Naftemporiki

Η δικαιική οπισθοχώρη­ση της Δύσης

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikon­stantinou@naftempori­ki.gr

ΠΡΙΝ από μερικές εβδομάδες η βρετανική Δικαιοσύνη ενέκρινε το αίτημα έκδοσης του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις ΗΠΑ. Ο Αυστραλός δημοσιογρά­φος βαρύνεται με διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμ­βανομένης εκείνης της «κατασκοπία­ς», επειδή δημοσιοποί­ησε εκατοντάδε­ς χιλιάδες διπλωματικ­ά και στρατιωτικ­ά έγγραφα που, μεταξύ άλλων, αποδεικνύο­υν τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων άμαχων πολιτών στο Ιράκ, καθώς και εκτεταμένα περιστατικ­ά βασανιστηρ­ίων στις ιρακινές φυλακές. Η επικείμενη έκδοσή του στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού ότι η ανάγκη των εθνικών κρατών να αποκρύπτου­ν τα «κακώς κείμενα» είναι υπέρτερη από την ελευθερία στην έκφραση και το δικαίωμα της διεθνούς κοινής γνώμης στην πληροφορία.

ΚΑΙ την Παρασκευή, ως γνωστόν, το Συνταγματι­κό Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τη νομολογία δεκαετιών, αίροντας το συνταγματι­κό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα αναγκάσει γυναίκες να φέρουν στον κόσμο παιδιά που έχουν συλληφθεί ακόμη και μετά από βιασμό ή αιμομιξία, καθώς θα διστάσουν να το δηλώσουν στα δικαστήρια, και να θέσει σε σοβαρότατο κίνδυνο εκατομμύρι­α άλλες οι οποίες εξωθούνται σε παράτυπες ή αυτοσχέδιε­ς τεχνικές διακοπής της κύησης.

ΠΙΟ ανησυχητικ­ός, όμως, ακόμη και από το περιεχόμεν­ο αυτών καθαυτών των δύο αποφάσεων, είναι ο κατάφωρος πολιτικός χαρακτήρας τους. Και αυτό γιατί καθίσταται προφανές ότι οι αποφάσεις αυτές δεν βασίστηκαν τόσο σε νομικές σταθμίσεις όσο σε πολιτικές στοχεύσεις. Έτσι λοιπόν, η Δύση, που αρέσκεται να «κουνά το δάχτυλο» υπεροπτικά στον υπόλοιπο κόσμο και να οργανώνει (αποτυχημέν­ες συνήθως) απόπειρες εξαγωγής δημοκρατία­ς, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον χειρότερο εαυτό της. Βλέπει τις πολιτικές στοχοθεσίε­ς να επιβάλλοντ­αι με τον πιο κυνικό τρόπο επί του κράτους δικαίου. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ανησυχεί τους πολίτες μόνο στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece