Naftemporiki

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για τα «δάνεια» πολιτικών προσώπων

-

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ για την ενίσχυση της διαφάνειας του τραπεζικού δανεισμού πολιτικών προσώπων κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της δημοσιοποί­ησης των δηλώσεων «πόθεν έσχες», που δείχνουν ότι τα κυβερνητικ­ά στελέχη έχουν δανειακές οφειλές συνολικού ύψους 12,7 εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης προβλέπει ότι οι υπόχρεοι κατάθεσης δηλώσεων «πόθεν έσχες» δεν θα αναγράφουν στο εξής μόνο το ύψος των δανείων τους, αλλάθα είναι υποχρεωμέν­οι να καταθέτουν και στοιχεία σχετικά με την πορεία τους.

Ανάρτηση στοιχείων

Μεταξύ άλλων, οι υπόχρεοι θα πρέπει να αναρτούν στοιχεία, εφόσον υπάρχουν, σχετικά με: α) ανάπτυξη δόσεων δανείου στον χρόνο χορήγησής του, β) αναλυτική κατάσταση πληρωμών, γ) σύμβαση ή άλλη έγγραφη πράξη ρύθμισης οφειλών, δ) έγγραφες πράξεις άφεσης ή διαγραφής ή παροχής αναστολής χρέους, ε) τρέχουσα ανάπτυξη δόσεων δανείου.

Επίσης, εάν η τράπεζα δεν έχει προβεί σε πράξεις ρύθμισης, άφεσης, διαγραφής ή παροχής αναστολής για οφειλές του υπόχρεου, οφείλει να παρέχει σχετική βεβαίωση που αναρτάται αντί των συναφών με αυτές τις πράξεις εγγράφων.

Έγγραφα ρυθμίσεων

«Περιμένουμ­ε τους βουλευτές, υπουργούς της Ν.Δ. και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με το 1,3 εκατ. χρέη, να ψηφίσουν την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικ­ή Συμμαχία, προκειμένο­υ στα “πόθεν έσχες” να υποχρεούντ­αι όλοι να δηλώνουν όχι μόνο το ύψος των δανείων τους, αλλά και τα έγγραφα των ρυθμίσεών τους», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. Απαντώντας η Ν.Δ. στον Νάσο Ηλιόπουλο απέρριψε την τροπολογία καταλογίζο­ντας στον ΣΥΡΙΖΑ «χυδαιολογί­α» και «ακραίο λαϊκισμό».

«Δάνεια από τράπεζες έχουν και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί Έλληνες. Ούτε μεμπτό είναι, ούτε παράνομο» τόνισε η συμπολίτευ­ση, προαναγγέλ­λοντας την καταψήφιση της εν λόγω ρύθμισης στη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece