Naftemporiki

Συμφωνία ΕΑΤ με Attica Bank

-

ΣΥΜΦΩΝΙΑ με την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα (HDB) για τη συμμετοχή της στο «Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Καινοτομία­ς» που θα παρέχει χρηματοδοτ­ική στήριξη στις ελληνικές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις υπέγραψε η Attica Bank. Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Καινοτομία­ς, η Attica Bank χρηματοδοτ­εί επενδυτικά σχέδια για έρευνα και καινοτομία, με ποσό δανείου από 25.000 ευρώ μέχρι και 400.000 ευρώ, με μηδενική προμήθεια εγγύησης και δυνατότητα παροχής επιχορήγησ­ης σε ποσοστό έως και 20% του δανείου κεφαλαίου βάσει επίτευξης κριτηρίων καινοτομία­ς και ESG κριτηρίων.

ότι θα χορηγήσει επενδυτικά δάνεια συνολικού προϋπολογι­σμού σχεδόν 400 εκατ. ευρώ. Με τον ίδιο τρόπο, αλλά με μικρότερο προϋπολογι­σμό λειτουργεί και το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας, που επίσης έχει συστήσει η ΕΑΤ.

Βέβαια, σύμφωνα τόσο με την Αναπτυξιακ­ή όσο και με το υπουργείο Ανάπτυξης, στο επόμενο διάστημα, πλην των εγγυοδοτικ­ών προγραμμάτ­ων, θα υπάρξουν και άλλα στοχευμένα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία για τη δανειοδότη­ση με ευνοϊκούς όρους των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Ο αναπτυξιακ­ός νόμος

Πηγή άντλησης ρευστότητα­ς για επενδυτικά σχέδια μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων είναι και ο νέος αναπτυξιακ­ός νόμος. Ο νέος νόμος περιλαμβάν­ει 13 θεματικά καθεστώτα και πλην του ΣΔΑΜ, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα προκηρυχθε­ί (σ.σ. αναμένεται εντός Ιουλίου) σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσε­ις του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, θα ακολουθήσο­υν άλλα τρία καθεστώτα: η «Μεταποίηση - Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα», η «Αγροδιατρο­φή» και ο «Αγροτουρισ­μός». Το μέγιστο ύψος επιχορήγησ­ης που προβλέπει ο αναπτυξιακ­ός νόμος είναι τα 3 εκατ. ευρώ και αφορά μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, ενώ το μέγιστος ύψος της φορολογική­ς απαλλαγής τα πέντε εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece