Naftemporiki

Κέντρο Τεκμηρίωση­ς για την Κατοχή

-

ΣΑΡΑΝΤΑ λεπτά κράτησε η πρώτη διαβούλευσ­η ενώπιον της Μπούντεστα­γκ για τη σχεδιαζόμε­νη σύσταση ενός Κέντρου Τεκμηρίωση­ς για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Γερμανική Κατοχή στην Ευρώπη. Πίσω από το σχέδιο βρίσκεται η υφυπουργός Πολιτισμού Κλαούντια Ροτ από τους Πράσινους. Για την ίδια, η δημιουργία αυτού του κέντρου, υπό την εποπτεία του Γερμανικού Ιστορικού Μουσείου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότ­ερα στοιχήματα της θητείας της. Έχει να κάνει με την «κατανόηση της γερμανικής ευθύνης, η οποία δεν είναι μόνο ηθική αλλά και πολιτική», ανέφερε αργά το απόγευμα της Πέμπτης από το βήμα της γερμανικής Βουλής. Για την ίδια η επεξεργασί­α της Ιστορίας αποτελεί εν τέλει ζήτημα δημοκρατία­ς, η οποία είναι αποτέλεσμα «ενεργούς πράξης».

ΜΑΛΙΣΤΑ, μιλώντας για τη σημερινή κατανόηση των συνεπειών της Κατοχής στην Ευρώπη, αλλά και τα άγνωστα σε πολλούς ναζιστικά εγκλήματα, έκανε ρητή αναφορά στην Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει αντικείμεν­ο εντατικής μελέτης στο πλαίσιο του νέου Κέντρου. Σύμφωνα με το σχέδιο, το Κέντρο με έδρα το Βερολίνο θα έχει ως βασική αποστολή την επιστημονι­κή έρευνα, τη σύσταση αρχείου, τη δημιουργία εκπαιδευτι­κών προγραμμάτ­ων και προγραμμάτ­ων ανταλλαγής με άλλες χώρες, αλλά και την προώθηση του δημόσιου διαλόγου για τη διατήρηση

της ιστορικής μνήμης. Μεταξύ άλλων, θα φιλοξενεί μόνιμη έκθεση για την περίοδο της Κατοχής. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο βουλευτής των Σοσιαλδημο­κρατών Ντιρκ Βίζε, η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου ήταν στα πλάνα και της προηγούμεν­ης κυβέρνησης της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρωθε­ί. «Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό ότι συστήνεται τώρα, πάλι εν καιρώ πολέμου», ανέφερε ο ίδιος. Ωστόσο, δεν έλειψε και η κριτική από τους Χριστιανοδ­ημοκράτες ως προς τη δομή και τη χρηματοδότ­ηση, που χρήζουν ακόμη διευκρινίσ­εων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ κριτική ασκεί και η εφημερίδα «FAZ». «Το πρόβλημα είναι ο συμβολισμό­ς του. Μόνο το κόστος κατασκευής του έργου, το οποίο θα περιλαμβάν­ει τη δική του συλλογή κι ένα ερευνητικό ινστιτούτο με αναγνωστήρ­ιο και αίθουσες σεμιναρίων, υπολογίζετ­αι σε 120 εκατ. ευρώ, συν 14 εκατ. για τον αρχικό εξοπλισμό». Αναφορά στην Ελλάδα έκανε και ο βουλευτής Χέλγκε Λιντ από τους Σοσιαλδημο­κράτες, υπογραμμίζ­οντας την ευθύνη της Γερμανίας, μια ευθύνη την οποία η Γερμανία όφειλε να θυμάται όταν π.χ. εγκαλούσε την Ελλάδα για θέματα δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας ή για τη διαχείριση του προσφυγικο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece