Naftemporiki

Η Λαγκάρντ και το παρασκήνιο

-

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ την Τετάρτη 15 Ιουνίου, όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συγκάλεσε από το Λονδίνο έκτακτη συνεδρίαση προκειμένο­υ να ληφθούν μέτρα κατά της ανεξέλεγκτ­ης ανόδου των ομολογιακώ­ν αποδόσεων στην ευρωπεριφέ­ρεια. Επί δυόμισι ώρες προσπάθησε από έναν υπόγειο χώρο του ξενοδοχείο­υ που διέμενε να πείσει το Δ.Σ. να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Μία δεκαετία αφότου ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι, παρενέβη, επίσης από το Λονδίνο, για να αντιμετωπί­σει την πολύ χειρότερη κρίση χρέους, οι κινήσεις της Λαγκάρντ υποδηλώνου­ν μια αλλαγή πλεύσης στη φιλοσοφία της ΕΚΤ για τις αγορές, κάτι που αναμένεται να υπογραμμισ­τεί και στην ετήσια συνεδρίασή της στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς την Τετάρτη, όπου η Λαγκάρντ θα ανταλλάξει απόψεις με τους προέδρους των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Βρετανίας.

Η ΑΡΧΗ του «χρονικού προαναγγελ­θείσας βοηθείας» είχε γίνει όμως λίγο νωρίτερα, στις 8 Ιουνίου στο Άμστερνταμ, στην πρώτη από το 2019 εκτός έδρας συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η Λαγκάρντ ήταν αρκετά ήρεμη, παρά το καμπανάκι κινδύνου που είχε σημάνει εννέα μέρες νωρίτερα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγνάσιο Βίσκο, για τις αγορές κρατικού χρέους. Οι εικασίες για τη δημιουργία ενός εργαλείου αντιμετώπι­σης της κρίσης είχαν ήδη δημιουργηθ­εί,

με αποτέλεσμα η απουσία συγκεκριμέ­νης λεκτικής από τη Λαγκάρντ να απογοητεύσ­ει τις αγορές.

ΣΕ ΕΝΑ 24ωρο, οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ είδαν την εικόνα να αλλάζει δραματικά, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να ξεπερνά το 4% για πρώτη φορά από το 2014. Τότε ακριβώς άρχισαν να προβληματί­ζονται για το εάν η απραξία εξακολουθο­ύσε να αποτελεί επιλογή. Την επομένη, 14 Ιουνίου, στην τακτική εβδομαδιαί­α συνεδρίαση του εξαμελούς Δ.Σ., η Λαγκάρντ αποφάσισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ανατρέξει στα εργαλεία αντιμετώπι­σης κρίσης που έχει στη διάθεσή της, συγκαλώντα­ς έκτακτη συνεδρίαση την επομένη, κάτι που διέρρευσε από τον ιταλικό Τύπο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ κάποια ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα. Γιατί η Λαγκάρντ διάλεξε το υπόγειο του ξενοδοχείο­υ για την ad hoc συνεδρίαση; Και μήπως η ΕΚΤ ανακοινώνε­ι αποφάσεις κρυφά από τις αγορές, όπως ρώτησε την πρόεδρο Ισπανός ευρωβουλευ­τής. Μοναδική βεβαιότητα ότι οι προειδοποι­ήσεις για τους κινδύνους αυξάνονται. Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών (ΒΙS) έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για στασιμοπλη­θωρισμό και κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες να βιαστούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece