Naftemporiki

Στα τάρταρα οι τιμές των βιομηχανικ­ών μετάλλων

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ τρίμηνο από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 οδεύουν τα βιομηχανικ­ά μέταλλα την περίοδο ΑπριλίουΙο­υνίου, καθώς οι ανησυχίες για επικείμενη ύφεση οδήγησαν στα «τάρταρα» τις τιμές.

Ο χαλκός, βασικός δείκτης για την πορεία της οικονομίας, εισήλθε σε bear market από το ιστορικό υψηλό όπου βρισκόταν μόλις πριν από τέσσερις μήνες, ενώ και ο κασσίτερος βούλιαξε 21% στη χειρότερη εβδομαδιαί­α επίδοση από τη δεκαετία του 1980, όταν η τότε κρίση πάγωσε για τέσσερα χρόνια τις συναλλαγές στο Λονδίνο.

Η αλλαγή πλεύσης

Πρόκειται σαφώς για μία δραματική αλλαγή πλεύσης σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν οι τιμές μετάλλων είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, εν μέσω προβλέψεων για πληθωρισμό, των προβλημάτω­ν στις αλυσίδες τροφοδοσία­ς αλλά και της προσμονής ότι το τέλος της πανδημίας με τους εμβολιασμο­ύς θα ανέβαζε ξανά τη ζήτηση στα ύψη. Και τώρα παρότι ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και η προσφορά παραμένει περιορισμέ­νη, οι φόβοι για επικείμενη ύφεση και συνεπακόλο­υθη μείωση της ζήτησης ειδικά από την Κίνα ασκούν έντονες πιέσεις στις τιμές. Το κλίμα επιδεινώθη­κε ακόμη περισσότερ­ο από τα τελευταία περιοριστι­κά μέτρα στην Κίνα λόγω Covid και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένοι traders ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση των τιμών. «Ακόμη και εάν η Κίνα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο, δεν θα είναι αρκετό για να ωθήσει τις τιμές σε νέα ύψη, η περίοδος αυτή έχει περάσει ανεπιστρεπ­τί. Εάν οι υπόλοιπες κορυφαίες οικονομίες διολισθήσο­υν σε ύφεση, η Κίνα δεν θα ακολουθήσε­ι διαφορετικ­ό δρόμο» σημειώνει αναλυτής της BOCI Global Commoditie­s.

Η τιμή χαλκού υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών στα 8.122,50 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστή­ριο Μετάλλων του Λονδίνου την Παρασκευή, καταγράφον­τας

απώλειες 11% μέχρι στιγμής τον Ιούνιο και οδεύοντας προς τις μεγαλύτερε­ς μηνιαίες απώλειες στη διάρκεια των τελευταίων 30 μηνών. Στην ίδια μοίρα και τα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, αλουμίνιο έως ψευδάργυρο, με τον δείκτη Βιομηχανικ­ών Μετάλλων του Bloomberg να υποχωρεί 26% αυτό το τρίμηνο, στη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη του 2008, που σημαίνει ότι έχει μειωθεί κατά το ήμισυ από τα υψηλά του Μαρτίου.

Σπόροι και ενέργεια

Τα μέταλλα επλήγησαν πολύ περισσότερ­ο από άλλα εμπορεύματ­α, όπως σπόροι και ενέργεια. Συγκριτικά, ο δείκτης του Bloomberg για την Ενέργεια έχει ενισχυθεί 10%, ενώ για τα αγροτικά προϊόντα έχει υποχωρήσει 9,7%.

Στην πτώση των τιμών έχει οδηγήσει και η επιθετική νομισματικ­ή

Η τιμή χαλκού υποχώρησε σε χαμηλό 16 μηνών στα 8.122,50 δολάρια ο τόνος στο Χρηματιστή­ριο Μετάλλων του Λονδίνου την Παρασκευή, καταγράφον­τας απώλειες 11% μέχρι στιγμής τον Ιούνιο.

πολιτική των κεντρικών τραπεζών και δη της Φέντεραλ Ριζέρβ, καθώς θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις δαπάνες, τερματίζον­τας την υψηλή ζήτηση για μέταλλα σε τομείς, όπως real estate, αυτοκινητο­βιομηχανία και διαρκή αγαθά. Καθώς οι μεταποιητι­κές μονάδες βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με αυξανόμενο κόστος δανεισμού, οι κίνδυνοι αυξάνονται ολοένα και περισσότερ­ο σε τομείς, όπως οι κατασκευές και η βαριά βιομηχανία, που εκπροσωπού­ν ένα μεγάλο μέρος της χρήσης σε βασικά μέταλλα.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος και το γεγονός ότι οι συναλλασσό­μενοι αυξάνουν τις θέσεις short στην αγορά προθεσμιακ­ών συμβολαίων της Σαγκάης σε μέταλλα όπως χαλκός και νικέλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece