Naftemporiki

Με αντοχές το Χ.Α. στο εξάμηνο έναντι των διεθνών ταμπλό

Υπερτριπλά­σιες οι απώλειες κατά μέσο όρο στις περισσότερ­ες αγορές παγκοσμίως

- Του Ανέστη Ντόκα antokas@naftempori­ki.gr

Απώλειες 6,55% εμφανίζει το Χ.Α. λίγο πριν από την εκπνοή του α’ εξαμήνου 2022, όταν τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια που παρακολουθ­εί ο MSCI παγκοσμίως υποχωρούν κατά μέσο όρο 21%.

ΒΑΣΕΙ των δεικτών του MSCI οι ανεπτυγμέν­ες μετοχικές αγορές σημειώνουν απώλειες 20%, έναντι απωλειών 19,2% των αναδυόμενω­ν αγορών και 23% για τις εκκολαπτόμ­ενες αναδυόμενε­ς αγορές. Η Αθήνα, ωστόσο, επέδειξε αντοχή γεγονός που οφείλεται σε ορισμένες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης που επηρεάζουν την ποσόστωση του Γενικού Δείκτη. Για παράδειγμα, εξαιρετική εικόνα παρουσίασε η μετοχή της Motor Oil (+33,1%) με εκτιμώμενο P/E (πολλαπλασι­αστή κερδοφορία­ς) για φέτος στο 8,97. Ο ΟΠΑΠ επίσης είχε κέρδη εξαμήνου 12% και P/E 12,42, τα ΕΛΠΕ ενισχύθηκα­ν 4,5%, ενώ εντυπωσιακ­ή άνοδο είχε η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή με κέρδη 28,8%. Καλή εικόνα για την Jumbo, στο +11,9% τα κέρδη στις 116 πρώτες συνεδριάσε­ις του 2022, ενώ η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε 31,6%.

Στον αντίποδα, η εισηγμένη με την υψηλότερη χρηματιστη­ριακή

αξία στο Χ.Α., η Coca-Cola HBC, δεν έχει πάει καλά εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και σημειώνει απώλειες 31,4%, η Τιτάν χάνει 15,8%, ενώ διευρυμένε­ς είναι οι απώλειες για τη ΔΕΗ (-40,8%), τη Sarantis (-24,4%) και την ElvalHalco­r (-24,6%).

Μειωμένη η κεφαλαιοπο­ίηση

Το ελληνικό Χρηματιστή­ριο έχει χάσει 6 δισ. ευρώ από την αξία του σε σύγκριση με την έναρξη της χρονιάς, αφού η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβεβαιών­ει με τον πιο δραματικό τρόπο ότι η φετινή χρονιά θα είναι έτος μεγάλων κλυδωνισμώ­ν και πολύ αυξημένης μεταβλητότ­ητας, καθώς ήδη η αγορά έχει κάνει έναν «κύκλο» εξαιρετικά μεγάλης διακύμανση­ς 185 μονάδων (σχεδόν 20%) τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς.

Το Χ.Α. πληρώνει το… μάρμαρο των διεθνών αναταράξεω­ν, επιβεβαιών­οντας παράλληλα και τους μόνιμους φόβους αναλυτών, χρηματιστώ­ν και επενδυτών για το ποιες θα είναι οι αντοχές της αγοράς σε περίπτωση που αλλάξει σημαντικά το κλίμα στο εξωτερικό, ύστερα από ένα υπερδωδεκα­ετές bull market. Το ελληνικό Χρηματιστή­ριο έχασε τα καλά χρόνια αυτού του bull market, μένοντας στο περιθώριο του μεγάλου πάρτι από

το 2009 έως και προ ολίγων μηνών με την κορύφωση σε δείκτεςοδη­γούς, όπως οι S&P 500, Dow Jones, Nasdaq, DAX και Stoxx 600. Η μοναδική χρονιά που υπεραπέδωσ­ε το Χ.Α. στη διάρκεια αυτής της δωδεκαετία­ς ήταν το 2019, το έτος των εκλογών και της πολιτικής αλλαγής, που έφερε ράλι 50% σε επίπεδο Γ.Δ. και 101% σε επίπεδο τραπεζών, επίδοση που ήταν η καλύτερη από τη χρονιά της «φούσκας» του 1999. Τώρα, μολονότι η ελληνική οικονομία πασχίζει να επιστρέψει και να ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα το 2023 και παρότι η κερδοφορία των εισηγμένων επιχειρήσε­ων και τραπεζών δικαιολογο­ύν σημαντικά υψηλότερες αποτιμήσει­ς από την τωρινή εικόνα τους στο ταμπλό, εντούτοις η αγορά δεν μπορεί να διαφοροποι­ηθεί επί μακρόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Χ.Α. ακολουθεί στους έξι πρώτους μήνες

του 2022 τον ίδιο «κύκλο» πτώσης και ανόδου, καθώς τις πρώτες 40 ημέρες του έτους έφτασε να κερδίζει έως και 8,7% σε επίπεδο Γ.Δ. και έως 29,7% σε επίπεδο τραπεζών, αλλά κατόπιν έχασε όλα τα κέρδη του, με τον Γ.Δ. να καταγράφει στις 8 Μαρτίου ετήσια μεταβολή -11,61% και τον τραπεζικό δείκτη στο -9,94%, ενώ ο ίδιος κύκλος επαναλήφθη­κε στη συνέχεια. Έως τις 21/4 ο Γ.Δ. είχε ανακτήσει σχεδόν πλήρως τις δυνάμεις του, φτάνοντας στις 949,68 μονάδες με άνοδο 6,31% από την αρχή του χρόνου (και +20,26% από τα χαμηλά του Μαρτίου), ενώ ο τραπεζικός δείκτης όχι μόνο έσβησε όλες τις απώλειες του πολέμου, αλλά στις 21/4 κατέγραφε άνοδο 20,24% από την αρχή του έτους, πλησιάζοντ­ας τότε τις 700 μονάδες, ενώ από τα χαμηλά του Μαρτίου κέρδιζε 33,51%.

 ?? ?? Η αντοχή του Χ.Α. αποδίδεται σε ορισμένες δεικτοβαρε­ίς μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης που επηρεάζουν την ποσόστωση του Γενικού Δείκτη.
Η αντοχή του Χ.Α. αποδίδεται σε ορισμένες δεικτοβαρε­ίς μετοχές της υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης που επηρεάζουν την ποσόστωση του Γενικού Δείκτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece