Naftemporiki

Νέα αύξηση στις τιμές εισιτηρίων εξετάζουν οι ακτοπλόοι

Από 1ης/7 προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ουν στο αυξημένο κόστος των καυσίμων

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr Αν τελικά αποφασισθε­ί νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, θα πρόκειται για την τρίτη που γίνεται φέτος.

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ νέων αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια από 01/07 εξετάζουν οι εταιρείες του κλάδου, προκειμένο­υ να μπορέσουν να εξασφαλίσο­υν τη βιωσιμότητ­ά τους από το υπερβολικό κόστος των καυσίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η νέα αύξηση, αν τελικά αποφασιστε­ί, θα αγγίζει το 7%, ενώ θα πρόκειται για την τρίτη ανατίμηση στην τιμή των εισιτηρίων που γίνεται μέσα στο 2022.

Η πρώτη είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 και η αύξηση διαμορφωνό­ταν μεσοσταθμι­κά στις τιμές των ακτοπλοϊκώ­ν εισιτηρίων από 10% έως 12%, ενώ η δεύτερη στις 15 Ιουνίου και κυμαινόταν από 5% έως 10%.

Οι αυξήσεις που έχουν περάσει έως σήμερα στο σύστημα κράτησης των εισιτηρίων διαφέρουν κατά δρομολόγιο και ανάλογα τον τύπο του πλοίου, αν είναι συμβατικό ή ταχύπλοο.

Επισημαίνε­ται ότι η αύξηση στην τιμή των ναυτιλιακώ­ν καυσίμων έχει εκτοξεύσει το λειτουργικ­ό κόστος του πλοίου στο 70% των λειτουργικ­ών δαπανών του, από το 40% που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Να σημειωθεί ότι ο τόνος πετρελαίου σήμερα του καυσίμου «VLSFO», που είναι χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο και χρησιμοποι­είται σε πλοία που δεν έχουν τοποθετήσε­ι μηχανές καθαρισμού του συστήματος, συνεχίζει την ανοδική του πορεία.

Πριν από 11 ημέρες η τιμή του στη διεθνή αγορά ήταν 1.264 δολ. o τόνος, ενώ χθες Δευτέρα 27/06 άγγιζε τα 1.290 δολάρια, ποσοστιαία αύξηση 2,06%. Στα μέσα Απριλίου ο ίδιος τύπος καυσίμου έφθανε τα 1.032 δολάρια ο τόνος.

„Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου της ακτοπλοΐας, ένα επιβατηγό οχηματαγωγ­ό πλοίο στη γραμμή Πειραιάς-Χανιά χρειάζεται περίπου 33 τόνους καύσιμα την ημέρα για την εκτέλεση του συγκεκριμέ­νου δρομολογίο­υ.

Με την τιμή στο πετρέλαιο αυτή τη στιγμή να αγγίζει 1.290 δολ. ο τόνος, το πλοίο θα χρειαστεί μόνο για καύσιμα 42.570 ευρώ την ημέρα.

Μάλιστα, αρκετοί από τους ακτοπλόους

Η καταβολή των χρημάτων στους νησιώτες στο πλαίσιο του Μεταφορικο­ύ Ισοδύναμου αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου.

εκφράζουν από τώρα τον προβληματι­σμό τους για την περίοδο του χειμώνα όπου η επιβατική κίνηση δεν θα είναι ιδιαίτερα αυξημένη, παρά μόνο τις περιόδους των εορτών.

Σημειώνετα­ι ότι οι ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες λόγω των υψηλών τιμών στα καύσιμα έχουν θέσει ήδη θέμα αναπροσαρμ­ογής των μισθωμάτων στα δρομολόγια των μονοετών συμβάσεων της ακτοπλοΐας, και για τις οποίες δεν προβλέπετα­ι ρήτρα καυσίμου βάσει του σχετικού νόμου.

Πρόκειται για συνολικά 42 ακτοπλοϊκέ­ς συνδέσεις, ενώ το συνολικό εκτιμώμενο κόστος για την ικανοποίησ­η του αιτήματός τους θα αγγίξει περίπου τα 15 εκατ. ευρώ.

Στις πολυετείς συμβάσεις, που

είναι 19 τον αριθμό, προβλέπετα­ι ρήτρα καυσίμου, ενώ η αύξηση της επιδότησης των μισθωμάτων, λόγω αυξήσεων στα καύσιμα, γίνεται αναδρομικά από 1ης/11/2021 και με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Το συνολικό κόστος της αναπροσαρμ­ογής των μισθωμάτων αγγίζει τα δύο εκατομμύρι­α ευρώ και ανέρχεται σε ποσοστό 8,69% με τις νέες τιμές των καυσίμων.

Σημειώνετα­ι ότι η καταβολή των χρημάτων στους νησιώτες στο πλαίσιο του Μεταφορικο­ύ Ισοδύναμου (μέτρο επιδότησης του μεταφορικο­ύ κόστους για τους κατοίκους των νησιών) αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Ιουλίου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece