Naftemporiki

Ο ρωσικός χρυσός και το εμπάργκο της Δύσης

Επιφυλακτι­κοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέναντι στην πρόταση των ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά, Ιαπωνίας

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

«Η Ρωσία είναι ένας γρίφος μέσα σε ένα μυστήριο που περιβάλλετ­αι από ένα άλλο… μυστήριο», έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ, αυτό δεν ισχύει μόνο για τη χώρα, αλλά και για τον ρωσικό χρυσό, που συνδέεται επίσης ιστορικά με μεγάλα μυστήρια.

Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα, η τύχη του θησαυρού σε χρυσό του τελευταίου τσάρου, Νικολάου Β’, παραμένει άλυτο μυστήριο. Στην αναταραχή του εμφυλίου πολέμου μετά τη Ρωσική Επανάσταση, λέγεται ότι χάθηκαν 180 τόνοι χρυσού.

Ακόμη και σήμερα η Μόσχα «συλλέγει δεκάδες δισεκατομμ­ύρια δολάρια» από την εξαγωγή ρωσικού χρυσού. Και έτσι στη σύνοδο της G7 τέθηκε ζήτημα για την επιβολή εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό. Για να πλήξουν τους Ρώσους ολιγάρχες και την πολεμική μηχανή του Πούτιν.

Τόσο ο Μπόρις Τζόνσον όσο και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησα­ν να πείσουν τους υπόλοιπους ηγέτες της G7 να μετάσχουν στο εμπάργκο του ρωσικού χρυσού. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχ­ος ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα υπάρξει σήμερα επίσημη ανακοίνωση. «Είναι μια βασική πηγή εσόδων για τη Ρωσία όσον αφορά την ικανότητά της να συναλλάσσε­ται στο παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχ­ος.

Τι φοβάται η Ε.Ε.

Οι πρωθυπουργ­οί της Ιαπωνίας και του Καναδά, Φούμιο Κισίντα και Τζάστιν Τριντό, συμφώνησαν με το εμπάργκο. Όχι όμως οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι, που εμφανίστηκ­αν πολύ διστακτικο­ί. Εκ μέρους τους μίλησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ: «Όσον αφορά τον χρυσό, είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε λεπτομέρει­ες και να εξετάσουμε εάν είναι δυνατόν να στοχεύσουμ­ε τον ρωσικό χρυσό με τρόπο που να στοχεύει τη ρωσική οικονομία και όχι εμάς τους ίδιους», είπε ο Ευρωπαίος ηγέτης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η απαγόρευση θα αφορά μόνο τον χρυσό που εξορύχθηκε πρόσφατα στη Ρωσία και όχι αυτόν που αποκτήθηκε με σύμβαση, πριν από την εφαρμογή του εμπάργκο.

Αλλά ακόμη και σήμερα, ο ρωσικός χρυσός είναι ένα μυστήριο, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελβετία. Ενώ οι ηγέτες της G7 συζητούσαν την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού σε όλες τις χώρες της G7, αποκαλύφθη­κε ότι τρεις τόνοι του πολύτιμου μετάλλου εισήχθησαν στην Ελβετία τον Μάιο - αλλά ουδείς γνωρίζει τους ιδιοκτήτες. Και αυτό έχει εξαιρετική σημασία: η Ελβετία είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς κόμβους εισαγωγής και εξαγωγής χρυσού στον κόσμο. Σχεδόν το 40% των συναλλαγών σε χρυσό σε όλον τον κόσμο γίνεται στην Ελβετία. Αν η Ελβετία απαγορεύσε­ι τον ρωσικό χρυσό, τότε θα «πονέσει» το Κρεμλίνο.

Η γερμανική εφημερίδα «Handelsbla­tt» σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί εκφράζουν φόβους μήπως το εμπάργκο στον ρωσικό χρυσό ακολουθήσε­ι απαγόρευση εισαγωγής από τη Μόσχα και άλλων πρώτων υλών και σπάνιων γαιών, που είναι αναγκαίες για την αυτοκινητο­βιομηχανία και άλλους παραγωγικο­ύς τομείς.

«Το εμπάργκο χρυσού πρέπει να συζητηθεί στην Ε.Ε.», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριο­ς Όλαφ Σολτς.

Οι προοπτικές μεγαλύτερη­ς αποσύνδεση­ς της Ε.Ε. από την εφοδιαστικ­ή αλυσίδα τρομάζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία, παρά τους κινδύνους εξάρτησης από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Εν όψει μάλιστα της μετάβασης στην πράσινη τεχνολογία, εκτός από τις ευκαιρίες, ουδείς Ευρωπαίος μπορεί να αγνοήσει την έλλειψη πρώτων υλών, ιδίως εκείνων που χρησιμοποι­ούνται για ηλεκτρικά οχήματα, τις λεγόμενες προηγμένες μπαταρίες και άλλες τεχνολογίε­ς καθαρής ενέργειας.

Ο στόχος που τέθηκε στη Σύνοδο ήταν για να πλήξουν τους Ρώσους ολιγάρχες και την πολεμική μηχανή του Πούτιν.

 ?? REUTERS ?? Σχεδόν το 40% των συναλλαγών σε χρυσό σε όλον τον κόσμο γίνεται στην Ελβετία. Αν η Ελβετία απαγορεύσε­ι τον ρωσικό χρυσό, τότε θα «πονέσει» το Κρεμλίνο.
REUTERS Σχεδόν το 40% των συναλλαγών σε χρυσό σε όλον τον κόσμο γίνεται στην Ελβετία. Αν η Ελβετία απαγορεύσε­ι τον ρωσικό χρυσό, τότε θα «πονέσει» το Κρεμλίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece