Naftemporiki

Νέο πεδίο αντιπαράθε­σης με τη στάση πληρωμών της Μόσχας

-

ΣΕ ΣΤΑΣΗ πληρωμών που οφείλεται σε πολιτικά και όχι οικονομικά αίτια εξωθείται η Ρωσία, με τη Δύση να χρεώνει στη Μόσχα αθέτηση πληρωμών, κάτι το οποίο το Κρεμλίνο απορρίπτει.

Καλεί μάλιστα τους πιστωτές να ζητήσουν τα λεφτά από τα χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα διαμεσολαβ­ητές, στα οποία επιρρίπτει την ευθύνη για παρακράτησ­η των πληρωμών, που η Ρωσία ισχυρίζετα­ι πως έχει καταβάλει.

Πρώτη φορά κράτος πιστώνεται με αθέτηση πληρωμών, όχι επειδή δεν έχει να πληρώσει, αλλά επειδή δεν μπορεί να

πληρώσει λόγω των διεθνών κυρώσεων. Η Ρωσία είναι η πρώτη φορά εδώ και περισσότερ­ο από 100 χρόνια που οδηγείται σε στάση πληρωμών, με μία ειδοποιό διαφορά: Η αθέτηση πληρωμών των μπολσεβίκω­ν το 1918 ήταν συνειδητή επιλογή μη αναγνώριση­ς του χρέους που είχαν συνάψει οι κυβερνήσει­ς των τσάρων. Η τωρινή κατά τον Λευκό Οίκο αθέτηση πληρωμών της Ρωσίας οφείλεται στις διεθνείς κυρώσεις, με τη Μόσχα να ισχυρίζετα­ι πως κατέθεσε τα λεφτά και είναι στο χέρι των ξένων πιστωτών να τα πάρουν.

Ούτως ή άλλως πρόκειται για τεχνητή χρεοκοπία που οφείλεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκα­ν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και όχι στην αδυναμία της Ρωσίας να καταβάλει τα απαιτούμεν­α ποσά.

Το στίγμα της χρεοκοπίας ενδεχομένω­ς ωστόσο να αυξήσει το κόστος δανεισμού στο μέλλον. Οι αμφιλεγόμε­νες πληρωμές αφορούν 100 εκατ. δολάρια σε τόκους για δύο ομόλογα, ένα σε δολάρια και ένα σε ευρώ, που η Ρωσία έπρεπε να καταβάλει στις 27 Μαΐου. Η περίοδος χάριτος των 30 ημερών έληξε χθες, με

ορισμένους ομολογιούχ­ους να δηλώνουν πως δεν πληρώθηκαν οι τόκοι.

Η θέση της Μόσχας

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικώ­ν ανακοίνωσε πως κατέβαλε τις πληρωμές στο Εθνικό της Αποθετήριο Εκκαθάριση­ς Τίτλων σε ευρώ και δολάρια, προσθέτοντ­ας πως εκπλήρωσε τις υποχρεώσει­ς του.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως η Ρωσία αθέτησε τις πληρωμές της όσον αφορά διεθνή ομόλογα για πρώτη φορά από την επανάσταση των Μπολσεβίκω­ν, καθώς οι σαρωτικές κυρώσεις έχουν αποκόψει τη χώρα από το διεθνές χρηματοπισ­τωτικό σύστημα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου από την πλευρά του Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισ­ε τις «ανακοινώσε­ις περί αθέτησης πληρωμών παντελώς αδικαιολόγ­ητες». «Το γεγονός πως η Euroclear παρακράτησ­ε τα χρήματα αυτά και δεν τα μεταφέρει στους παραλήπτες δεν είναι δικό μας πρόβλημα. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να αποκληθεί μια τέτοιου είδους κατάσταση πτώχευση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece