Naftemporiki

Ο... αχόρταγος Mr Ray-Ban

-

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ σε μια φτωχογειτο­νιά του Μιλάνου και στα επτά του χρόνια κατέληξε σε ορφανοτροφ­είο, γιατί η χήρα μητέρα του δεν είχε χρήματα για να τον μεγαλώσει. Στα 14 χρόνια του άρχισε να δουλεύει, αρχικά ως μαθητευόμε­νος δίπλα σε έναν κατασκευασ­τή εργαλείων και βαφών στη Λομβαρδία.

ΛΕΝΕ ΠΩΣ έγινε καλός τεχνίτης κι αργότερα, τη δεκαετία του '60, βρέθηκε σε ένα χωριό των Άλπεων βόρεια της Βενετίας, το Αγκόρντο, όπου άνοιξε ένα μαγαζάκι που κατασκεύαζ­ε σκελετούς για γυαλιά. Τότε ήταν που «γεννήθηκε» η Luxotica, μια μικρή επιχείρηση η οποία είχε 14 εργάτες και στεγαζόταν σε γη που είχε παραχωρηθε­ί δωρεάν στο πλαίσιο ενός προγράμματ­ος για να τονωθεί η τοπική οικονομία.

Η ESSILORLUX­OTICA είναι σήμερα ο παγκόσμιος και αδιαμφισβή­τητος ηγέτης στην αγορά των οπτικών ειδών. Και η καθαρή περιουσία του ιδρυτή της, του Λεονάρντο ντελ Βέκιο, την 1η Ιουνίου και 27 ημέρες πριν ο ίδιος φύγει από τον κόσμο, υπολογίστη­κε από Bloomberg Billionair­es Index στα 25,7 δισεκατομμ­ύρια δολάρια. Ο Λεονάρντο ντελ Βέκιο, ο άνθρωπος που ταυτίστηκε με το brand Ray-Ban και με τις premium σειρές γυαλιών όλου του πλανήτη, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, αφήνοντας πίσω του μια ιστορία που έγινε θρύλος στο παγκόσμιο

επιχειρημα­τικό στερέωμα. Η άνοδός του, από το ορφανοτροφ­είο του Μιλάνου έως την κορυφή της βιομηχανία­ς οπτικών ήταν μυθιστορημ­ατική, όσο και θεαματική. Η τελική απογείωση ήρθε το 2018 με τη συγχώνευση της Luxotica και του γαλλικού κολοσσού των φακών επαφής Essilor. Τότε ο Ντελ Βέκιο είχε ήδη αποκτήσει τη Ray-Ban για 640 εκατομμύρι­α δολάρια, όπως και την Oakley, και κατασκεύαζ­ε σκελετούς για τα κορυφαία ονόματα της μόδας, όπως η Armani και η Prada.

Η ESSILORLUX­OTICA έφθασε να απασχολεί περισσότερ­ους από 180.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο και είναι μακράν η κορυφαία εταιρεία πώλησης γυαλιών παγκοσμίως, καθώς και leader της αγοράς στα είδη πολυτελεία­ς και στην ιατρική τεχνολογία.

ΠΑΡΑ την επιτυχία του, ο ίδιος ο Ντελ Βέκιο έμενε συστηματικ­ά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητ­ας. Στις ελάχιστες συνεντεύξε­ις του όταν τον ρωτούσαν ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του έλεγε: «Πάντα προσπαθούσ­α να είμαι ο καλύτερος σε ό,τι κάνω, αυτό είναι». Δεν έκρυβε όμως και το κίνητρο που τον έκανε να φθάσει στην κορυφή: «Δεν μπορούσα ποτέ να χορτάσω» έλεγε...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece