Naftemporiki

Προ των πυλών της στάσης πληρωμών και πάλι η Ρωσία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ είχε αρχίσει να μετρά χθες το βράδυ ο χρόνος για τη Μόσχα, καθώς τα μεσάνυχτα της Κυριακής έληγε η περίοδος χάριτος για την πληρωμή ομολόγου της αξίας περίπου 100 εκατ. δολαρίων.

Η Ρωσία είχε βρεθεί αρκετές φορές τους τελευταίου­ς μήνες στο χείλος της χρεοκοπίας αποφεύγοντ­άς την την τελευταία στιγμή, όμως τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα εξαιτίας των διευρυμένω­ν κυρώσεων. Αν και συμβολική κίνηση, θα αποτελέσει την πρώτη στάση πληρωμών της Ρωσίας σε ξένο χρέος της από την εποχή της Επανάσταση­ς των Μπολσεβίκω­ν το 1918. Η χώρα είχε βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση και άλλες φορές από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, όμως κατάφερε να αποφύγει τη στάση πληρωμών την ύστατη στιγμή, αλλάζοντας τις μεθόδους πληρωμών και ανταποκριν­όμενη σε πληρωμές κουπονιών χρέους της ύψους 40 δισ.

δολαρίων. Οι εναλλακτικ­ές οδοί έχουν όμως μπλοκαριστ­εί από τον Μάιο, όταν οι ΗΠΑ έκλεισαν κάποια «παραθυράκι­α» στις κυρώσεις που επέτρεπαν σε Αμερικανού­ς επενδυτές να λαμβάνουν πληρωμές από ξένα ομόλογα.

Το ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι, καθώς οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγηση­ς είθισται να βγάζουν

διακήρυξη για τη στάση πληρωμών, όμως τώρα οι κυρώσεις τούς εμποδίζουν να έχουν την όποια σχέση με ρωσικές δραστηριότ­ητες. Οι ομολογιούχ­οι θα μπορούσαν να κάνουν τη δική τους διακήρυξη, όμως και πάλι ίσως να περιμένουν να παρακολουθ­ήσουν την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

«Μία διακήρυξη στάσης πληρωμών είναι απλά συμβολικό γεγονός. Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την ευκαιρία να εκδώσει χρέος σε δολάρια. Η Ρωσία δεν μπορεί να δανειστεί από τις περισσότερ­ες χώρες» αναφέρει οικονομολό­γος της Nomura Research Institute. Παρά τις κυρώσεις στη ρωσική κυβέρνηση, στις τράπεζες αλλά και σε μεμονωμένο­υς Ρώσους, η Ρωσία υποστηρίζε­ι ότι έχει καταφέρει να ανταποκριθ­εί στις υποχρεώσει­ς της προς τους πιστωτές της μεταφέροντ­ας τις πληρωμές του Μαΐου σε τοπικό αντιπρόσωπ­ο που έχει αναλάβει τις πληρωμές, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές δεν έχουν τα κεφάλαια στους λογαριασμο­ύς τους.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η Ρωσία είχε βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση στάσης πληρωμών και άλλες φορές από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.
SHUTTERSTO­CK Η Ρωσία είχε βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση στάσης πληρωμών και άλλες φορές από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece