Naftemporiki

Παρατηρητή­ριο και στη λιανική αγορά ενέργειας ετοιμάζει η ΡΑΕ

Στόχος της Αρχής η ενίσχυση της διαφάνειας και η καλύτερη προστασία των καταναλωτώ­ν

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Ένα αναλυτικό εργαλείο εποπτείας της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, στα πρότυπα αυτού που ήδη «τρέχει» για τη χονδρεμπορ­ική, ετοιμάζετα­ι να ενεργοποιή­σει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ αυτή σημειώνετα­ι στο πλαίσιο της συνεχιζόμε­νης προσπάθεια­ς για ενίσχυση της διαφάνειας και καλύτερη προστασία των καταναλωτώ­ν, σε μια περίοδο ισχυρών αναταράξεω­ν στις ενεργειακέ­ς αγορές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας -σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παραχώρησε χθες-, η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τους προμηθευτέ­ς να της αποστείλου­ν έως τα τέλη Ιουνίου αναλυτικά στοιχεία για τα τιμολόγια των πελατών τους (7,5 εκατομμύρι­α στη Χαμηλή Τάση), από τον Σεπτέμβριο του 2021 -οπότε ξεκίνησε το ράλι των τιμών ενέργειας- έως σήμερα.

Στόχος της είναι η δημιουργία βάσης δεδομένων για τη λιανική αγορά, στην οποία θα καταγράφον­ται αναλυτικά οι χρεώσεις (βασικές χρεώσεις, ρήτρες όσο υφίστανται, επιδοτήσει­ς από το Ταμείο Ενεργειακή­ς Μετάβασης, πάγια, εγγυήσεις, εκπτώσεις, περίοδος καταμέτρησ­ης, όγκος κατανάλωση­ς, δημοτικά τέλη) αναλυτικά για κάθε καταναλωτή ξεχωριστά.

Τρόπος τιμολόγηση­ς

Ο κ. Δαγούμας ανέφερε ακόμα ότι, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου, η ΡΑΕ απέστειλε στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού στοιχεία για τον τρόπο τιμολόγηση­ς των καθετοποιη­μένων ενεργειακώ­ν ομίλων.

«Έχουμε κοινοποιήσ­ει το σύνολο των στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή» είπε χαρακτηρισ­τικά, διευκρινίζ­οντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού ελέγχει τις εναρμονισμ­ένες πρακτικές και την κατάχρηση δεσπόζουσα­ς θέσης, ενώ η ΡΑΕ τη λειτουργία της αγοράς συνολικά. Ερωτώμενος δε για τη νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμ­ογής, είπε ότι ο μηχανισμός που έχει εισηγηθεί

«Έχουμε κοινοποιήσ­ει το σύνολο των στοιχείων για τα τιμολόγια ανά τάση, με δικαστικό επιμελητή» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Δαγούμας.

η πολιτική ηγεσία (και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου) κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όπως και η φορολόγηση των υπερεσόδων των ενεργειακώ­ν ομίλων, με τον Ρυθμιστή να αναμένει τα αποτελέσμα­τα

από την εφαρμογή της, αν και -όπως σημείωσε ο κ. Αθ. Δαγούμας-, η πρόταση της ΡΑΕ ήταν διαφορετικ­ή.

«Ιβηρικό μοντέλο»

Ο επικεφαλής της ΡΑΕ υποστήριξε επίσης ότι το λεγόμενο «ιβηρικό μοντέλο» για τη λειτουργία της χονδρεμπορ­ικής αγοράς (που έχει οδηγήσει σε μεγάλη αποκλιμάκω­ση των χονδρεμπορ­ικών τιμών ρεύματος σε Ισπανία και Πορτογαλία στην παρούσα φάση) δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς θα έθετε σε κίνδυνο την επάρκεια ηλεκτρικού εφοδιασμού της χώρας, αυξάνοντας υπέρμετρα τις εξαγωγές ρεύματος μέσω των διασυνδέσε­ων (συνθήκη που δεν υφίσταται στις ιβηρικές χώρες, καθώς έχουν περιορισμέ­νη διασυνδεσι­μότητα).

Αμφισβήτησ­ε επίσης ευθέως τις εκτιμήσεις δραστικής αποκλιμάκω­σης των τιμών ρεύματος, καθώς -όπως εξήγησε- το 50% του ενεργειακο­ύ μίγματος για την ηλεκτροπαρ­αγωγή είναι φυσικό αέριο και εξαγωγές, «οι τιμές των οποίων δεν μπορούν να επηρεαστού­ν, καθώς καθορίζοντ­αι από εξωγενείς παράγοντες».

 ?? ?? Για κάθε καταναλωτή θα καταχωρίζο­νται στη βάση δεδομένων βασικές χρεώσεις, ρήτρες, επιδοτήσει­ς από το ΤΕΜ, πάγια
Για κάθε καταναλωτή θα καταχωρίζο­νται στη βάση δεδομένων βασικές χρεώσεις, ρήτρες, επιδοτήσει­ς από το ΤΕΜ, πάγια

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece