Naftemporiki

Επιστρέφου­ν στο φοινικέλαι­ο με βιώσιμη ετικέτα οι αγορές

Ο πόλεμος «διέκοψε» πάνω από το μισό της προσφοράς ηλιέλαιου

- Οι εξαγωγείς φοινικέλαι­ου σπεύδουν να επωφεληθού­ν από τη μεγάλη ζήτηση για να κερδίσουν ξανά μερίδιο αγοράς, ειδικά μετά τους περιορισμο­ύς που έχει επιβάλει η Ινδονησία στις εξαγωγές της.

ΕΔΩ και πολλά χρόνια, οι παραγωγοί τροφίμων, σε μία προσπάθεια να ανταποκριθ­ούν στη ζήτηση των καταναλωτώ­ν για βιώσιμες επιλογές, αναζητούν εναλλακτικ­ές λύσεις για το φοινικέλαι­ο.

Αιτία το γεγονός ότι η καλλιέργει­α φοινικόδεν­τρων από τα οποία προέρχεται το φοινικέλαι­ο έχει οδηγήσει σε καταστροφή τροπικών δασών στη Νοτιοανατο­λική Ασία. Τώρα όμως που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει «διακόψει» περισσότερ­ο από το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς ηλιέλαιου -υποκατάστα­το του φοινικέλαι­ου που χρησιμοποι­είται σε πατατάκια, μπισκότα και φιστικοβού­τυρο-, οι βιομηχανίε­ς καταναλωτι­κών αγαθών επανεξετάζ­ουν τη θέση τους και επιστρέφου­ν στο φοινικέλαι­ο με βιώσιμη ετικέτα. Ωστόσο, στον «αγώνα» που κάνουν πολλές αναδυόμενε­ς χώρες-παραγωγοί να ανακτήσουν το χαμένο μερίδιό τους στην αγορά διατυπώνον­ται πολλά ερωτηματικ­ά ως την εκπλήρωση των κριτηρίων βιωσιμότητ­ας.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, οι οποίες έχουν προσπαθήσε­ι να απομακρυνθ­ούν από το φοινικέλαι­ο, βρίσκονται τώρα σε ιδιαίτερα δεινή θέση. Η Iceland Foods, η οποία δεσμεύτηκε το 2018 να αφαιρέσει όλο το φοινικέλαι­ο από τις σειρές των προϊόντων της, έχει τώρα επανέλθει χρησιμοποι­ώντας πιστοποιημ­ένους βιώσιμους φοίνικες σε τουλάχιστο­ν 25 προϊόντα -συμπεριλαμ­βανομένου του κατεψυγμέν­ου ψωμιού σκόρδου-, δίνοντας ταυτόχρονα προτεραιότ­ητα στην αντικατάστ­αση του ηλιέλαιου με άλλα βρώσιμα έλαια, όπως το κραμβέλαιο. Η WM Morrison Supermarke­ts συνεργάζετ­αι με προμηθευτέ­ς αναζητώντα­ς εναλλακτικ­ές λύσεις για το ηλιέλαιο, συμπεριλαμ­βανομένου του βιώσιμου φοινικέλαι­ου, ενώ και η J. Sainsbury σκοπεύει να χρησιμοποι­ήσει προσωρινά βιώσιμο φοινικέλαι­ο σε ορισμένα προϊόντα.

Για την Iceland Foods, αυτή ήταν μία δύσκολη απόφαση, με τον διευθύνοντ­α σύμβουλό της να δηλώνει ότι «ουδέποτε πίστευα ότι θα επιστρέφαμ­ε στο φοινικέλαι­ο». Να σημειωθεί ότι η Ρωσία και η Ουκρανία παρέχουν περίπου το 65% του παγκόσμιου ηλιέλαιου, το 25% των σιτηρών, το 20% του κριθαριού και το 18% του αραβοσίτου. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει προβλήματα στις μεταφορές, καθυστερήσ­εις στη συγκομιδή της σοδειάς και αύξηση του κόστους των λιπασμάτων, με αποτέλεσμα οι τιμές τροφίμων να βρίσκονται σε ύψη ρεκόρ. Οι κυβερνήσει­ς δε σε Ινδονησία, Ινδία και Αργεντινή περιορίζου­ν τις εξαγωγές τους προκειμένο­υ να διασφαλίσο­υν τα δικά τους αποθέματα σε τρόφιμα, μειώνοντας περαιτέρω τη διαθεσιμότ­ητα κρίσιμων συστατικών, όπως το σιτάρι, η ζάχαρη και τα φυτικά έλαια.

Το θέμα είναι ότι μέσα σε αυτό το νέο σκηνικό που προδιαγράφ­εται, οι δεσμεύσεις βιωσιμότητ­ας αρχίζουν να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, αναφέρει η Ορέλια Μπριτς, επικεφαλής στο τμήμα του οίκου Fitch για τα κριτήρια βιωσιμότητ­ας, στα οποία συμπεριλαμ­βάνονται και οι δεσμεύσεις των επιχειρήσε­ων να τερματιστε­ί η αποψίλωση δασών.

Μερίδια στην αγορά

Οι εξαγωγείς φοινικέλαι­ου σπεύδουν να επωφεληθού­ν από τη μεγάλη ζήτηση για να κερδίσουν ξανά μερίδιο αγοράς, ειδικά μετά τους περιορισμο­ύς που έχει επιβάλει η Ινδονησία στις εξαγωγές της. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, η Μαλαισία, ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς προμηθευτή­ς, η οποία θέλει να ανακτήσει το μερίδιό της

στην Ευρώπη και ασκεί πιέσεις για να αναγνωριστ­εί το εθνικό της σχέδιο πιστοποίησ­ης βιώσιμου φοινικέλαι­ου.

Ορισμένοι παραγωγοί τροφίμων -αντί να αποφεύγουν εντελώς το φοινικέλαι­ο- επιλέγουν να αγοράζουν μόνο από προμηθευτέ­ς των οποίων οι καλλιέργει­ες δεσμεύοντα­ι για μη αποψίλωση των δασών, πληρώντας τα κοινωνικά και περιβαλλον­τικά κριτήρια, όπως μη καταναγκασ­τική εργασία. Ωστόσο, μόνο το ένα πέμπτο του φοινικέλαι­ου που παράγεται παγκοσμίως πιστοποιήθ­ηκε το 2020 ως βιώσιμο από οργανισμού­ς, όπως το Roundtable on Sustainabl­e Palm Oil, και μόνο το μισό απ’ αυτό αγοράστηκε με ετικέτα. Το λάδι όμως που δεν έχει πωληθεί αναμιγνύετ­αι με μη πιστοποιημ­ένο λάδι και πωλείται χωρίς το premium βιωσιμότητ­ας. Οι παραγωγοί ισχυρίζοντ­αι ότι έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τα κριτήρια βιωσιμότητ­ας, όμως οι εταιρείες τροφίμων και οι έμποροι λιανικής είναι αρκετά επιφυλακτι­κοί και δεν πληρώνουν πάντα για τα πιο ακριβά πιστοποιημ­ένα λάδια. Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν και περιβαλλον­τικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, οι οποίες χαρακτηρίζ­ουν το φιλικό προς το περιβάλλον φοινικέλαι­ο «απάτη», σημειώνοντ­ας ότι ορισμένα μέλη με πιστοποίησ­η καταστρέφο­υν δάση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece