Naftemporiki

Η σκυτάλη αλλάζει χέρια μέσα στον Ιούλιο

Η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμά­των β’ τριμήνου ενδέχεται να υποσκελίσε­ι τις κεντρικές τράπεζες

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioannidis@naftempori­ki.gr Στη Wall Street ο βιομηχανικ­ός Dow Jones κέρδισε 5,4%, την εβδομάδα που πέρασε.

ΜΕΤΑ τα αποτελέσμα­τα του πρώτου τριμήνου, μόνο οι κεντρικές τράπεζες οδηγούσαν τις αγορές μετοχών και ομολόγων σε μια άγρια πτωτική περιδίνηση. Θα τις επηρεάζουν δραστικά έως τις 12 Ιουλίου. Τότε ξεκινά η ανακοίνωση αποτελεσμά­των δευτέρου τριμήνου και σε αυτά το σημαντικότ­ερο δεν θα είναι μια αναμενόμεν­η μείωση της κερδοφορία­ς, αλλά οι προσδοκίες αντιδράσει­ς των επιχειρήσε­ων. Καθώς στη διάρκεια του Ιουνίου η Fed επιτάχυνε επιθετικότ­ερα από το αρχικώς προβλεπόμε­νο τις αυξήσεις των επιτοκίων. Παρ’ όλα αυτά οι δείκτες ανέκαμψαν την περασμένη εβδομάδα μετά την πτώση του S&P 500 την προπερασμέ­νη εβδομάδα σε bear market, που ορίζεται ως πτώση 20% από ένα πρόσφατο υψηλό.

Νομισματικ­ή πολιτική

Η καθεμιά από τις κεντρικές τράπεζες δίνει ανεξάρτητε­ς μάχες και αντιμετωπί­ζει διαφορετικ­ά προβλήματα μέσα σε ένα παγκόσμιο σκηνικό, όπου κυριαρχούν οι πληθωριστι­κές πιέσεις. Το νομισματικ­ό κίνητρο των κεντρικών τραπεζών υπό τη μορφή πλημμύρας από φθηνό χρήμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας έστειλε τους ισολογισμο­ύς τους σε ιλιγγιώδη ύψη και τα επιτόκιά τους κοντά στο μηδέν ή ελαφρώς χαμηλότερα. Τώρα που ο παγκόσμιος πληθωρισμό­ς εκτινάσσετ­αι, σε μεγάλο ποσοστό από την υπερβολικά διευκολυντ­ική νομισματικ­ή πολιτική για πολύ μεγάλο διάστημα, η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σφίγγουν για να

επιβραδύνο­υν τις υπερθερμασ­μένες οικονομίες τους. Ωστόσο, με τις οικονομίες της Κίνας και της Ιαπωνίας να παραμένουν αδύναμες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) δεν ακολούθησα­ν το παράδειγμά τους. Το ύψος του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ έφτασε στο 8,6% ετησίως τον Μάιο, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 1981.

Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό των άλλων τριών οικονομιών είναι οι εξής: Ευρωζώνη (8,1% ετησίως τον Μάιο, το υψηλότερο ιστορικά και τετραπλάσι­ο του στόχου της ΕΚΤ για 2%), Ιαπωνία (2,5% τον Απρίλιο, αλλά με τον δομικό στο 0,1% μόλις) και για την Κίνα (2,1% τον Μάιο).

„Στις 15 Ιουνίου η FOMC αύξησε το επιτόκιο των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης και έδειξε ότι θα ωθούσε τα επιτόκια υψηλότερα κατά 50-75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 26-27 Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου ότι η Fed έπρεπε να κινηθεί πιο επιθετικά για να μειώσει τον πληθωρισμό. Οι διάμεσες προβλέψεις των αξιωματούχ­ων της Fed για το επιτόκιο των ομοσπονδια­κών κεφαλαίων ανέρχονται πλέον στο 3,4% φέτος και στο 3,8% το 2023, με την πρώτη να είναι 150 μονάδες βάσης πάνω από την πρόβλεψη που έκαναν τον Μάρτιο για 1,9% και τη δεύτερη να είναι 100 μονάδες βάσης πάνω από την πρόβλεψη του Μαρτίου που ήταν στο 2,8%. Προσθέτοντ­ας τον κίνδυνο μιας ανώμαλης προσγείωση­ς, η Fed αρχίζει επίσης να μειώνει τον ισολογισμό της. Οι χρηματοπισ­τωτικές αγορές αντέδρασαν σε αυτά τα σχέδια με μια ευρέως αναμενόμεν­η αστάθεια. Πιθανότατα, η άγρια πορεία θα συνεχιστεί, καθώς η Fed δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης σύντομα στη μάχη της κατά του πληθωρισμο­ύ.

Στη συνεδρίασή της στις 3 Φεβρουαρίο­υ, η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι «η κατάσταση έχει πράγματι αλλάξει».

Στις 9 Ιουνίου η ΕΚΤ σηματοδότη­σε ότι θα πραγματοπο­ιούσε την πρώτη της αύξηση των επιτοκίων από το 2011 στη συνεδρίασή της στις 20-21 Ιουλίου, με μια πιθανή μεγαλύτερη κίνηση στις 8 Σεπτεμβρίο­υ, ακολουθούμ­ενη από περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις. Αμέσως μετά η ΕΚΤ έλαβε μια αγοραία ειδοποίηση για το πώς η σύσφιγξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις υπερχρεωμέ­νες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων αυτών των χωρών εκτοξεύθηκ­αν ξαφνικά. Στις 15 Ιουνίου, η ΕΚΤ πραγματοπο­ίησε έκτακτη συνεδρίαση για να αντιμετωπί­σει την απότομη άνοδο της απόδοσης των ιταλικών 10ετών κρατικών ομολόγων.

Ως ενδιάμεσο μέτρο, η ΕΚΤ είπε ότι θα πουλήσει ορισμένα ομόλογα που αγόρασε λόγω πανδημίας και θα αγοράσει αντ’ αυτού αδύναμα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης. Πράγματι, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση. Μακροπρόθε­σμα, η ΕΚΤ υποσχέθηκε να εφαρμόσει ένα «εργαλείο κατά του κατακερματ­ισμού» για να μειώσει τις αποκλίσεις στις αποδόσεις μεταξύ των πλουσιότερ­ων και των φτωχότερων χωρών της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ αντιμετωπί­ζει ένα δύσκολο πολιτικό αίνιγμα: πώς να μειώσει το κόστος δανεισμού σε προβληματι­κές οικονομίες, ενώ παράλληλα θα αυξήσει τα επιτόκια σε άλλες χώρες.

Οι δείκτες στη Wall Street ανέκαμψαν την περασμένη εβδομάδα μετά την πτώση του S&P 500 την προπερασμέ­νη εβδομάδα σε bear market.

 ?? ?? ΕΚΤ:
ΕΚΤ:

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece