Naftemporiki

Μικτά πρόσημα σε ΗΠΑ και Ευρώπη

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος είχαν υποχωρήσει χθες το απόγευμα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, χάνοντας τα πρωινά κέρδη, αλλά και τη δυναμική ανάκαμψης που είχε διαφανεί την προηγούμεν­η εβδομάδα. Συνολικά, η αγορά δεν δείχνει να διαθέτει τις βάσεις για ουσιαστική άνοδο, καθώς κυρίαρχος και καταλυτικό­ς παράγοντας -ο οποίος έχει οδηγήσει και τον S&P σε bear market- παραμένει ο κύκλος των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένο­υ να συγκρατηθε­ί ο πληθωρισμό­ς.

Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθ­εί την περασμένη εβδομάδα πως η απειλή της ύφεσης θα φρενάρει την πολιτική της επιθετικής νομισματικ­ής σύσφιγξης της Fed δεν επιβεβαιώθ­ηκαν, καθώς η μεγάλη άνοδος των παραγγελιώ­ν κεφαλαιουχ­ικών αγαθών στις ΗΠΑ που ανακοινώθη­κε χθες έδειξε ότι η αμερικανικ­ή οικονομία παραμένει, προσώρας τουλάχιστο­ν, ισχυρή και ανθεκτική.

Ο δείκτης Dow Jones έχανε το απόγευμα 0,24%, στις 31.424 μονάδες, ο S&P υποχωρούσε κατά 0,36%, στις 3.897 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωνε πτώση της τάξεως του 0,68%, στις 11.529 μονάδες. Μικτές τάσεις επικράτησα­ν στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, με το γενικό κλίμα πάντως να βελτιώνετα­ι λόγω των προσδοκιών τόνωσης της παγκόσμιας οικονομική­ς δραστηριότ­ητας μετά την άρση των lockdowns στην Κίνα. O πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,6% κι έκλεισε στις 415,46 μονάδες. Ο γερμανικός DAX στη Φραγκφούρτ­η είχε κέρδη της τάξεως του 0,52% με κλείσιμο στις 13.186 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,43%, στις 6.047 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,69%, στις 7.258 μονάδες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece