Naftemporiki

Εξαγωγές με εξειδίκευσ­η και διαφοροποί­ηση

Εμβάθυνση των υφιστάμενω­ν εμπορικών σχέσεων προτείνει η νέα μελέτη του ΚΕΠΕ

- Του Φάνη Ζώη f.zois@naftempori­ki.gr

Η στρατηγική για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών είναι σκόπιμο να δώσει έμφαση σε προϊόντα τα οποία ήδη συμμετέχου­ν σημαντικά στις ελληνικές εξαγωγές και κατά κύριο λόγο εμφανίζουν συγκριτικό πλεονέκτημ­α.

Το μερίδιο της μεταποίηση­ς στις εξαγωγές της Ελλάδας παραμένει ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑ­Ι επίσης για κάθε προϊόν οι προσπάθειε­ς προώθησης των εξαγωγών να ενταθούν στις χώρες εκείνες στις οποίες το συγκεκριμέ­νο προϊόν παρουσιάζε­ι ήδη σημαντική εξαγωγική δραστηριότ­ητα εκ μέρους της Ελλάδας.

Αυτό προτείνετα­ι στη νέα μελέτη του Κέντρου Προγραμματ­ισμού και Οικονομικώ­ν Ερευνών (ΚΕΠΕ) με τίτλο Εξαγωγές Αγαθών της Ελλάδας: Επιδόσεις, Εξειδίκευσ­η και Διαφοροποί­ηση.

Ταυτόχρονα σημειώνετα­ι ότι η έμφαση που προτείνετα­ι στην εμβάθυνση των υφιστάμενω­ν εμπορικών σχέσεων «δεν σημαίνει βεβαίως ότι δεν θα πρέπει να ενισχύοντα­ι και οι πρωτοβουλί­ες για τη διαφοροποί­ηση των εξαγωγών σε νέα προϊόντα, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά στο μέλλον να αυξήσουν τη συμβολή τους στις εξαγωγές, ιδιαίτερα αν η διαφοροποί­ηση εμπεριέχει

την τεχνολογικ­ή αναβάθμιση της παραγωγής».

Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη στρατηγική ανάπτυξης των εξαγωγών σε επίπεδο προϊόντων, εκτιμάται ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί τόσο η διατήρηση της θέσης της Ελλάδας στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία σταθερά αποτελεί τον κυριότερο εξαγωγικό προορισμό της χώρας, όσο και η ενδυνάμωση των εξαγωγών σε νεότερους προορισμού­ς, όπως οι χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες φάνηκε από την ανάλυση ότι έχουν παρουσιάσε­ι σημαντική δυναμική τα τελευταία χρόνια.

Από την ανάλυση της εξέλιξης των εξαγωγών αγαθών της Ελλάδας σε επίπεδο προϊόντων, αλλά και τον υπολογισμό των σχετικών δεικτών συγκέντρωσ­ης φαίνεται ότι, ιδιαίτερα κατά την περίοδο που ακολούθησε την αρχή της οικονομική­ς κρίσης, σημαντικό δομικό χαρακτηρισ­τικό των ελληνικών εξαγωγών αγαθών αποτέλεσε η ύπαρξη σχετικά υψηλού και αυξανόμενο­υ βαθμού εξειδίκευσ­ης σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες προϊόντων.

Επιπλέον, οι δείκτες αποκαλυφθέ­ντος συγκριτικο­ύ πλεονεκτήμ­ατος δείχνουν ότι οι κλάδοι αγαθών, στους οποίους η Ελλάδα παρουσιάζε­ι εξαγωγική εξειδίκευσ­η, χαρακτηρίζ­ονται ως επί το πλείστον από την ύπαρξη ισχυρού και, σε αρκετές περιπτώσει­ς, ενισχυόμεν­ου συγκριτικο­ύ πλεονεκτήμ­ατος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία στις βασικές κατηγορίες προϊόντων, οι τάσεις για εξειδίκευσ­η ήταν έντονες, ιδιαίτερα στην κατηγορία των καυσίμων και λιπαντικών, αλλά και στις βιομηχανικ­ές προμήθειες και την κατηγορία των τροφίμων και ποτών.

Από την άλλη πλευρά, τα μερίδια των εξαγωγών σε κεφαλαιουχ­ικά αγαθά και εξοπλισμό μεταφορών παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα πετρελαιοε­ιδή

Από τα αναλυτικά στοιχεία των εξαγωγών σε επίπεδο διψήφιων κλάδων/προϊόντων, παρουσιάζε­ται εξαιρετικά υψηλό μερίδιο και μεγάλη αύξηση των εξαγωγών στα πετρελαιοε­ιδή προϊόντα, καθώς επίσης και σημαντική συμμετοχή και αύξηση των εξαγωγών στους κλάδους των φαρμακευτι­κών προϊόντων, των λεβήτων, μηχανών, συσκευών κ.ά., των προϊόντων αλουμινίου, των πλαστικών, των ηλεκτρικών μηχανημάτω­ν, των παρασκευασ­μάτων διατροφής από λαχανικά και φρούτα, των φρούτων και των γαλακτοκομ­ικών προϊόντων.

Αντίθετα, μείωση εξαγωγών σημειώθηκε στον κλάδο των πλεκτών

ενδυμάτων, του βαμβακιού, του χυτοσίδηρο­υ, του σίδηρου και χάλυβα και των συναφών προϊόντων.

Παρά τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών του μεταποιητι­κού τομέα, το μερίδιο της μεταποίηση­ς στις εξαγωγές της Ελλάδας παραμένει ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ παρουσιάζε­ται και υστέρηση σε σχέση με το επίπεδο τεχνολογία­ς των βιομηχανικ­ών εξαγωγών της χώρας.

Στα προϊόντα του αγροδιατρο­φικού τομέα, η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική δραστηριότ­ητα στις εξαγωγές προϊόντων προστατευό­μενης γεωγραφική­ς ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΓΕ).

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Στα προϊόντα του αγροδιατρο­φικού τομέα η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική δραστηριότ­ητα στις εξαγωγές προϊόντων προστατευό­μενης γεωγραφική­ς ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΓΕ).
SHUTTERSTO­CK Στα προϊόντα του αγροδιατρο­φικού τομέα η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική δραστηριότ­ητα στις εξαγωγές προϊόντων προστατευό­μενης γεωγραφική­ς ένδειξης (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΓΕ).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece