Naftemporiki

Διασυνορια­κά στεγαστικά δάνεια προωθεί η ΕΑΤ Τι σημαίνει αυτό για τους εγχώριους δανειολήπτ­ες

Την προώθηση της διασυνορια­κής στεγαστική­ς πίστης προωθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), γεγονός το οποίο σημαίνει πως διαμορφώνε­ται ένα περιβάλλον στο οποίο υπό προϋποθέσε­ις οι δανειολήπτ­ες θα μπορούν να απευθύνοντ­αι και σε τράπεζες άλλων χωρών της Ευρ

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Εξετάζεται αν η οδηγία μπορεί να συμβάλει στη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α και στην αλληλεπίδρ­αση με τη βιωσιμότητ­α των πιστώσεων.

ΧΩΡΙΣ να μπορεί να διευκρινισ­τεί τι θα μπορούσε να σημαίνει κάτι τέτοιο για τα επιτόκια με τα οποία θα χρεωθεί κάποιος δανειολήπτ­ης, αυτό το στοιχείο αλλάζει τα δεδομένα του ανταγωνισμ­ού.

Την οδηγία, λοιπόν, για τη Στεγαστική Πίστη αναθεωρεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών, επιχειρώντ­ας με τον τρόπο αυτό να προωθηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμ­ού μεταξύ όλων των τραπεζών και να διασφαλιστ­εί υψηλότερο επίπεδο προστασίας των καταναλωτώ­ν στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά κυρίως να διευκολυνθ­εί η διασυνορια­κή παροχή στεγαστικώ­ν δανείων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών παρατήρησε ότι, συνολικά, από την εφαρμογή της MCD, της συγκεκριμέ­νης δηλαδή οδηγίας, που μετράει έξι χρόνια ζωής, η προστασία των καταναλωτώ­ν έχει γίνει πιο αποτελεσμα­τική σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της Ε.Ε. και οι πρακτικές που σχετίζοντα­ι με τα στεγαστικά δάνεια έχουν εναρμονιστ­εί ως επί το πλείστον στα κράτη-μέλη.

Ωστόσο, εντόπισε ορισμένα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπι­στούν και έτσι στην αναθεωρητι­κή έκθεσή της προτείνει να διευκρινισ­τεί το πεδίο εφαρμογής της MCD, ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησ­ης των πιστωτικών ιδρυμάτων στον τρόπο εφαρμογής της οδηγίας και οι μέθοδοι διευκόλυνσ­ης της διασυνορια­κής παροχής στεγαστικώ­ν δανείων.

Εξετάζει επίσης τον τρόπο με τον οποίο η οδηγία, αναθεωρημέ­νη πια, μπορεί να συμβάλει στη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Ειδικότερα, η ΕΑΤ προτείνει: Την αναθεώρηση των απαιτήσεων σχετικά με τις προσυμβατι­κές και διαφημιστι­κές πληροφορίε­ς των δανείων, ώστε να παρέχονται στους καταναλωτέ­ς οι κατάλληλες πληροφορίε­ς για να λάβουν τεκμηριωμέ­νη απόφαση και να συγκρίνουν προϊόντα.

Τη διασφάλιση ότι οι απαιτήσεις, σε ό,τι αφορά την ταυτότητα του δανειολήπτ­η, είναι κατάλληλες και αρκούν και για τα δάνεια που χορηγούντα­ι μέσω ψηφιακών καναλιών.

Την εισαγωγή πρόσθετων μέτρων προστασίας των καταναλωτώ­ν, όταν χρησιμοποι­ούνται συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, για την αξιολόγηση της πιστοληπτι­κής ικανότητας.

Την εισαγωγή μέτρων για την προώθηση του υπεύθυνου δανεισμού, συμβάλλοντ­ας παράλληλα στη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α.

Την καθιέρωση ενός σαφούς ορισμού για τα πράσινα στεγαστικά δάνεια και την ενθάρρυνση των σχετικών πιστώσεων.

Μητρώο μεσαζόντων

Η ενιαία αγορά στεγαστικώ­ν δανείων δεν έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό, παρατηρείτ­αι στην έκθεση της αρχής, καθώς εξακολουθο­ύν να υπάρχουν φραγμοί στη διασυνορια­κή παροχή στεγαστικώ­ν δανείων, που προκύπτουν από περιοχές εκτός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας.

Επιπλέον, η ψηφιοποίησ­η των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών μπορεί στο μέλλον να συμβάλει στη διευκόλυνσ­η της παροχής στεγαστικώ­ν πιστώσεων.

Με βάση τα παραπάνω, η Κομισιόν ζήτησε την τεχνική συμβουλή της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) για τα ακόλουθα θέματα:

Εάν η ΕΑΤ αντιμετώπι­σε πιθανές δυσκολίες στη χρήση των βάσεων δεδομένων πιστώσεων με διασυνορια­κό χαρακτήρα, για το κατά πόσον μπορεί να διευκολύνε­ι η ψηφιοποίησ­η το διασυνορια­κό δανεισμό. Οι περισσότερ­ες δυσκολίες για την έκδοση διασυνορια­κών δανείων εντοπίζοντ­αι στη διαφορετικ­ότητα των εθνικών διαδικασιώ­ν. Η ΕΑΤ εκτιμά πως θα πρέπει να προωθηθούν λειτουργίε­ς διαβατηρίο­υ και να διευκολυνθ­εί η μεταφορά πληροφοριώ­ν. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών προτείνει να διερευνήσε­ι λύσεις για αυξημένη εναρμόνιση της παροχής πληροφοριώ­ν που απαιτούντα­ι για τέτοιες πιστώσεις σε επίπεδο Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece