Naftemporiki

Αιχμάλωτοι

-

«Η Ε.Ε. είναι ένα χάλι» («You are a mess guys, you are a big mess», Έντι Ράμα, 23/6), αλλά προφανώς επειδή η αγάπη είναι ζάλη, θέλει η Αλβανία να ενταχθεί στο κλαμπ, το οποίο δεν έχει και σε υπόληψη μεγάλη.

ΕΜΕΙΣ, καθότι ο δικός μπορεί να πει, μα να ακούσει δεν μπορεί, οφείλουμε να παραδεχτού­με ότι η Ε.Ε. σε ημιμόνιμη κατάσταση κρίσης και σε σύγχυση είναι. Το φωνάζει η διαχείριση αδιεξόδων, ακόμη και το ράγισμα των λόγων.

«ΟΙ ΟΥΚΡΑΝΟΙ είναι έτοιμοι να πεθάνουν για την ευρωπαϊκή προοπτική. Θέλουμε να ζήσουν με το ευρωπαϊκό όνειρο». Κάτι έχει η φράση της προέδρου της Κομισιόν. Είναι -για να θυμηθούμε τον Τσόμσκι και το περίφημο «Colorless green ideas sleep furiously» (οι άχρωμες πράσινες ιδέες κοιμούνται μανιασμένα)- άτοπη από πλευράς νοήματος.

ΓΙΑΤΙ μήπως βγάζει νόημα το φιλολογικό τέιον των Ευρωπαίων ηγετών για το ενεργειακό, ενώ ο χειμώνας θα έρθει έτσι κι αλλιώς και η Ευρώπη πρέπει να προετοιμασ­τεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου (ΙΕΑ); Ίσως, τον Ιούλιο θα το ξαναδούν, «όχι δεν υπάρχει τέτοια προοπτική». Μόνο πιεστική πραγματικό­τητα και πληθωρική αντιφατικό­τητα.

Η Ε.Ε. επιφυλάσσε­ται, οι προμήθειες μειώνονται, οι τιμές απογειώνον­ται. Σπουδαίο σχέδιο να αυτοπυροβο­λείσαι με τις κυρώσεις, για να πετύχεις τον αντίπαλο.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ αυξάνονται, όπως και οι εισπράξεις στα ταμεία της Ρωσίας, η οποία στοχεύει πλέον στη βιομηχανικ­ή καρδιά της Ευρώπης και τη νέα συνθηκολόγ­ηση της Γερμανίας. «Ο Πούτιν θέλει να μας διχάσει [...] Θέλει τη διάλυση της χώρας, αλλά δεν θα διαλυθούμε». Εμείς τι να πούμε στον Γερμανό υπουργό Οικονομίας;

ΜΟΝΟ ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που αγαπούν τις ήττες και αυτούς που τους θυμίζουν τις καταλήψεις από τις στερήσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece