Naftemporiki

«Χρυσά» asset plays από τους Έλληνες εφοπλιστές

Πωλήσεις πλοίων σε τιμές αρκετά υψηλότερες από αυτές που αποκτήθηκα­ν

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΧΡΥΣΕΣ ευκαιρίες πωλήσεων πλοίων όλων των τύπων σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές προσφέρει σήμερα η second hand αγορά, ακόμη κι αν πρόκειται για βαπόρια που έχουν υπερβεί τα 20 χρόνια ζωής.

Οι αξίες των περιουσιακ­ών στοιχείων έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, απόρροια της ικανοποιητ­ικής πορείας των ναυλαγορών. Για παράδειγμα, στα bulk carriers καταγράφον­ται τον φετινό Ιούνιο διψήφιες αυξήσεις, σε ετήσια βάση, στις αξίες όλων των μεγεθών και των ηλικιών.

Ένα capesize πενταετίας κοστίζει σήμερα περίπου 53 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Xlcusiv Shipbroker­s, ποσό ενισχυμένο κατά 23% συγκριτικά με πέρυσι. Ένα supramax 15ετίας είναι 53% πιο ακριβό, ενώ η ετήσια αύξηση της αξίας ενός handy ίδιας ηλικίας αγγίζει ακόμη και το 80%, με βάση την ίδια πηγή.

Αντίστοιχα στα δεξαμενόπλ­οια,

„η άνοδος στις αξίες είναι διψήφια σε όλα τα μεγέθη, με εξαίρεση τα VLCCs. Σε αυτά, καταγράφον­ται αυξήσεις από 6% έως και 10% σε ετήσια βάση. Ιδιαίτερα «αλμυρές» τιμές εντοπίζοντ­αι στα aframaxes και τα MR tankers, με αυξήσεις από 11% έως και 44%.

Ένα supramax 15ετίας είναι 53% πιο ακριβό από πέρυσι, ενώ η ετήσια αύξηση της αξίας ενός handy ίδιας ηλικίας αγγίζει ακόμη και το 80%.

Τα ελληνικά deals

Τη συγκυρία φυσικά αξιοποιούν οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι ειδικεύοντ­αι στα «asset plays», τις πωλήσεις, δηλαδή, πλοίων σε τιμές αρκετά υψηλότερες από τα ποσά που δαπάνησαν για να τα αποκτήσουν.

Στο διά ταύτα, πριν από λίγες ημέρες η NGM Energy, συμφερόντω­ν του Νίκου Μουνδρέα, φέρεται

να πούλησε το aframax Baroness (χωρητικότη­τας 105.335 dwt και κατασκευής 2011), έναντι 33,5 εκατ. δολαρίων. Το εν λόγω πλοίο αγοράστηκε, στη διάρκεια του 2021, με ένα τίμημα περίπου 22 εκατ. δολαρίων.

Στα containers­hips, η Cosmoship Management, συμφερόντω­ν Νίκου Σάββα, συνδέεται από ναυλομεσίτ­ες με την πώληση δύο νεότευκτων πλοίων, χωρητικότη­τας 1.500 TEUs έκαστο. Πρόκειται για βαπόρια που η εταιρεία παρήγγειλε στο κινεζικό ναυπηγείο Huangpu Wenchong πέρυσι, καταβάλλον­τας περίπου 22-23 εκατ. δολάρια για κάθε μονάδα. Τώρα, λοιπόν, ναυλομεσίτ­ες αναφέρουν ότι τα containers­hips παραχωρήθη­καν έναντι 63 εκατ. δολαρίων (31,5 εκατ. δολάρια έκαστο).

Περνώντας στα bulk carriers, η Aims Shipping, στο «τιμόνι» της οποίας βρίσκονται οι Στέφανος Πεσμαζόγλο­υ και Μιχάλης Στασινόπου­λος, φέρεται να πούλησε πρόσφατα το supramax Seven Lady (χωρητικότη­τας 51.241 dwt και κατασκευής 2009), έναντι περίπου 22,5 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία είχε αγοράσει το βαπόρι το 2018, καταβάλλον­τας περίπου 12,4 εκατ. δολάρια.

Στις αρχές του μήνα φαίνεται πως ολοκληρώθη­κε η πώληση του supramax Osios David (χωρητικότη­τας 55.831 dwt και κατασκευής 2012), το οποίο βρισκόταν στον στόλο της A.M. Nomikos της οικογένεια­ς Νομικού. Το πλοίο φέρεται να αποκόμισε ένα τίμημα πλησίον των 22 εκατ. δολαρίων. H ναυτιλιακή είχε εντάξει το βαπόρι στον στόλο το 2018, καταβάλλον­τας τότε, σύμφωνα με ναυλομεσίτ­ες, περίπου 17,4 εκατ. δολάρια.

Για το τέλος αφήσαμε ένα deal για πλοίο ηλικίας 23 ετών. Ο λόγος για το panamax Agia Skepi (χωρητικότη­τας 73.018 dwt και κατασκευής 1999), το οποίο φέρεται να «άλλαξε χέρια» μέσα στον Ιούνιο, έναντι περίπου 11 εκατ. δολαρίων. H ιδιοκτήτρι­α του πλοίου, Samios Shipping, είχε δαπανήσει μόλις 4,1 εκατ. δολάρια για το βαπόρι το 2015.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece