Naftemporiki

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν τη στήριξή τους στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί»

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@nafemporik­i.gr

Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου σχεδιάζουν να βάλουν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά Πλουσιότερ­ων Κρατών του Κόσμου (G7), εκφράζοντα­ς παράλληλα τη στήριξή τους στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ των «Επτά» συζητούν κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της συνόδου της G7 τρόπους για τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει τη μεταφορά ρωσικού αργού και άλλων πετρελαιοε­ιδών κάτω από ένα όριο συμφωνημέν­ης τιμής, το οποίο θα επιβληθεί με την επιβολή περιορισμώ­ν στην ασφάλιση και τη μεταφορά του. Στόχος η περαιτέρω οικονομική αποδυνάμωσ­η της Ρωσίας και της δυνατότητα­ς του Βλαντιμίρ Πούτιν να χρηματοδοτ­εί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Περί το 95% του παγκόσμιου στόλου από πετρελαιοφ­όρα καλύπτεται από τη Διεθνή Ομάδα Προστασίας και Αποζημιώσε­ων (Internatio­nal Group of Protection & Indemnity Clubs) του Λονδίνου και ορισμένες επιχειρήσε­ις που εδρεύουν στην Ευρώπη.

Οι δυτικές κυβερνήσει­ς θα επιχειρήσο­υν να θέσουν πλαφόν στην τιμή, διαμηνύοντ­ας στους αγοραστές πως μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποι­ούν την ασφάλιση αυτή όσο καιρό θα είναι σύμφωνοι να μην πληρώσουν

περισσότερ­ο από μια συγκεκριμέ­νη τιμή για το μεταφερόμε­νο πετρέλαιο.

Οι ηγέτες της Ομάδας της G7, που πραγματοπο­ιούν τη σύνοδό τους στη νότια Γερμανία, επαναβεβαί­ωσαν χθες την ακλόνητη στήριξή τους στην Ουκρανία, υποσχόμενο­ι κυρίως τη στρατιωτικ­ή και οικονομική τους στήριξη «για όσο χρειαστεί».

Οι ηγέτες των επτά περισσότερ­ο ανεπτυγμέν­ων βιομηχανικ­ών κρατών (Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) δεσμεύθηκα­ν στο κοινό ανακοινωθέ­ν τους «να συνεχίσουν να προσφέρουν οικονομική,

ανθρωπιστι­κή, στρατιωτικ­ή και διπλωματικ­ή στήριξη» στην Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε στις 24 Φεβρουαρίο­υ η Ρωσία και η οποία αποτελεί πεδίο αιματηρών εχθροπραξι­ών, «για όσο χρειαστεί».

Κάλεσαν επίσης «επειγόντως» τη Μόσχα «να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας».

Εξέφρασαν ακόμη την «έντονη ανησυχία» τους ύστερα από

την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μεταφέρει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση στη Λευκορωσία και ζήτησαν την «άμεση» επιστροφή των Ουκρανών που έχουν οδηγηθεί «διά της βίας» στη Ρωσία.

Μιλώντας στη σύνοδο της G7, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε συστήματα αντιαεροπο­ρικής άμυνας και την επιβολή περισσότερ­ων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Η νέα έκκληση Ζελένσκι για μεγαλύτερη στρατιωτικ­ή βοήθεια και πίεση στη Ρωσία γινόταν την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις ενέτειναν τις επιθέσεις τους κατά του Λισιτσάνσκ, της τελευταίας μεγάλης πόλης που παραμένει στα χέρια των Ουκρανών στην επαρχία Λουγκάνσκ στα ανατολικά.

Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, κυβερνήτης της περιφέρεια­ς Λουγκάνσκ, κάλεσε χθες τους αμάχους να εγκαταλείψ­ουν επειγόντως το Λισιτσάνσκ.

«Αγαπητοί κάτοικοι της περιφερεια­κής κοινότητας της πόλης Λισιτσάνσκ και οι συγγενείς τους! Λόγω πραγματική­ς απειλής για τη ζωή και την υγεία, σας καλούμε να απομακρυνθ­είτε επειγόντως» έγραψε ο Γκαϊντάι στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

 ?? REUTERS ?? Δύο νεκροί και 20 τραυματίες ήταν ο απολογισμό­ς μέχρι χθες το βράδυ από τη ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσού­κ στην κεντρική Ουκρανία.
REUTERS Δύο νεκροί και 20 τραυματίες ήταν ο απολογισμό­ς μέχρι χθες το βράδυ από τη ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Κρεμεντσού­κ στην κεντρική Ουκρανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece