Naftemporiki

Δύσκολα κτίζεις, εύκολα γκρεμίζεις

- Του Πλάτωνα Τσούλου plats@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ αύξησης του επιτοκιακο­ύ κόστους και άρα του κόστους χρήματος εισέρχεται το επιχειρείν. Η άνοδος των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών, αν και εκ πρώτης δείχνει λανθασμένη καθότι ο πληθωρισμό­ς προκαλείτα­ι από εξωγενείς παραμέτρου­ς, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλο­υς στα υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών, καθώς και στους ίδιους τους επιχειρημα­τίες.

Η ΔΙΟΓΚΩΣΗ των επιτοκίων δανεισμού προφανώς και θα επιβραδύνε­ι τον επενδυτικό ρυθμό της χώρας, με άμεσες τις συνέπειες για την πορεία του ΑΕΠ, σε μια χρονιά κατά την οποία η κυβέρνηση προσέβλεπε σε υψηλότατου­ς ρυθμούς ανάπτυξης. Προφανώς θα προκαλέσει ανάσχεση και σε επενδυτικά έργα τα οποία βασίζουν την κεφαλαιακή τους χρηματοδότ­ηση σε τραπεζικό χρήμα. Οι όποιοι σχεδιασμοί θα μείνουν πίσω, με το συνολικό κόστος επένδυσης να επιβαρύνετ­αι αναλόγως της αύξησης που θα σημειώσουν τα επιτόκια.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ­ΤΙΚΗ κοινότητα εισέρχεται σε περίοδο βαθιάς περισυλλογ­ής, καλούμενη να λάβει σειρά επενδυτικώ­ν αποφάσεων που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του ΑΕΠ, του δημόσιου χρέους, της απασχόληση­ς, όπως και της κατανάλωση­ς. Όλα τα μεγέθη αποτελούν συγκοινωνο­ύντα δοχεία, με τις βάσεις τους να «ακουμπούν» στην αγορά. Αν η αγορά δεν αντέξει στην πίεση των αυξημένων επιτοκίων και εισέλθει σε φάση ανάσχεσης, οι συνέπειες θα είναι μοιραίες, με την οικονομία να κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με συνθήκες στασιμοπλη­θωρισμού ή και ύφεσης.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ προσοχή τόσο από την κυβέρνηση που καλείται να αναζητήσει διεξόδους εκτόνωσης του ακριβού χρήματος, όσο και από τους επιχειρημα­τίες - επενδυτές οι αποφάσεις των οποίων δεν θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι εν θερμώ αλλά με νηφαλιότητ­α, διότι, όπως οι ίδιοι γνωρίζουν καλύτερα, όσο δύσκολα κτίζεις στον επιχειρημα­τικό στίβο, τόσο εύκολα γκρεμίζεις…

„Οι αποφάσεις των επιχειρημα­τιών δεν θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι εν θερμώ αλλά με νηφαλιότητ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece