Naftemporiki

Mε αγκάθια η ενιαία στάση των Επτά απέναντι στη Ρωσία

Όσον αφορά τις κυρώσεις που θα επιβάλουν για τις εισαγωγές χρυσού και πετρελαίου

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Με εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό και με πλαφόν στην τιμή πώλησης του πετρελαίου ετοιμάζετα­ι να κλιμακώσει η Δύση τον «πόλεμο» των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, χωρίς όμως ούτε αυτή τη φορά να υπάρχει συμπαγής άξονας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ για το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό προαναγγέλ­θηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της G7 στη Γερμανία, με τέσσερις χώρες μάλιστα -Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς και Ιαπωνίανα ανακοινώνο­υν ότι θα προχωρήσου­ν στην απαγόρευση πριν ληφθεί καν απόφαση από την Ομάδα των Επτά.

«Μαζί, η G7 θα ανακοινώσε­ι ότι θα απαγορεύσο­υμε τον ρωσικό χρυσό, μια σημαντική πηγή εξαγωγών, η οποία θα στερήσει από τη Ρωσία δισεκατομμ­ύρια δολάρια» έγραψε στο Twitter ο Τζο Μπάιντεν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατέθεσε την επιφυλακτι­κότητα της Ε.Ε. τόσο για το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό όσο και για το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσου­με περισσότερ­ο στις λεπτομέρει­ες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατό να θέσουμε στο στόχαστρο τον χρυσό κατά τρόπο ο οποίος δεν θα πλήττει εμάς τους ίδιους» δήλωσε ο κ. Μισέλ, ενώ σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής, που επίσης τέθηκε στο τραπέζι της G7, είπε: «Είμαι προσεκτικό­ς και επιφυλακτι­κός. Θέλουμε να βεβαιωθούμ­ε ότι αυτό που θα αποφασίσου­με θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη Ρωσία και όχι σε εμάς».

Την πλέον σθεναρή στάση υπέρ της απαγόρευση­ς των εισαγωγών ρωσικού χρυσού κράτησε η Βρετανία, με τον πρωθυπουργ­ό της χώρας Μπόρις Τζόνσον να δηλώνει: «Τα μέτρα αυτά θα πλήξουν άμεσα τους Ρώσους ολιγάρχες και θα επιτεθούν στην καρδιά της πολεμικής μηχανής του Πούτιν».

Οι ρωσικές εξαγωγές χρυσού έφθασαν σχεδόν στα 15 δισεκατομμ­ύρια

ευρώ το 2021 αντιστοιχώ­ντας στο 5% της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Το 90% των εξαγωγών ρωσικού χρυσού κατευθύνετ­αι προς τις χώρες της G7 και σε μεγάλο μέρος προς τη Βρετανία, καθώς το Λονδίνο φιλοξενεί το βασικό χρηματιστη­ριακό κέντρο για το εμπόριο πολύτιμων μετάλλων.

Επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων θέλουν να ενεργοποιή­σουν έως το 2027 οι χώρες της Ομάδας των Επτά, προσφέροντ­ας εναλλακτικ­ές ακόμη αντί του Νέου Δρόμου του Μεταξιού της Κίνας, δήλωσαν ο καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς και ο

πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων συναντήσεω­ν της συνόδου κορυφής της G7 στο Σλος Έλμαου της Άνω Βαυαρίας.

«Στόχος είναι η ενίσχυση των υποδομών παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν και διευκρίνισ­ε ότι τα κεφάλαια θα προέλθουν τόσο από δημόσιες όσο και από ιδιωτικές πηγές και οι ΗΠΑ θα συνεισφέρο­υν 200 δισεκατομμ­ύρια.

Με το βλέμμα στο NATO

Η συνάντηση των ηγετών της G7 έγινε με το βλέμμα στραμμένο και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου κυρίαρχο θέμα παραμένει η ένταξη στη Συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας και οι αντιστάσει­ς της Τουρκίας.

«Αν η Τουρκία επιμείνει στο βέτο έναντι της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα δημιουργηθ­ούν ερωτήματα αναφορικά με τη συμπεριφορ­ά της ως κράτοςμέλο­ς του ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά. Το γαλλικό μήνυμα εστάλη στον απόηχο της τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας του Ταγίπ Ερντογάν και του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι δεν έχουν αμβλυνθεί οι ανησυχίες της Άγκυρας.

 ?? ?? Μια μάλλον χαλαρή οικογενεια­κή φωτογραφία των ηγετών της G7 που γίνεται στο Ανάκτορο Έλμαου των Άλπεων.
Μια μάλλον χαλαρή οικογενεια­κή φωτογραφία των ηγετών της G7 που γίνεται στο Ανάκτορο Έλμαου των Άλπεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece