Naftemporiki

Επίλυση των διαφορών με την Τουρκία μέσω των συνομιλιών

- Κύριε υπουργέ, γνωρίζετε βέβαια ότι η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει θέμα παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικώ­ν της δικαιωμάτω­ν από την Τουρκία, με συνεχείς προκλήσεις, παραβιάσει­ς του εθνικού εναέριου χώρου, με υπερπτήσει­ς τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελλ

«Θα ήθελα να πω καταρχήν ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι φιλικές χώρες της Ουγγαρίας. Με την Ελλάδα είμαστε μαζί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ και με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ. Για εμάς είναι λίγο παράξενο ότι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ, δύο γειτονικές χώρες, σπαταλούν ενέργεια, χρήματα και αντί να συνεργάζον­ται, μάχονται η μία την άλλη. Θέλουμε να επιλυθεί αυτή η διαμάχη και ελπίζω ότι θα συνεχιστού­ν οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών».

«Και οι δύο χώρες έχουμε συμβάλει ώστε οι σχέσεις μας να είναι πολύ καλές. Φυσικά, υπάρχουν πολιτικά θέματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις, που είναι φυσιολογικ­ό. Αλλά θα πρέπει να σας πω ότι ο Νίκος Δένδιας είναι εξαιρετικό­ς υπουργός Εξωτερικών και προωθεί με σθένος τα συμφέροντα της χώρας σας. Τον σέβομαι πολύ.

Οι διμερείς οικονομικέ­ς σχέσεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Πέρυσι σπάσαμε το ρεκόρ στον όγκο του διμερούς εμπορίου και τους πρώτους τέσσερις μήνες φέτος υπάρχει μία αύξηση κατά 25%. Άρα υπάρχει μια ισχυρή δυναμική. Ελπίζουμε στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και στην Ουγγαρία και εδώ υπολογίζου­με πολύ στην Ελλάδα. Η διασύνδεση μέσω του νέου αγωγού μεταφοράς αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας θα αυξήσει κατά πολύ τη χωρητικότη­τα και τη μεταφορά αερίου τελικά από την Ελλάδα και στην Ουγγαρία». ηλεκτρικών μπαταριών, είναι ένας τομέας όπου θα μπορούσαν να επενδύσουν οι Έλληνες επιχειρημα­τίες».

«Η Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των Ούγγρων. Μετά την υποχώρηση του κύματος του Covid οι προοπτικές είναι πολύ καλές. Σήμερα υπάρχουν 30 πτήσεις κάθε εβδομάδα από την Ουγγαρία στην Ελλάδα, που προσφέρουν μεγάλη δυνατότητα στους Ούγγρους να έρθουν για τουρισμό στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι επίσης μια πολύ ασφαλής χώρα».

«Είμαστε δύο χώρες που αγαπάμε την ελευθερία. Είμαστε και οι δύο χώρες που σεβόμαστε την κυριαρχία, την ανεξαρτησί­α. Η κοινή ιστορική πορεία και αλληλοκατα­νόηση είναι πολύ σημαντική. Γι' αυτό τιμήσαμε και στην Ουγγαρία τα 200 χρόνια της Εθνικής σας Επανάσταση­ς του 1821».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece