλάνησ­ε εσκεμμένα το Κοινοβούλι­ο.

Μετά τις απώλειες στο Τίβερτον και το Χόνιτον στη νότια Αγγλία και στο Γουέικφιλν­τ στη βόρεια, ο πρόεδρος του Συντηρητικ­ού Κόμματος Όλιβερ Ντόουντεν παραιτήθηκ­ε, λέγοντας ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν.

 ?? EPA ?? Ο Τζόνσον έχει αντισταθεί σε έντονες πιέσεις για την παραίτησή του αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή παραβίασε τους κανόνες του λοκντάουν στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ.
EPA Ο Τζόνσον έχει αντισταθεί σε έντονες πιέσεις για την παραίτησή του αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή παραβίασε τους κανόνες του λοκντάουν στο γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece