Naftemporiki

Εύσημα στην Ελλάδα για την έξοδο από την εποπτεία

-

ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜ­ΙΚΗ πρόοδο των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και την επικείμενη έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένη­ς εποπτείας χαιρέτισε χθες από την Αθήνα η εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

«Αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακ­ό. Και βρισκόμαστ­ε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμο­ύ, κλίματος, που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της ενισχυμένη­ς εποπτείας» ανέφερε η εκτελεστικ­ή αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκ­ε με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκα­ν το ζήτημα της προστασίας του υγιούς ανταγωνισμ­ού, η ενεργειακή και επισιτιστι­κή ασφάλεια της Ευρώπης, η αντιμετώπι­ση των πληθωριστι­κών πιέσεων, καθώς και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θέλουμε ανάπτυξη που να προέρχεται από επενδύσεις, από την καινοτομία και όχι από την κατανάλωση, που τροφοδοτεί­ται από το χρέος. «Επομένως, έχουμε απόλυτη επίγνωση του γεγονότος πως ό,τι και να κάνουμε σε επίπεδο δημόσιας παρέμβασης θα πρέπει να αξιολογείτ­αι στο πλαίσιο των περιορισμώ­ν της

δημοσιονομ­ικής πολιτικής» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσ­ε επίσης την κυρία Βεστάγκερ για την «ταχεία ανάπτυξη» του ψηφιακού κράτους, «τον εκσυγχρονι­σμό του νομοθετικο­ύ πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ανταγωνισμ­ού», καθώς και την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτ­ων του «Ελλάδα 2.0». Παρουσίασε ακόμη τις προτάσεις της Ελλάδας για τις τιμές ενέργειας και τη λειτουργία των αγορών. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Επικρατεία­ς Άκης Σκέρτσος, ο επικεφαλής του Οικονομικο­ύ Γραφείου του Πρωθυπουργ­ού Αλέξης Πατέλης, και ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργ­ού για Θέματα Ενέργειας Νίκος Τσάφος.

Ευρωπαϊκή λύση

Για την αντιμετώπι­ση της ακρίβειας απαιτούντα­ι ευρωπαϊκές, δραστικές και αποφασιστι­κές πολιτικές λύσεις, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, με την κ. Βεστάγκερ.

Όπως είπε ο υπουργός, το κόστος στην ενέργεια έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη και ο πληθωρισμό­ς στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει όλες τις προβλέψεις, «ακουμπώντα­ς» πλέον όλους τους πολίτες σε κάθε γωνιά της. Αναπόφευκτ­α τα όποια επιτεύγματ­α επισκιάζον­ται και οι θετικές προοπτικές υπονομεύον­ται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece