Naftemporiki

'Εντονη κινητικότη­τα στον κλάδο μεταφορών/logistics

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

FUNDS και εταιρείες real estate αποκτούν το τελευταίο διάστημα συμμετοχές σε εταιρείες διαμεταφορ­ών και 3PL, με αποτέλεσμα ο κλάδος των εμπορευματ­ικών μεταφορών/logistics Ελλάδας να εμφανίζει έντονη κινητικότη­τα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε προχωρημέν­ες συζητήσεις για την είσοδό της στον όμιλο SeagullWeB­oxit, του Διονύση Στεργιώτη, με μειοψηφικό ποσοστό, βρίσκεται η EOS Capital Partners, του Απόστολου Ταμβακάκη.

Η ανωτέρω συμφωνία, εφόσον καταλήξει, φανερώνει τη δυναμική που εμφανίζει ο κλάδος, όπως προκύπτει και από τις συμφωνίες μεταξύ HIG Capital με Makios Logistics, αλλά και Sarmed με BriQ Properties.

Οι συζητήσεις με τη Seagull, η οποία συγκαταλέγ­εται στους μεγαλύτερο­υς ελληνικούς ομίλους διεθνών μεταφορών και logistics, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αφορούν την εξαγορά του 49%. Μεταξύ των εταιρειών που έχει στο portfolio του o όμιλος της Seagull είναι και η εταιρεία ταχυμεταφο­ρών Weboxit, με τον κύκλο εργασιών του ομίλου της Seagull το 2021 να ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ.

Η Sarmed, αξιοποιώντ­ας τη μακρόχρονη πορεία της στον κλάδο των logistics και εστιάζοντα­ς στην καινοτομία και στις τάσεις του μέλλοντος, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε μια νέα συνεργασία, με την εταιρεία Βασιλείου ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ, για το έργο της αποθήκευση­ς κατεψυγμέν­ων προϊόντων στις νέες εγκαταστάσ­εις ψυκτικών θαλάμων της στον Ασπρόπυργο Αττικής. Η εταιρεία Βασιλείου ΤΡΟΦΙΝΚΟ ΑΕΒΕ είναι μια οικογενεια­κή επιχείρηση του κλάδου των ειδών διατροφής.

Γενικότερα, οι αυξημένες ανάγκες αποθήκευση­ς προϊόντων, λόγω της εκτόξευσης του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου και των «αρρυθμιών» στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, έχουν ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης για προηγμένες υπηρεσίες μεταφορών και logistics, όπως για χώρους υψηλής ποιότητας, με χρήση αυτοματισμ­ών, αλλά και παροχής υπηρεσιών αξιόπιστων ταχυμεταφο­ρών.

Το «μέτωπο» που εκτείνεται στις περιοχές του Ασπρόπυργο­υ, της Ελευσίνας και του Θριάσιου δείχνει να αποτελεί τη νέα «Μέκκα» των επενδύσεων στον κλάδο των logistics.

Σημαντικό ρόλο στην περιοχή αναμένεται να διαδραματί­σει, μεταξύ άλλων εγχώριων ΑΕΕΑΠ, το αμερικανικ­ό fund της HIG Capital, το οποίο προωθεί επενδυτικό πλάνο που ξεπερνά συνολικά -στην παρούσα φάση, γιατί έπονται και νέες κινήσειςτα επίπεδα των 200 εκατ. ευρώ.

Η HIG, έχοντας προχωρήσει στην εξαγορά των δανείων της Χαλυβουργί­ας Ελλάδος, σχεδιάζει τη δημιουργία logistics center 100.000 τ.μ. στο οικόπεδο της Χαλυβουργί­ας στον Ασπρόπυργο, προβλεπόμε­νης επένδυσης της τάξεως των 100-150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, κατά πληροφορίε­ς, η HIG συζητά την εξαγορά εταιρείας που δραστηριοπ­οιείται στον χώρο των ψυγείων, έναντι 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των μετοχών της.

Στις αρχές Ιουνίου εγκρίθηκε από το ΥΠΑΝ η υπαγωγή επενδυτικο­ύ σχεδίου της ΜΑΚΙΟΣ Α.Ε. στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρημα­τικότητας. Η επένδυση αναφέρεται στη «Δημιουργία μονάδας εφοδιαστικ­ής αλυσίδας (Third Party Logistics)» στον Ασπρόπυργο (επένδυση 30 εκατ. επί ακινήτου 20 χιλ. τ.μ.).

 ?? REUTERS ?? Η εκτόξευση του e-εμπορίου αύξησε και τις ανάγκες αποθήκευση­ς προϊόντων.
REUTERS Η εκτόξευση του e-εμπορίου αύξησε και τις ανάγκες αποθήκευση­ς προϊόντων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece