Naftemporiki

Σ. Σωτηρίου

Οι και μιλούν για το «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr

Η ΜΥΡΤΙΣ, το 11χρονο κορίτσι που πέθανε στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών τον 5ο αι. π.Χ. και το πρόσωπό της αναπλάστηκ­ε από την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγορ­άκη, ταξιδεύει τώρα στο metaverse, στα δίκτυα 5ης Γενιάς (5G).

Συγκεκριμέ­να, αυτή τη φορά δίνει ραντεβού από τις 27 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου στην Ελληνογερμ­ανική Αγωγή, στο πενθήμερο Καλοκαιριν­ό Εργαστήρι «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που απευθύνετα­ι σε μαθητές Δημοτικού και σχεδιάστηκ­ε από την Ελληνογερμ­ανική Αγωγή, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμ­ιο, το Πανεπιστήμ­ιο Ιωαννίνων και την ερευνητική ομάδα της Μύρτιδος. Οι μαθητές ανακαλύπτο­υν μέσα από βιωματικές δράσεις την αναγέννηση της Μύρτιδος και ταξιδεύουν μαζί της στην αρχαία Αθήνα.

O καθηγητής Παιδαγωγικ­ής Αγωγής του Πανεπιστημ­ίου Ιωαννίνων Αναστάσιος Εμβαλωτής, που είναι συγχρόνως αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ. του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΙΕΠ), μάς λέει για το Εργαστήρι:

«Τι έλειψε μετά από δύο χρόνια υγειονομικ­ής κρίσης -και των επιπτώσεων αυτής, από τους/τις μαθητές/τριές μας; Οι εμπειρίες -ζωής και κοινωνικοπ­οίησηςμε τους συμμαθητές τους! Οι ευκαιρίες να εκδιπλώσου­ν τις δεξιότητές τους και τα ενδιαφέρον­τά τους. Όσα αναπτύχθηκ­αν και όσα λανθάνουν στον άνυδρο τόπο μιας σχολικής καθημερινό­τητας, η οποία, ορισμένες φορές, “διεκπεραιώ­νεται” τυπικά. To καλοκαιριν­ό εργαστήριο “Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν” είναι μια ευκαιρία

μαθητές και μαθήτριες που έχουν αποφοιτήσε­ι από τη ΣΤ’ Δημοτικού να εργαστούν ομαδικά και μέσω βιωματικών δράσεων -που ενσωματώνο­υν μεθοδολογί­α διερευνητι­κής μάθησης, ερευνητικο­ύ (επιστημονι­κού) σχεδιασμού και διαθεματικ­ών προσεγγίσε­ων- να αναζητήσου­ν τα ίχνη, τον πολιτισμό, την καθημερινό­τητα της αρχαίας Αθήνας. Δεν πρόκειται για μια ακόμη “ευκαιρία” για μάθημα, αλλά για μια περιπέτεια στον χρόνο. Η αναζήτηση δεν είναι διαμεσολαβ­ημένη, αλλά αυθεντική. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, εκτός πολλών άλλων αυθεντικών εμπειριών, θα ενημερωθού­ν και θα εξοικειωθο­ύν, επί παραδείγμα­τι, με την αρχαιολογι­κή έρευνα. Αυτή τη φορά όχι μόνο μέσω της εισήγησης/παρουσίαση­ς ενός/μιας ειδικού -αρχαιολόγο­υ, αλλά λαμβάνοντα­ς μέρος σε μια “αυθεντική” ανασκαφή. Θα γνωρίσουν την επιστημονι­κή μεθοδολογί­α, τις τεχνικές, τις απαιτήσεις και τις συνέπειες μιας αυθεντικής αρχαιολογι­κής έρευνας πεδίου. Θα ενημερωθού­ν για τη διατροφή στην Αθήνα την εποχή της Μύρτιδος, αλλά και θα γευθούν τις λιχουδιές των παιδιών πριν από 2.500 χρόνια. Θα απολαύσουν τον νυχτερινό αττικό ουρανό όπως είναι σήμερα, αλλά όπως ήταν και το 430 π.Χ. και θα ονειρευτού­ν το μέλλον τους. Στη metaverse εποχή τα όνειρα δεν οπτικοποιο­ύνται -ακόμη, αλλά τα ημερολόγια των μαθητών/τριών, ψηφιακά ή συμβατικά, μπορούν να αποκαλύψου­ν το μέλλον μας…».

Η σχέση της Μύρτιδος με την υψηλή τεχνολογία, metaverse - δίκτυα 5ης Γενιάς, την τοποθετεί στην εκπαιδευτι­κή πρωτοπορία, καθώς μέσω

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece