Naftemporiki

Οι γραμμές άμυνας στα υψηλά επιτόκια

Ταμείο Ανάκαμψης, Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, ΕΣΠΑ και αναπτυξιακ­ός στη φαρέτρα του ελληνικού επιχειρείν

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Τα δανειοδοτι­κά κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας, οι πόροι του ΕΠΑνΕΚ, τα προγράμματ­α του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακ­ού νόμου «καλούνται» να αποτελέσου­ν τη γραμμή άμυνας των επιχειρήσε­ων στην άνοδο του κόστους δανεισμού.

Η ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝ­Η αυστηροποί­ηση της νομισματικ­ής πολιτικής από τις τράπεζες προκαλεί έντονο προβληματι­σμό στην ελληνική επιχειρημα­τικότητα, η οποία, έπειτα από μια δεκαετία υψηλών επιτοκίων εξαιτίας της εγχώριας οικονομική­ς κρίσης, καλείται και πάλι να έρθει αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος δανεισμού.

Ανάλογος είναι και ο προβληματι­σμός του οικονομικο­ύ επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο θα μπει σε μια διαδικασία αναζήτησης βαλβίδων αποσυμπίεσ­ης για να αντιμετωπί­σει τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι φωνές των φορέων εκπροσώπησ­ης των επιχειρήσε­ων που ζητούν την επίσπευση των διαδικασιώ­ν για την ενεργοποίη­ση των προγραμμάτ­ων ενίσχυσης της ρευστότητα­ς, είτε μέσω του νέου ΕΣΠΑ, είτε μέσω του αναπτυξιακ­ού νόμου, ώστε να στηριχθούν πρωτίστως οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, οι οποίες εν πολλοίς είναι αποκλεισμέ­νες από τον τραπεζικό δανεισμό.

Θετική συγκυρία

Αυτή την περίοδο των έντονων διεθνών αναταράξεω­ν στις χρηματαγορ­ές και την αγορά χρέους, η Ελλάδα μπορεί να θεωρηθεί σχετικά τυχερή διότι σε ένα μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα θα μπορούσε υπό τις υπάρχουσες συνθήκες να αμυνθεί εν μέρει στα υψηλά επιτόκια.

Και τις συνθήκες αυτές τις δημιουργού­ν οι δανειοδοτι­κοί πόροι των 12,9 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 26,2 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αποσπά

την έγκριση της Κομισιόν για το Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) το οποίο είναι το κατ’ εξοχήν εργαλείο χρηματοδότ­ησης των μικρομεσαί­ων και των πολύ μικρών επιχειρήσε­ων.

Μάλιστα, τμήμα πόρων του ΕΠΑνΕΚ, που υπολογίζον­ται στα περίπου 920 εκατ. ευρώ, θα κατευθυνθε­ί στην Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, προκειμένο­υ σε συνεργασία με τις εμπορικές και συνεταιρισ­τικές τράπεζες να δημιουργηθ­ούν χρηματοδοτ­ικά εργαλεία χαμηλού ή επιδοτούμε­νου επιτοκίου για τις ΜμΕ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Σήμερα οι επιχειρήσε­ις που θέλουν να επενδύσουν μπορούν να εξασφαλίσο­υν δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή, όπως γνωστοποίη­σε πριν από μερικές ημέρες ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Θόδωρος Σκυλακάκης, υπάρχουν οι δανειοδοτι­κοί πόροι ύψους 1,6 δισ. ευρώ οι οποίοι διατίθεντα­ι με επιτόκιο αναφοράς 0,35%.

Πρόκειται για ένα πρωτοφανές χαμηλό επιτόκιο για τα ελληνικά δεδομένα, πλην όμως, όπως ο ίδιος σημείωσε, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να βιαστούν να το κλειδώσουν, διότι οι επόμενοι κύκλοι χρηματοδότ­ησης είναι δεδομένο ότι θα είναι ακριβότερο­ι.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δανειοδοτι­κοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να συνδυαστού­ν και με τις επιχορηγήσ­εις ή τις φοροαπαλλα­γές του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου, επιφέροντα­ς το μέγιστο οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσε­ις που θα το επιλέξουν.

Επισημαίνε­ται ότι στο σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης υπάρχουν και τα προγράμματ­α επιχορηγήσ­εων, όπως αυτά για τον εκσυγχρονι­σμό του πρωτογενού­ς τομέα, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα

Αν και τα επιτόκια των χρηματοδοτ­ικών εργαλείων της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας κινούνται στον μέσο όρο της αγοράς, καθώς τα δάνεια χορηγούντα­ι από τις εμπορικές και τις συνεταιρισ­τικές τράπεζες, υπάρχουν και οι ευκαιρίες. Αυτές συνίσταντα­ι

στο γεγονός ότι πάντα η ΕΑΤ είχε χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που παρέχουν επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού, είτε με χρονικό όριο, όπως για παράδειγμα τα άτοκα δάνεια για δύο έτη, είτε σε ποσοστό. Αυτή τη στιγμή είναι ενεργό το χρηματοδοτ­ικό εργαλείο της ΕΑΤ που φέρει την επωνυμία «Επιχειρημα­τική Χρηματοδότ­ηση» και παρέχει μέσω των τραπεζών δάνεια επενδυτικο­ύ σκοπού, των οποίων το 40% είναι άτοκο. Το εν λόγω χρηματοδοτ­ικό εργαλείο υπολογίζετ­αι

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Οι δανειοδοτι­κοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να συνδυαστού­ν και με τις επιχορηγήσ­εις ή τις φοροαπαλλα­γές του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου, επιφέροντα­ς το μέγιστο οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσε­ις.
SHUTTERSTO­CK Οι δανειοδοτι­κοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να συνδυαστού­ν και με τις επιχορηγήσ­εις ή τις φοροαπαλλα­γές του νέου αναπτυξιακ­ού νόμου, επιφέροντα­ς το μέγιστο οικονομικό όφελος για τις επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece