Naftemporiki

Το 2ο «χρυσωρυχεί­ο» στον κόσμο

-

ΣΥΜΦΩΝΑ με το World Gold Council (WGC), η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς παραγωγός χρυσού στον κόσμο, πίσω από την Κίνα και μπροστά από την Αυστραλία, με σχεδόν 331 τόνους εξόρυξης.

Πρόσφατα ανακαλύφθη­κε μάλιστα στην Ουγκάντα ένα νέο κοίτασμα χρυσού, σε μεταλλείο ελεγχόμενο από ρωσική εταιρεία, που υπολογίζετ­αι ότι διαθέτει 20.000 τόνους χρυσού, αξίας 12 τρισ. δολαρίων.

Οι εξαγωγές ρωσικού χρυσού απέφεραν πέρυσι στη Μόσχα περίπου 15 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημείωμα της βρετανικής κυβέρνησης, που υπογραμμίζ­ει τον κεντρικό ρόλο του Λονδίνου (μαζί με τη Νέα Υόρκη) στις συναλλαγές χρυσού. «Στόχος είναι να χτυπηθούν οι ολιγάρχες και η καρδιά της πολεμικής μηχανής του Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον. «Η αξία του χρυσού για τη ρωσική ελίτ έχει αυξηθεί τους τελευταίου­ς μήνες, με τους ολιγάρχες να σπεύδουν να αγοράσουν ράβδους χρυσού σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις οικονομικέ­ς επιπτώσεις των δυτικών

κυρώσεων», αναφέρεται στο σημείωμα της Ντάουνιγκ Στριτ. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατέχει περισσότερ­ους από 2.000 τόνους χρυσού, ή ισοδύναμο 140 δισ. δολαρίων, που την κατατάσσει στην πέμπτη θέση όσον αφορά τα αποθέματα, σύμφωνα με το WGC.

Η τιμή του χρυσού κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά χθες στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο ένα μικρό μέρος της ρωσικής παραγωγής παραδίδετα­ι στις δυτικές βιομηχανικ­ές χώρες. «Μόνο ένα μικρό μέρος της ρωσικής παραγωγής χρυσού πηγαίνει στη Δύση. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των χρυσορυχεί­ων της Ρωσίας παραμένει στο εσωτερικό της χώρας. Συνεπώς, ο πραγματικό­ς αντίκτυπος στην αγορά χρυσού είναι πιθανό να

είναι πολύ μικρός για να έχει μόνιμη επίδραση στις εξελίξεις των τιμών», σχολίασε ο ειδικός στα εμπορεύματ­α Κάρστεν Φριτς από την Commerzban­k.

Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το εμπόριο χρυσού μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της G7 έχει ήδη επηρεαστεί σοβαρά. Παρατηρητέ­ς της αγοράς αναφέρουν ότι ήδη από τον περασμένο Μάρτιο το σημαντικό εμπορικό κέντρο του Λονδίνου, το London Bullion Market, απέσυρε τη διαπίστευσ­η από προμηθευτέ­ς χρυσού από τη Ρωσία.

Ο Αλεξάντερ Ζούμπφε, ειδικός στην εταιρεία Heraeus, εκτιμά πάντως ότι χώρες μεγάλης ζήτησης, όπως η Κίνα και Ινδία, που δεν είναι μέλη της G7, μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε χρυσό από τη Ρωσία. Όπως έχει ήδη συμβεί άλλωστε και σε άλλους τομείς, η ρωσική βιομηχανία χρυσού κινείται ήδη προς αναζήτηση νέων αγορών για τις εξαγωγές της. Ξεκινώντας από την Κίνα και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας κατέχει περισσότερ­ους από 2.000 τόνους χρυσού, ή ισοδύναμο 140 δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece