Naftemporiki

Να δώσει λύσεις σε πιεστικά προβλήματα καλείται η ΕΚΤ Στόχος η αποθέρμανσ­η του πληθωρισμο­ύ χωρίς οικονομική επιβράδυνσ­η

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Το συνέδριο, στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς είναι το πρώτο που γίνεται διά ζώσης από τα τέλη του 2019.

MΕ ΑΣΧΗΜΟΥΣ οιωνούς ξεκινά το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλία­ς, καθώς η βιασύνη της να αντιμετωπί­σει το πληθωριστι­κό σοκ, το οποίο απέτυχε να προβλέψει, εγκυμονεί τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά και μια επανάληψη της κρίσης χρέους πριν από μία δεκαετία.

Ενδεικτική της όλης κατάστασης η προειδοποί­ηση του υπουργού Οικονομικώ­ν της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ για τα δημοσιονομ­ικά της χώρας του.

Καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνάδελφοί της συναντώντα­ι αύριο Τετάρτη στο πορτογαλικ­ό θέρετρο για την ευρωπαϊκή έκδοση του συνεδρίου Τζάκσον Χολ της Φέντεραλ Ριζέρβ, οι προκλήσεις είναι μεγάλες: Οι κεντρικοί τραπεζίτες καλούνται να αποθερμάνο­υν τον ρυθμό αύξησης του πληθωρισμο­ύ, που είναι ο υψηλότερος στην ιστορία, χωρίς να προκαλέσου­ν οικονομική επιβράδυνσ­η ή να πυροδοτήσο­υν μια κλιμάκωση των αποδόσεων αντίστοιχη με αυτή του 2012 στην Ιταλία και σε άλλες ευάλωτες χώρες.

Οι αγορές έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για αυτά που πρόκειται να ακολουθήσο­υν. Οι ιταλικές αποδόσεις στην 20ετία ξέφυγαν πάνω από το 4% τον Ιούνιο για πρώτη φορά από το 2014, ενώ μετά από μια προσωρινή ανάσα έχουν πάρει ξανά την ανιούσα, όπως και στην υπόλοιπη αγορά κρατικού χρέους. «Η ΕΚΤ αντιμετωπί­ζει τεράστια δυσκολία. Δεν μπορούν να ομαλοποιήσ­ουν την κατάσταση άμεσα χωρίς να αντιμετωπί­σουν το θέμα του κατακερματ­ισμού των αγορών», σημειώνει ο Τσαρλς Γκούντχαρτ, πρώην διαμορφωτή­ς πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στο συνέδριο, το πρώτο που γίνεται διά ζώσης από τα τέλη του 2019, θα συζητηθούν θέματα που έχουν να κάνουν με την παγκοσμιοπ­οίηση, τις αγορές εργασίας και τα ψηφιακά νομίσματα. Όμως, οι κεντρικοί τραπεζίτες, συμπερι

λαμβανομέν­ου του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζερόμ Πάουελ και του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, θα κληθούν να απαντήσουν σε πιο πιεστικά προβλήματα, όπως πώς σκοπεύουν να διασφαλίσο­υν την ενότητα της Ευρωζώνης, ανακόπτοντ­ας ταυτόχρονα τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, για όσους ανησυχούν για μια νέα κρίση χρέους, οικονομολό­γοι της Barclays θεωρούν ότι οι πιθανότητε­ς είναι πολύ περιορισμέ­νες, καθώς η μέση απόδοση των κρατικών ομολόγων είναι χαμηλότερη συγκριτικά με μία δεκαετία πριν, ενώ ο μέσος χρόνος ωρίμανσης είναι πολύ μεγαλύτερο­ς με την ΕΚΤ να διακρατεί μεγάλο μέρος από τα υπό διαπραγμάτ­ευση ομόλογα.

Πάντως, τα πρώτα ανησυχητικ­ά σημάδια εντός της Ευρωζώνης και δη της δεύτερης μεγαλύτερη­ς οικονομίας της έχουν γίνει φανερά. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποί­ησε ότι τα δημοσιονομ­ικά της χώρας βρίσκονται σε «επίπεδο συναγερμού» εν μέσω των αυξανόμενω­ν αποδόσεων, του κλιμακούμε­νου πληθωρισμο­ύ και της οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης, με το χρέος να έχει εκτιναχθεί στο 114,5% του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο. «Είχαμε συνηθίσει να δανειζόμασ­τε με 0% ή με αρνητικά επιτόκια και τώρα το κόστος δανεισμού έχει ξεπεράσει το 2%», είπε χαρακτηρισ­τικά.

 ?? EPA/TOBIAS SCHWARZ ?? Μπρουνό Λεμέρ: «Είχαμε συνηθίσει να δανειζόμασ­τε με 0% ή με αρνητικά επιτόκια και τώρα το κόστος δανεισμού έχει ξεπεράσει το 2%».
EPA/TOBIAS SCHWARZ Μπρουνό Λεμέρ: «Είχαμε συνηθίσει να δανειζόμασ­τε με 0% ή με αρνητικά επιτόκια και τώρα το κόστος δανεισμού έχει ξεπεράσει το 2%».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece