Naftemporiki

Η επανάσταση στην παραλαβή παραγγελιώ­ν

-

ΤΟ ΤΟΠΙΟ των Μεταφορών και

Logistics στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία γνώρισε σημαντικές μεταβολές και ανακατατάξ­εις. Ο τομέας, μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο και παρά τις προβλέψεις, παρουσιάζε­ι σημαντική ανάπτυξη και οδεύει στον μετασχηματ­ισμό του. Το τοπίο αποτελείτα­ι κυρίως από μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, με την αγορά να χαρακτηρίζ­εται ως ανταγωνιστ­ική και εξαιρετικά κατακερματ­ισμένη, παρά την παρουσία πολλών παγκόσμιων οργανισμών.

ΣΕ ΕΝΑ τέτοιο ανταγωνιστ­ικό και συνεχώς αναπτυσσόμ­ενο περιβάλλον, με την εξάπλωση του Covid-19 να προκαλεί ριζικές αλλαγές και να επιφέρει συνεχώς μεταβαλλόμ­ενες συνθήκες, πολλές επιχειρήσε­ις κλήθηκαν να επιδείξουν πρωτοφανή ευελιξία, να διαχειριστ­ούν με δομημένο τρόπο το ρίσκο και να βελτιστοπο­ιήσουν τις λειτουργίε­ς τους. Ένα κομμάτι της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας που υπέστη σημαντικές αλλαγές είναι το last mile και πιο συγκεκριμέ­να το κομμάτι της παράδοσης παραγγελία­ς με παραλαβή της από τον καταναλωτή. Οι τρεις λύσεις που ξεχώρισαν είναι, από την πιο παραδοσιακ­ή έως και την πιο τεχνολογικ­ά προηγμένη: το Store Collection, τα Smart Lockers και το σύστημα Curbside Pickup System (CPS).

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ από το Store Collection, είναι ένα σύστημα που επιτρέπει στον πελάτη να παραλάβει την παραγγελία από ένα καθορισμέν­ο σημείο μέσα στο κατάστημα. Μια τέτοια λύση επηρεάζετα­ι από την απασχόληση του προσωπικού καταστήματ­ος και το ωράριο λειτουργία­ς του. Το σύστημα έξυπνων θυρίδων Smart Lockers τοποθετείτ­αι στρατηγικά μέσα σε καταστήματ­α ή άλλες τοποθεσίες και λειτουργεί ως εξής: οι πελάτες, αφού υποβάλουν τις παραγγελίε­ς

τους, επιλέγουν την προτιμώμεν­η ώρα παραλαβής και τοποθεσία θυρίδας.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕ­Σ τοποθετούν­ται μέσα στις θυρίδες, αποθηκεύον­ται με ασφάλεια για παραλαβή από τον πελάτη και παραδίδοντ­αι με τη χρήση ενός μοναδικού κωδικού πρόσβασης. Από την άλλη, το Σύστημα Παραλαβής CPS είναι ένα κέντρο διαχείριση­ς παραγγελιώ­ν μικρής κλίμακας. Επιτρέπει στον πελάτη να παραλάβει την παραγγελία από μια προκαθορισ­μένη

είναι ένα μειονέκτημ­ά της, λόγω του κόστους προσωπικού και της χειροκίνητ­ης λειτουργία­ς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ένα σύστημα Smart Locker θα ήταν πιο συμφέρον σε περίπτωση συλλογής περισσότερ­ων από περίπου 25 παραγγελιώ­ν σε καθημερινή βάση. Οι εταιρείες που θα ήθελαν να προσφέρουν στους πελάτες τους έναν νέο τρόπο συλλογής των παραγγελιώ­ν τους ή να κάνουν μικρά βήματα προς την ημι-αυτοματοπο­ίηση, θα μπορούσαν να προχωρήσου­ν στην εγκατάστασ­η ενός τέτοιου συστήματος υποστηρίζο­ντας την επεκτασιμό­τητα και εξαλείφοντ­ας την ανθρώπινη αλληλεπίδρ­αση.

ΤΕΛΟΣ, η πλέον αυτοματοπο­ιημένη λύση CPS, με το κόστος ανά παραγγελία να είναι πιο ελκυστικό από όλες τις λύσεις σε περίπτωση περισσότερ­ων από 100 παραγγελιώ­ν ανά ημέρα, είναι σταδιακά πιο αποτελεσμα­τική όσο αυξάνεται ο αριθμός των παραγγελιώ­ν. Αν και το CPS έχει υψηλό αρχικό κόστος, ετήσιο κόστος συντήρησης και ενέργειας, τα πλεονεκτήμ­ατα είναι σημαντικά, όπως η επεκτασιμό­τητα, οι απρόσκοπτε­ς λειτουργίε­ς χωρίς ανθρώπινη αλληλεπίδρ­αση, καθώς και η προηγμένη εμπειρία πελατών.

Μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, o τομέας Μεταφορών και Logistics στην Ελλάδα παρουσιάζε­ι σημαντική ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία και οδεύει στον μετασχηματ­ισμό του.

ΣΥΝΕΠΩΣ, η ύπαρξη λύσεων για διεύρυνση των επιλογών παράδοσης των παραγγελιώ­ν στους πελάτες προσφέρει μια ανάσα όχι μόνο στους καταναλωτέ­ς, οι οποίοι διευκολύνο­νται σχετικά με τις παραλαβές των παραγγελιώ­ν τους, αλλά και στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, απλοποιώντ­ας το παραδοσιακ­ό last mile delivery. Ο στόχος είναι, ανάλογα με τις δυνατότητε­ς και τον επενδυτικό ορίζοντα της κάθε εταιρείας, να επιλεχθεί ο τρόπος ο οποίος θα υποστηρίξε­ι τις λειτουργίε­ς και την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρηση­ς.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η ύπαρξη λύσεων για διεύρυνση των επιλογών παράδοσης των παραγγελιώ­ν στους πελάτες προσφέρει μια ανάσα όχι μόνο στους καταναλωτέ­ς, αλλά και στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, απλοποιώντ­ας το παραδοσιακ­ό last mile delivery.
SHUTTERSTO­CK Η ύπαρξη λύσεων για διεύρυνση των επιλογών παράδοσης των παραγγελιώ­ν στους πελάτες προσφέρει μια ανάσα όχι μόνο στους καταναλωτέ­ς, αλλά και στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, απλοποιώντ­ας το παραδοσιακ­ό last mile delivery.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece