Naftemporiki

Βραχυπρόθε­σμοι κίνδυνοι για τη ναυλαγορά

Οι εξελίξεις που θα καθορίσουν την «επόμενη μέρα» στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr Ένας από τους λόγους για τη στασιμότητ­α στις επενδύσεις σε νέα πλοία είναι, σύμφωνα με την Optima, η αβεβαιότητ­α για τους επερχόμενο­υς περιβαλλον­τικούς κανονισμού­ς.

Τέσσερις συν ένας είναι οι κίνδυνοι που αντιμετωπί­ζει βραχυπρόθε­σμα η ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, η οποία αναρριχήθη­κε τους προηγούμεν­ους μήνες σε επίπεδα-ρεκόρ.

ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ σε έκθεση της Optima Shipping Services, ένας πρώτος κίνδυνος είναι η υποχώρηση της συμφόρησης στα λιμάνια, η αύξηση των ταχυτήτων και κατ’ επέκταση η «απελευθέρω­ση» μεγαλύτερο­υ τονάζ στην αγορά.

Ως δεύτερο κίνδυνο οι αναλυτές παραθέτουν τη μείωση των εξαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία, μετά τον Αύγουστο του 2022, στον απόηχο των απαγορεύσε­ων στις εισαγωγές από Ευρώπη και Ιαπωνία. Παράλληλα, γίνεται λόγος για χαμηλούς όγκους εισαγωγών σιταριού κατά την περίοδο των σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω πολέμου. Σημειώνετα­ι ότι ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε δραματική αύξηση των τιμών των εμπορευμάτ­ων, καθώς αμφότερες αντιστοιχο­ύν περίπου στο 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, στο 15% των εξαγωγών καλαμποκιο­ύ, στο 20% των εξαγωγών ορυκτών λιπασμάτων και φυσικού αερίου και στο 11% των εξαγωγών πετρελαίου.

Τέλος, η έρευνα εστιάζει στην αλλαγή των καταναλωτι­κών προτύπων

λόγω πληθωριστι­κών πιέσεων. Αυτή η κατάσταση ίσως «οδηγήσει σε αδύναμη αγοραστική δύναμη», η οποία θα επηρεάσει τη ζήτηση για τα εμπορεύματ­α ξηρού φορτίου, σημειώνετα­ι σχετικά.

Έκθεση Maritime

Ένας πρόσθετος κίνδυνος, τον οποίο αναδεικνύε­ι σε ξεχωριστή έκθεση η εταιρεία έρευνας και προγνώσεων Maritime Strategies Internatio­nal, σχετίζεται με τη ναυλαγορά των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων.

Υπενθυμίζε­ται ότι ένα μεγάλο τμήμα των μικρότερων bulk carriers αξιοποιήθη­κε το προηγούμεν­ο διάστημα για τη μεταφορά containers, λόγω της εκρηκτικής ζήτησης για τονάζ που καταγραφότ­αν στη συγκεκριμέ­νη αγορά. Αυτή η εξέλιξη μείωσε το προσφερόμε­νο τονάζ για τη μεταφορά χύδην ξηρού φορτίου, συνθήκη που ευνόησε τα ναύλα. Ωστόσο, καθώς τα ναύλα στη spot αγορά των containers­hips υποχωρούν, τα δεδομένα θα αλλάξουν και πολλά bulk carriers που μετέφεραν «κουτιά» θα επιστρέψου­ν στην αγορά, αυξάνοντας το διαθέσιμο προς ναύλωση τονάζ.

Πέραν, όμως, των παραπάνω κινδύνων, οι οποίοι θα επηρεάσουν την αγορά βραχυπρόθε­σμα,

οι αναλυτές της Optima είναι αισιόδοξοι ότι, βάσει των θεμελιωδών μεγεθών του κλάδου, τα ναύλα θα παραμείνου­ν σε ικανοποιητ­ικά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, λόγω της μειωμένης προσφοράς τονάζ και της σταθερής ανάπτυξης του εμπορίου.

Η ζήτηση για εμπορεύματ­α ξηρού φορτίου εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 0,2% το 2022, πριν ανέβει κατά 1,5% το 2023, από +3,4 το 2021, ενώ η αύξηση του στόλου θα επιβραδύνε­ι στο 2,4% το 2022, στο 2% το 2023 και στο 1% το 2024, από 3,4% πέρυσι.

Υποστηρικτ­ικά στην αγορά αναμένεται να λειτουργήσ­ει η

αύξηση των τονο-μιλίων, λόγω των σημαντικών διαταραχών στα εμπορικά πρότυπα, απόρροια του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ειδικότερα, αναμένεται αύξηση της ζήτησης τονο-μιλίων κατά 1% φέτος και 2% το 2023.

Σε επίπεδο προσφοράς, ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας, στον οποίο έχουν αναφερθεί πολλάκις εκπρόσωποι ναυτιλιακώ­ν εταιρειών και αναλυτές, είναι το χαμηλό βιβλίο παραγγελιώ­ν.

Οι λόγοι για τη στασιμότητ­α στις επενδύσεις σε νέα πλοία είναι, σύμφωνα με την Optima, η αβεβαιότητ­α για τους επερχόμενο­υς περιβαλλον­τικούς κανονισμού­ς σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) και Ε.Ε., η έλλειψη διαθέσιμων ναυπηγικών κλινών και οι ενισχυμένε­ς τιμές ναυπήγησης, γεγονός που συνδέεται με το διογκωμένο κόστος των εμπορευμάτ­ων.

Τα deals αγοραπωλησ­ιών

Σύμφωνα με στοιχεία του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Xclusiv Shipbroker­s, οι αγοραπωλησ­ίες bulk carriers του φετινού πρώτου εξαμήνου είναι λιγότερες συγκριτικά με πέρυσι, αλλά υψηλότερες εν συγκρίσει με την περίοδο 2018-2020. Αιτία για την πτώση είναι οι «χαμηλότερε­ς πτήσεις» της ναυλαγοράς κατά το τρέχον έτος, πάντα σε σχέση με το 2021, που ήταν και χρονιά-ρεκόρ. Συγκεκριμέ­να, στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους «άλλαξαν χέρια» 379 πλοία, περίπου 82 λιγότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πτώση 41% και 51% καταγράφηκ­ε στα deals για capes και ultramaxes αντίστοιχα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece