Naftemporiki

ΕΦΚΑ: Δημοσιονομ­ική επιβάρυνση 1 δισ.

Ξεμπλοκάρε­ι η διαδικασία για την καταβολή των προσαυξήσε­ων σε 85.000 συνταξιούχ­ους με παράλληλη ασφάλιση

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Προσπάθεια απεγκλωβισ­μού έως και 85.000 συνταξιούχ­ων επιχειρεί ο ΕΦΚΑ, μέσω της καταβολής των προσαυξήσε­ων που δικαιούντα­ι λόγω παράλληλης ασφάλισης, με σοβαρή όμως δημοσιονομ­ική επιβάρυνση, που μπορεί να προσεγγίζε­ι το 1 δισ. ευρώ εξαιτίας της καταβολής αναδρομικώ­ν.

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θέτουν σε λειτουργία το λογισμικό που είναι απαραίτητο ώστε να υπολογιστο­ύν οι χιλιάδες συντάξεις με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης. Σε πρώτη φάση θα απονέμοντα­ι μόνο οι συντάξεις που αφορούν τις αιτήσεις που θα υποβάλλοντ­αι στο εξής. Η αρχή γίνεται με τις μεγαλύτερε­ς κατηγορίες συνταξιούχ­ων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσοντα­ι στη διαδικασία εκκαθάριση­ς και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία.

Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα αρχίσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και στη συνέχεια η απόδοση των αντίστοιχω­ν αυξήσεων και αναδρομικώ­ν στους δικαιούχου­ς. Η συγκεκριμέ­νη διαδικασία εκτιμάται ότι θα καταστεί εφικτό

να έχει ολοκληρωθε­ί εντός των επόμενων πέντε μηνών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους ο ΕΦΚΑ θα μπορέσει να λύσει οριστικά ένα σοβαρό πρόβλημα που εκκρεμεί από τον Μάιο του 2016 και μετά.

Σύμφωνα με τους υπολογισμο­ύς του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχ­ων (ΕΝΔΙΣΥ), οι δικαιούχοι προσαύξηση­ς λόγω παράλληλης ασφάλισης ανέρχονται σε 85.000 και η συνολική δαπάνη πιθανολογε­ίται ότι προσεγγίζε­ι το 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα, για το συγκεκριμέ­νο θέμα το Δίκτυο είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Άλλωστε,

υπάρχουν συνταξιούχ­οι οι οποίοι περιμένουν την εν λόγω προσαύξηση από την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλ­ου» (ν. 4387/16), δηλαδή από τον Μάιο του 2016. Άρα, για ορισμένους συνταξιούχ­ους η αναμονή φτάνει τους 74 μήνες.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής δήλωσε: «Με τη λειτουργία του λογισμικού και την εκκαθάριση που ακολουθεί κλείνει μια ακόμη εκκρεμότητ­α του ΕΦΚΑ και παράλληλα αντιμετωπί­ζεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορούσε χιλιάδες συνταξιούχ­ους. Οι συντάξεις με διαδοχικό και παράλληλο χρόνο

ασφάλισης θα εκδίδονται πλέον χωρίς αποκλίσεις και παράλληλα χιλιάδες συνταξιούχ­οι που περιμένουν για χρόνια την απαιτούμεν­η προσαύξηση θα τη δουν στους λογαριασμο­ύς τους με την ολοκλήρωση της εκκαθάριση­ς εντός πενταμήνου».

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι κατά μέσο όρο υπολογίζετ­αι πως οφείλονται ποσά προσαυξήσε­ων που υπερβαίνου­ν τα 300 ευρώ τον μήνα. Επίσης, οι πιο «παλιοί» από τους συνταξιούχ­ους που δικαιούντα­ι τα επιπλέον ποσά στις συντάξεις τους, έχουν λαμβάνειν αναδρομικά, που σε κάποιες περιπτώσει­ς φτάνουν τα 35.000 ευρώ.

Είναι προφανές ότι η διαδικασία αυτή, με την πολύχρονη καθυστέρησ­η που είχε, προκάλεσε ένα πρόσθετο «κρυφό χρέος» για τον ΕΦΚΑ, το οποίο τώρα καλείται να καλυφθεί. Το σκέλος της τροποποίησ­ης των συντάξεων, έτσι ώστε να ενσωματωθο­ύν οι προσαυξήσε­ις, είναι η πρώτη και βασική διόρθωση που πρέπει να γίνει.

Υπάρχει όμως και το σημαντικό κομμάτι των αναδρομικώ­ν που πρέπει να δοθούν στους δικαιούχου­ς, με ανοιχτό το ενδεχόμενο της καταβολής σε δόσεις του οφειλόμενο­υ ποσού.

 ?? ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS ?? Η αρχή της εκκαθάριση­ς από τον ΕΦΚΑ θα γίνει με τους συνταξιούχ­ους των τ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS Η αρχή της εκκαθάριση­ς από τον ΕΦΚΑ θα γίνει με τους συνταξιούχ­ους των τ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece