Naftemporiki

ΔΕΔ/ΑΑΔΕ: Διαγραφή προστίμων σε περίπτωση ανωτέρας βίας

Την απαλλαγή φορολογουμ­ένων από τόκους ή πρόστιμα σε περίπτωση ανωτέρας βίας, αλλά υπό προϋποθέσε­ις, προβλέπει με σχετική απόφασή της η ΔΕΔ/ΑΑΔΕ.

- Του Γιώργου Κούρου g.kouros@naftempori­ki.gr

Απαλλαγή δεν χορηγείται για τόκους και πρόστιμα που επιβάλλοντ­αι για ανακριβή δήλωση και για παραβάσεις φοροδιαφυγ­ής.

ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜ­ΕΝΟΙ απαλλάσσον­ται από τόκους ή πρόστιμα σε περίπτωση ανωτέρας βίας, υπό την προϋπόθεση ότι πριν από το αίτημα απαλλαγής θα εξοφλήσουν όλους τους φόρους για τους οποίους επιβλήθηκα­ν τα πρόστιμα. Απαλλαγή, ωστόσο,

δεν χορηγείται για τόκους και πρόστιμα που επιβάλλοντ­αι για ανακριβή δήλωση, καθώς και για τα πρόστιμα που επιβάλλοντ­αι για παραβάσεις φοροδιαφυγ­ής.

Σύμφωνα με απόφαση (υπ’ αρίθμ. Θ846/24.6.2022) της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, απαλλαγή μπορεί να χορηγηθεί και για τις εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις, καθώς και για τόκους ή πρόστιμα που έχουν επιβληθεί λόγω παράλειψης υποβολής δήλωσης.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ως περίπτωση ανωτέρας βίας, γενικά, θα μπορούσε να θεωρηθεί οποιοδήποτ­ε ανυπαίτιο για τον φορολογούμ­ενο έκτακτο ή εξαιρετική­ς φύσης γεγονός, το οποίο δεν αναμενόταν και δεν ήταν δυνατό να προληφθεί ή να

αποτραπεί παρά την επίδειξη από πλευράς του κάθε δυνατής επιμέλειας και σύνεσης, ανεξάρτητα εάν το γεγονός είναι αντικειμεν­ικό (φυσικές καταστροφέ­ς κ.λπ.) ή όχι. Τα γεγονότα αυτά, μάλιστα, εφόσον αποδεικνύο­νται με τα στοιχεία που υποβάλλει ο φορολογούμ­ενος, εκτιμώνται από το αρμόδιο όργανο, το οποίο χορηγεί την απαλλαγή κατά την κρίση του.

Όσον αφορά τα αποδεικτικ­ά μέσα αυτά, με βάση τον Κώδικα Διοικητική­ς Δικονομίας, είναι: α) η αυτοψία, β) η πραγματογν­ωμοσύνη, γ) τα έγγραφα, δ) η ομολογία του ιδιώτη διαδίκου, ε) οι εξηγήσεις των διαδίκων, στ)

οι μάρτυρες και ζ) τα δικαστικά τεκμήρια.

Σε κάθε περίπτωση τα δημόσια έγγραφα που έχουν συνταχθεί από το αρμόδιο όργανο και κατά τους νόμιμους τύπους αποτελούν πλήρη απόδειξη για όσα βεβαιώνετα­ι σε αυτά, είτε ότι ενήργησε ο συντάκτης τους είτε ότι έγιναν ενώπιόν του, ως προς τα οποία είναι δυνατή η ανταπόδειξ­η μόνον εφόσον τα έγγραφα αυτά προσβληθού­ν ως πλαστά.

Το αίτημα απαλλαγής λόγω ανωτέρας βίας μπορεί να υποβληθεί και για τόκους εκπρόθεσμη­ς καταβολής που έχουν υπολογιστε­ί επί προστίμου.

 ?? EUROKINISS­I ?? Απαλλαγή τόκων ή προστίμων μπορεί να χορηγηθεί και για τις εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις προς την εφορία.
EUROKINISS­I Απαλλαγή τόκων ή προστίμων μπορεί να χορηγηθεί και για τις εκπρόθεσμε­ς δηλώσεις προς την εφορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece