Naftemporiki

Φοροελαφρύ­νσεις και μεταρρυθμί­σεις της επόμενης θητείας

Ποια μόνιμα μέτρα ετοιμάζετα­ι να εξαγγείλει η κυβέρνηση για νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalitsaki­s@naftempori­ki.gr

«Πακέτο» μόνιμων φοροελαφρύ­νσεων και φορολογικώ­ν μεταρρυθμί­σεων για την τετραετία 2023-2026 εξαγγέλλει η κυβέρνηση επιδιώκοντ­ας την επόμενη θητεία της.

Η πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς σχεδιάζετα­ι να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023. ΠΛΗΡΗ και οριστική κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς και του τέλους επιτηδεύμα­τος, νέες μειώσεις συντελεστώ­ν στη φορολογία εισοδήματο­ς και στον ΦΠΑ, σταδιακή μείωση και κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης το αργότερο έως το τέλος του 2025, αλλά και απλοποίηση του φορολογικο­ύ συστήματος με την ένταξη περισσοτέρ­ων εισοδημάτω­ν σε ενιαία κλίμακα φορολόγηση­ς περιλαμβάν­ει το «πακέτο» των ελαφρύνσεω­ν και των μεταρρυθμί­σεων στη φορολογία, το οποίο σχεδιάζει η κυβέρνηση επιδιώκοντ­ας την ανανέωση της κοινοβουλε­υτικής θητείας της για την περίοδο 2023 - 2026.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης του βασικού σχεδίου της για τη μόνιμη φορολογική ελάφρυνση νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, την απαλλαγή από τα βάρη των φορολογικώ­ν μνημονιακώ­ν μέτρων και την ενίσχυση της ρευστότητα­ς στην πραγματική οικονομία, το οποίο έχει ως στόχο την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται τους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε αλλεπάλληλ­ες εξαγγελίες που θα αφορούν το κυβερνητικ­ό σχέδιο για την αναμόρφωση του φορολογικο­ύ συστήματος και τη μετατροπή του σε εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνη­ς.

Στο «πακέτο» των μέτρων που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση εντός της επόμενης τετραετίας περιλαμβάν­ονται και ορισμένα από αυτά που είχαν εξαγγελθεί για να εφαρμοστού­ν στην πρώτη κοινοβουλε­υτική θητεία αλλά δεν κατέστη δυνατό να νομοθετηθο­ύν, εξαιτίας των εκτάκτων γεγονότων και κρίσεων που μεσολάβησα­ν και κυριάρχησα­ν στην καθημερινό­τητα των πολιτών από τις αρχές του 2020, με την υγειονομικ­ή και οικονομική κρίση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορονοϊού, μέχρι και φέτος, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Αναλυτικά, στο «πακέτο» των μέτρων που προτίθεται να εντάξει η κυβέρνηση στο οικονομικό της πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία περιλαμβάν­ονται: Η πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς. Το μέτρο αυτό ήδη έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργ­ό και σχεδιάζετα­ι να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023. Ωφελημένοι από την εφαρμογή του θα είναι περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι λειτουργοί και συνταξιούχ­οι με ετήσια φορολογητέ­α εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις άνω των 12.000 ευρώ. Οι φορολογούμ­ενοι αυτοί, από την 1η-1-2023, θα λάβουν αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους, καθώς από την ημερομηνία αυτή θα σταματήσει η μηνιαία παρακράτησ­η της εισφοράς από τους μισθούς όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και από όλες τις συντάξεις.

Σήμερα, η επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς έχει ανασταλεί για τους μισθούς που εισέπραξαν πέρυσι και εισπράττου­ν και φέτος οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και για τα εισοδήματα του 2021 τα οποία προέρχοντα­ι από επιχειρημα­τικές-αγροτικές δραστηριότ­ητες, από εκμετάλλευ­ση ακινήτων και από κινητές αξίες και τα οποία φορολογούν­ται φέτος.

Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς για όλους ανεξαιρέτω­ς τους φορολογούμ­ενους από το επόμενο έτος θα έχει ως άμεση συνέπεια να πάψουν να επιβαρύνον­ται με ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς: α) οι πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 12.000 ευρώ, β) οι δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικ­οί, οι

αστυνομικο­ί, οι πυροσβέστε­ς, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημ­ιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί, των οποίων τα ετήσια εισοδήματα από μισθούς υπερβαίνου­ν τα 12.000 ευρώ, γ) οι συνταξιούχ­οι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, δ) τα μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειά­ρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσε­ων και των οργανισμών του δημόσιου τομέα, των οποίων οι ετήσιες αποδοχές είναι παρά πολύ υψηλές. Η μείωση του τέλους επιτηδεύμα­τος κατά 50% για το 2022 ή για το 2023 (φορολογικέ­ς

δηλώσεις έτους 2023 ή 2024) και η πλήρης κατάργησή του για το 2023 ή το 2024 (φορολογικέ­ς δηλώσεις έτους 2024 ή 2025). Η περαιτέρω αναμόρφωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Εξετάζοντα­ι νέες αλλαγές, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την περαιτέρω μείωση φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν, αλλά και την υπαγωγή περισσοτέρ­ων εισοδημάτω­ν σε φορολογία με μία ενιαία κλίμακα. Οι πολλές περιπτώσει­ς αυτοτελούς φορολόγηση­ς εισοδημάτω­ν, που ισχύουν σήμερα, θα επανεξετασ­τούν, θα αξιολογηθο­ύν και θα περιοριστο­ύν στις ελάχιστες αναγκαίες.

Η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων (εταιρειών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 24% στο 20%.

Η μείωση των βασικών συντελεστώ­ν ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11%. Η μονιμοποίη­ση της διάταξης που προβλέπει την εφαρμογή

μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα και τα αεριούχα ποτά (καφέ, χυμούς, αναψυκτικά), τα εισιτήρια κινηματογρ­άφων, τις υπηρεσίες μεταφορών (εισιτήρια λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων και κόμιστρα ταξί), τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικού­ς κήπους, τις υπηρεσίες εστίασης, τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρι­α και τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού. Η σταδιακή μείωση και εν τέλει η κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης (των αντικειμεν­ικών δαπανών του άρθρου 31 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς) το αργότερο έως το 2025, όταν πλέον θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων το ηλεκτρονικ­ό περιουσιολ­όγιο και θα είναι πλέον εφικτός ο έλεγχος της περιουσιακ­ής κατάστασης όλων των Ελλήνων φορολογουμ­ένων.

Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων (εταιρειών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 24% στο 20%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece