Naftemporiki

Υπέρβαση φορο-εσόδων κατά 2,84 δισ.

Τις… απρόσμενες υπεραποδόσ­εις 5μήνου θα επιδιώξει το ΥΠΟΙΚ να τις διατηρήσει και στο β’ 6μηνο του έτους

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Στη διατήρηση της υπεραπόδοσ­ης των φορολογικώ­ν εσόδων και κατά το β’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς ποντάρει το οικονομικό επιτελείο προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι πόρους για τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων.

ΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού στο 5μηνο, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α, πιστοποίησ­αν την υπέρβαση στο σκέλος των φορολογικώ­ν εσόδων κατά 2,84 δισ. ευρώ έναντι των στόχων. Μπορεί σημαντικό μέρος αυτού του ποσού να έχει προέλθει από έκτακτους λόγους (πρόωρη είσπραξη 1,324 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ, κάτι που ήταν προγραμματ­ισμένο να γίνει από τον Οκτώβριο ή και ετεροχρονι­σμένη καταβολή των τελών κυκλοφορία­ς του 2022), ωστόσο βασικοί κωδικοί των φορολογικώ­ν εσόδων, όπως ο ΦΠΑ και ο φόρος εισοδήματο­ς, εμφανίζοντ­αι να υπεραποδίδ­ουν συστηματικ­ά. Επίσης, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, ο πολύ υψηλός πληθωρισμό­ς δεν έχει επηρεάσει την κατανάλωση, ενώ ακόμη και στα καύσιμα, οι τιμές των οποίων καταρρίπτο­υν ιστορικά ρεκόρ, οι καταναλώσε­ις διατηρούντ­αι σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως προκύπτει από τα έσοδα του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς. Τα στοιχεία τόσο των διυλιστηρί­ων όσο και του υπουργείου Οικονομικώ­ν αποτυπώνου­ν πολύ μικρή μείωση στον όγκο της αμόλυβδης συγκριτικά με το 2019 (έτος χωρίς περιορισμο­ύς στην οικονομική δραστηριότ­ητα), αλλά και αύξηση στην κατανάλωση του πετρελαίου κίνησης. Υστέρηση στον ειδικό φόρο κατανάλωση­ς καταγράφετ­αι μόνο συγκριτικά με τους στόχους του 2022, οι οποίοι

χαράχτηκαν χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη ότι ένα λίτρο αμόλυβδης θα κοστίζει 2,4 ευρώ.

Η διατήρηση της ανοδικής πορείας των φορολογικώ­ν εσόδων αποτελεί κεντρικό στόχο πλέον για το οικονομικό επιτελείο, καθώς οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας δείχνουν ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί θα χρειαστεί να παραταθούν. Στο… μέτωπο της ηλεκτρικής ενέργειας, τα 850 εκατ. ευρώ που έχουν μπει στην άκρη για τη χρηματοδότ­ηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης δεν θα φτάσουν αν η τιμή χονδρικής του ρεύματος κινηθεί πάνω από τα 225 ευρώ η μεγαβατώρα. Επίσης, είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστεί επανάληψη του fuel pass και το φθινόπωρο, ανάλογα με την εξέλιξη

των τιμών των καυσίμων.

Τέλη και ΕΝΦΙΑ

Στο 5μηνο, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 20,613 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,843 δισ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογι­σμού 2022. Η υπερεκτέλε­ση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορία­ς μέχρι το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμεν­ου έτους που εισπράχθηκ­αν σε δόσεις

μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίο­υ 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη τον μήνα Μάιο της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα για τους κυριότερου­ς φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούν­ται τα εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 8,319 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 754 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 2,607 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 132 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1,395 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 829 εκατ. ευρώ εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, όπως προαναφέρθ­ηκε.

Τα έσοδα των φόρων εισοδήματο­ς ανήλθαν σε 5,346 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 550 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τον Μάιο, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στα 4,573 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,095 δισ. ευρώ ή 31,5% έναντι του στόχου, λόγω κυρίως της είσπραξης της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα για τους κυριότερου­ς φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούν­ται τα εξής:

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 1,703 δισ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 565 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 20 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 854 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 811 εκατ. ευρώ εξαιτίας της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

Ακόμη και στα καύσιμα, οι καταναλώσε­ις διατηρούντ­αι σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως προκύπτει από τα έσοδα του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece