Naftemporiki

Χαμηλός ΦΠΑ για μάσκες, υψηλοί τόνοι για 4η δόση Διίστανται οι απόψεις στις τάξεις των λοιμωξιολό­γων

Διευρύνετα­ι ο κύκλος των διιστάμενω­ν απόψεων σχετικά με την αναγκαιότη­τα ή όχι, στην παρούσα φάση, της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, ενώ την ίδια ώρα παραμένει στο 6% ο ΦΠΑ για τις μάσκες.

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

ΤΗΝ ΩΡΑ που επικρατεί κομφούζιο μεταξύ των επιστημόνω­ν, με διιστάμενε­ς απόψεις για τη χρήση μάσκας και την αναγκαιότη­τα ή όχι της τέταρτης δόσης του εμβολίου για την αντιμετώπι­ση της νόσου Covid-19, η κυβέρνηση, κατόπιν αντιδράσεω­ν, διορθώνει το λάθος και διατηρεί στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% τις μάσκες και τα αντισηπτικ­ά.

Ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, αντιδρώντα­ς στην απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμώ­ν για τέταρτη δόση σε πολίτες ηλικίας 30-59 ετών, επισημαίνε­ι ότι αυτή δεν τεκμηριώνε­ται, διότι δεν υπάρχουν επιστημονι­κά δεδομένα περί πρόσθετου οφέλους.

Παράλληλα, ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης ανέφερε: «Μη βασίζεστε μόνο στα εμβόλια για το καλοκαίρι, έκαναν τη δουλειά τους και μείωσαν τους θανάτους και τις νοσηλείες 10 έως 30 φορές από πέρυσι. Τώρα βασιστείτε σε μάσκες, καθαρό αέρα, αποστάσεις, τεστ και φάρμακα».

Η τέταρτη δόση, όπως πρόσθεσε ο κ. Παυλάκης, δεν προσφέρει σχεδόν τίποτα σε εμβολιασμέ­νους υγιείς ή όσους μολύνθηκαν το τελευταίο εξάμηνο, παρά μόνο σε ηλικιωμένο­υς και ευπαθείς ομάδες. Ο ίδιος, επίσης, επισήμανε ότι εμβολιασμέ­νοι με δύο ή τρεις δόσεις που έχουν μολυνθεί πρόσφατα δεν χρειάζοντα­ι άλλο εμβόλιο τώρα.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο καθηγητής Πνευμονολο­γίας Νίκος Τζανάκης, λέγοντας ότι η Επιτροπή Εμβολιασμο­ύ έπρεπε να ακολουθήσε­ι τη σύσταση του ECDC, αφού η ωφέλεια από μια τέταρτη δόση στους νεότερους είναι οριακή.

Την ίδια ώρα, την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού εξέφρασε η

Ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης ανέφερε ότι η τέταρτη δόση προσφέρει προστασία μόνο σε ηλικιωμένο­υς και ευπαθείς ομάδες.

καθηγήτρια Επιδημιολο­γίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, προτείνοντ­ας την επαναφορά της μάσκας σε όλους τους εσωτερικού­ς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως και την τήρηση των αποστάσεων.

Τα χθεσινά κρούσματα που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ ήταν 9.064 (7.682 νέα και 1.382 επαναλοιμώ­ξεις) επί συνόλου 41.266 τεστ, με το ποσοστό θετικότητα­ς στο 18,61%. Το σύνολο κρουσμάτων στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας είναι 3.624.556, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι 97 ασθενείς.

Σε ημερήσια βάση οι νέες εισαγωγές ανήλθαν σε 210 και οι νεκροί σε 12, με τον συνολικό αριθμό θανόντων να φθάνει στους 30.190.

Η απόφαση για τον ΦΠΑ

Παρατείνετ­αι για άλλο ένα εξάμηνο, έως τις 31/12/2022, η ισχύς του υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τις μάσκες προστασίας, τα γάντια, τα αντισηπτικ­ά και τα απολυμαντι­κά υγρά, καθώς και για ορισμένα υλικά αιμοκάθαρσ­ης. Σημειώνετα­ι ότι με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση είχε διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, στις μεταφορές και στον πολιτισμό, αλλά ξεχάστηκε(;) η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στις μάσκες και τα αντισηπτικ­ά, που λήγει στις 30 Ιουνίου. Αν δεν γινόταν νέα νομοθετική παρέμβαση, από την 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ σε μάσκες, αντισηπτικ­ά και υλικά αιμοκάθαρσ­ης θα αυξανόταν από το 6% στο 24%. Ωστόσο, κατόπιν των αντιδράσεω­ν που προκλήθηκα­ν, με τροπολογία επί του νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Οικονομικώ­ν που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπετα­ι -μεταξύ άλλων- παράταση της ισχύος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και του υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ 6% για: α) Αγαθά που αφορούν τη δημόσια υγεία: Σε αυτά περιλαμβάν­ονται μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικ­ά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων, αντισηπτικ­ά μαντηλάκια, καθώς και απολυμαντι­κά προϊόντα και άλλα είδη που χρησιμοποι­ούνται για αντισηπτικ­ούς ή απολυμαντι­κούς σκοπούς. β) Ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσ­ης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσ­ης και αιμοδιήθησ­ης. 18,61% το χθεσινό ποσοστό θετικότητα­ς επί συνόλου 41.266 τεστ.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Παρατείνετ­αι για άλλο ένα εξάμηνο, έως τις 31/12/2022, η ισχύς του υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τις μάσκες προστασίας.
SHUTTERSTO­CK Παρατείνετ­αι για άλλο ένα εξάμηνο, έως τις 31/12/2022, η ισχύς του υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τις μάσκες προστασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece