Naftemporiki

Νερό στον μύλο της έντασης συνεχίζει να ρίχνει η Τουρκία Τα «μηνύματα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν πτόησαν τη γείτονα

Μια ανάσα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και παρά τα «μηνύματα» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Τουρκία συνεχίζει να πορεύεται με μια εμπρηστική ρητορική.

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkokkaliar­i@naftempori­ki.gr

29-30 Ιουνίου θα πραγματοπο­ιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εκφράζει την ικανοποίησ­ή της από τη σαφή αναφορά στα συμπεράσμα­τα της Συνόδου στην προκλητική στάση της Άγκυρας, ωστόσο η γειτονική χώρα συνεχίζει να ρίχνει νερό στον μύλο της έντασης.

Είναι χαρακτηρισ­τικό πως το τουρκικό ΥΠΕΞ δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, μιλώντας για μια προκατειλη­μμένη, χωρίς όραμα και αποκομμένη από την πραγματικό­τητα στάση. Και χαρακτήρισ­ε «απαράδεκτο» να προσπαθεί η Ε.Ε. να νομιμοποιή­σει τις «μαξιμαλιστ­ικές και παράνομες θέσεις για την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο», φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσε­ι την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες (στρατιωτικ­οποίηση των νησιών).

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε χθες λόγο για δύο δρόμους της γειτονικής χώρας. Όπως είπε: «Ο ένας είναι αυτός της αποκλιμάκω­σης και του παραγωγικο­ύ διαλόγου και ο άλλος της κλιμάκωσης, που είναι βέβαιο πως οδηγεί την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνσ­η από την ευρωπαϊκή οικογένεια και κρατά ανοιχτή τη λήψη περαιτέρω μέτρων κατά της Τουρκίας». Μάλιστα, τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την ακραία επιθετική ρητορική της ελληνικής κυριαρχίας και σημείωσε πως η χώρα μας έχει απαντήσει τεκμηριωμέ­να και σε κάθε πρόκληση.

«Πάντα θα καλώ την Τουρκία σε έναν καλόπιστο διάλογο, ωστόσο είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστ­ούμε την κυριαρχία μας με αποφασιστι­κότητα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο».

Η γειτονική χώρα οδηγείται σε

εκλογές το 2023, με την οικονομία της να κλυδωνίζετ­αι και τον κ. Ερντογάν να επιδίδεται σε μια προσπάθεια συσπείρωση­ς των ψηφοφόρων του.

Σύνοδος ΝΑΤΟ

Τα «φώτα» στις 29 και 30 Ιουνίου στρέφονται στη Μαδρίτη, όπου θα πραγματοπο­ιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (θα είναι παρών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν). Εκεί αναμένεται να φανεί και το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ρισκάρει να προβάλει τις αναθεωρητι­κές του απόψεις ή θα επιχειρήσε­ι να μην ανοίξει όλα τα μέτωπα ταυτόχρονα.

Σχετικά με το αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στη Μαδρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός σημείωσε: «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνί­ας με τον κ. Ερντογάν. Συνεχίζω να πιστεύω πως θα πρέπει να συναντιόμα­στε και να συζητάμε». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τι θα κάνει αν η Τουρκία θέσει θέμα με την αποστρατιω­τικοποίηση των ελληνικών νησιών, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε πως ως προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι διαφορετικ­ή η ατζέντα, τονίζοντας πως εάν η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο και θα δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις. Από την πλευρά της η Τουρκία συνεχίζει τις εμπρηστικέ­ς δηλώσεις, εμμένοντας στις παράλογες θέσεις για την αποστρατιω­τικοποίηση των ελληνικών νησιών. Μάλιστα, τη σχετική συζήτηση επανέφερε στο προσκήνιο την Πέμπτη ο αντιπρόεδρ­ος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, που είπε ότι η Ελλάδα εξοπλίζει, σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τα νησιά στο Αιγαίο. Για να προσθέσει πως εάν δεν σταματήσει άμεσα να το κάνει «θα αρχίσουμε να αμφισβητού­με την κυριαρχία των νησιών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών».

Τη σκυτάλη των προκλητικώ­ν δηλώσεων πήρε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, που επέλεξε να ρίξει λάδι στη φωτιά. Για να δικαιολογή­σει την άρνηση της Άγκυρας να ενταχθούν Σουηδία και Φινλανδία στο ΝΑΤΟ, είπε μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έδειχνε «κακομαθημέ­νη συμπεριφορ­ά» και για 12 χρόνια εμπόδιζε την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

Κριτική αντιπολίτε­υσης

Στα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέροντα­ι τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλ­ος αναφέρεται σε παλαιότερε­ς διατυπώσει­ς στα συμπεράσμα­τα του Συμβουλίου (την περίοδο που ήταν πρωθυπουργ­ός ο Αλ. Τσίπρας).

«Από τα συμπεράσμα­τα της Συνόδου Κορυφής απουσιάζει για μία ακόμα φορά η οποιαδήποτ­ε αναφορά σε κυρώσεις. Δεν περιλαμβάν­ονται συγκεκριμέ­να μέτρα αλληλεγγύη­ς και αποτροπής, όπως είναι το εμπάργκο όπλων» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

 ?? ΑΠΕ-ΜΠΕ ?? «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνί­ας με τον κ. Ερντογάν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Μαδρίτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ «Δεν είμαι εγώ αυτός που έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνί­ας με τον κ. Ερντογάν», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για το αν είναι ανοιχτός σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας στη Μαδρίτη.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece