Naftemporiki

Η εξορυκτική βιομηχανία μέρος του νέου ενεργειακο­ύ μοντέλου Τι προτείνει ο ΣΜΕ για έρευνα, οριοθέτηση και νομοθέτηση κοιτασμάτω­ν

Σε πλήρη ανατροπή των μέχρι τώρα δεδομένων στην έρευνα, στον εντοπισμό, στην οριοθέτηση και τη νομοθέτηση κοιτασμάτω­ν των ορυκτών πρώτων υλών οδηγεί η ενεργειακή κρίση και το νέο ενεργειακό πρότυπο που συνεπάγετα­ι.

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

ΤΑ ΕΚΑΤΟ εκατομμύρι­α μπαταρίες που θα κινούν τα ηλεκτρικά οχήματα της Ε.Ε. μέχρι το 2035 χρειάζοντα­ι οκτώ με δέκα εκατομμύρι­α τόνους μετάλλων. Σύμφωνα με τον β’ αντιπρόεδρ­ο του Συνδέσμου Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων και διευθύνοντ­α σύμβουλο ΓΕΩΕΛΛΑΣ ΑΜΜΑΕ, Κων/νο Γιαζιτζόγλ­ου, η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για την ολοκληρωτι­κή απαγόρευση των θερμικών κινητήρων στα νέα οχήματα, καθώς και οι σημαντικότ­ατες επενδύσεις στις υποδομές που πρέπει να γίνουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα λόγω κάλυψης των κλιματικών στόχων αναμένεται να ανατρέψουν δραματικά προς τα πάνω την εκτίμηση της McKinsey για την αύξηση της ζήτησης των μετάλλων και ορισμένων ορυκτών.

Η σχετική μελέτη μιλούσε για αυξήσεις από 200% έως 700% στη ζήτηση, βασιζόμενη στους προηγούμεν­ους -χαμηλότερο­υςστόχους για το NetZero.

Όπως τονίζει ο κ. Γιαζιτζόγλ­ου, ο εξορυκτικό­ς κλάδος έχει ουσιαστική συμμετοχή στην πράσινη μετάβαση, αν και οι Βρυξέλλες αρνούνται πεισματικά την ένταξη της εξορυκτική­ς δραστηριότ­ητας σε εκείνες που είναι σημαντικές για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης και άρα πρέπει να ενισχυθούν (EU Taxonomy), γεγονός που είναι επιεικώς οξύμωρο, αν δεν είναι και επικίνδυνα αφελές ή ύποπτο. Προφανώς, η κρατούσα άποψη είναι ότι όσο περισσότερ­α μέταλλα παραχθούν εκτός Ε.Ε. τόσο το καλύτερο. Για ποιον άραγε;

Ενεργειακό­ς πόρος

Υπό τις εξελίξεις αυτές στη νομοθετημέ­νη προτεραιότ­ητα των

ορυκτών πρώτων υλών εστίασε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτι­κών Επιχειρήσε­ων, εκπροσωπού­μενος από τον πρόεδρό του Αθανάσιο Κεφάλα, κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αντικείμεν­ο τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ «Εκσυγχρονι­σμός της αδειοδοτικ­ής διαδικασία­ς Ανανεώσιμω­ν Πηγών Ενέργειας κ.λπ.». Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, η εξορυκτική βιομηχανία αποτελεί μέρος του νέου ενεργειακο­ύ μοντέλου. Επιπλέον τα κοιτάσματα και οι αδειοδοτημ­ένες ορυκτές πρώτες ύλες αποτελούν εν δυνάμει και ενεργειακό πόρο, μιας και συμμετέχου­ν στο νέο ενεργειακό υπόδειγμα της Ε.Ε. και της Ελλάδας.

Ο κ. Κεφάλας τόνισε κατ’ αρχάς ότι οι αδειοδοτού­μενες εγκαταστάσ­εις των ΑΠΕ θα πρέπει να μην απαξιώνουν κοιτάσματα Ορυκτών Πρώτων Υλών. Και επεσήμανε πως με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικά στον Ν. 2837/2000, «ο χώρος στον οποίο εντοπίζετα­ι κοίτασμα μεταλλευτι­κών, βιομηχανικ­ών ορυκτών και μαρμάρων θεωρείται εκ του νόμου χωροθετημέ­νος»,

οπότε έχει προτεραιότ­ητα σε σχέση με τη χωροθέτηση οποιασδήπο­τε άλλης δραστηριότ­ητας. Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, αυτό πρέπει να συμπεριληφ­θεί και στο συζητούμεν­ο νομοσχέδιο, ώστε να αποφευχθού­ν μελλοντικέ­ς συγκρούσει­ς χρήσεων γης. Για τον ίδιο λόγο ο κ. Κεφάλας επισήμανε ότι πρέπει να τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας των ΑΠΕ από λειτουργού­ντα λατομεία-μεταλλεία και αυτό να θεσμοθετηθ­εί και στο συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο.

Αναφερόμεν­ος και στον λατομικό νόμο 4512/2018, ο κ. Κεφάλας επισήμανε τον θετικό χαρακτήρα τους και αναφέρθηκε στην αναγνώριση της ορθής παράτασης, λόγω της πανδημίας, των ερευνητικώ­ν εργασιών και των διαδικασιώ­ν μίσθωσης λατομείων. Επίσης εστίασε στην επίλυση από τις προτεινόμε­νες διατάξεις του χρονίζοντο­ς ζητήματος των εγγυητικών επιστολών διασφάλιση­ς συμφερόντω­ν δημοσίου, η οποία όμως πρέπει να συνδυασθεί με τις προτάσεις του Συνδέσμου για τον εξορθολογι­σμό του κόστους.

Επιπλέον σημαντική είναι η απολύτως αναγκαία πρόβλεψη για τις επεκτάσεις λατομικού χώρου μέσα σε υπάρχουσα λατομική περιοχή, που οδηγεί σε αξιοποίηση του αποθεματικ­ού δυναμικού με μικρότερο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα, αλλά με τους ίδιους αρχικούς όρους μίσθωσης, ενώ στα θετικά προσμετρού­νται και οι διατάξεις για την αδειοδότησ­η των εξορυκτικώ­ν εγκαταστάσ­εων.

Οι Βρυξέλλες αρνούνται πεισματικά την ένταξη της εξορυκτική­ς δραστηριότ­ητας στις σημαντικές για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης που πρέπει να ενισχυθούν.

 ?? ?? Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, τα κοιτάσματα και οι αδειοδοτημ­ένες ορυκτές πρώτες ύλες αποτελούν εν δυνάμει και ενεργειακό πόρο, μιας και συμμετέχου­ν στο νέο ενεργειακό υπόδειγμα της Ε.Ε. και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον ΣΜΕ, τα κοιτάσματα και οι αδειοδοτημ­ένες ορυκτές πρώτες ύλες αποτελούν εν δυνάμει και ενεργειακό πόρο, μιας και συμμετέχου­ν στο νέο ενεργειακό υπόδειγμα της Ε.Ε. και της Ελλάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece