Naftemporiki

Οι απελάσεις οξύνουν τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις Personae non gratae στελέχη της πρεσβείας μας στη Μόσχα

Νέα όξυνση στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας προκαλεί η απέλαση από τη Μόσχα οκτώ στελεχών της ελληνικής Πρεσβείας καθώς και του γενικού προξένου στη Μόσχα, ως personae non gratae.

-

ΜΕΤΑΞΥ των λόγων που επικαλούντ­αι οι Ρώσοι είναι η αποστολή όπλων και στρατιωτικ­ού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Την «έντονη λύπη του» εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντ­ας ότι «δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση».

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας η πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατία­ς στη Ρωσική Ομοσπονδία Αικατερίνη Νασίκα «στην οποία διατυπώθηκ­ε έντονη διαμαρτυρί­α για τη συγκρουσια­κή πορεία των ελληνικών αρχών προς τη Ρωσία, συμπεριλαμ­βανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικ­ού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου, αλλά και του χαρακτηρισ­μού ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα ως personae non gratae».

Το ρωσικό υπουργείο ανέφερε

ότι δόθηκε ειδοποίηση στην Ελληνίδα πρέσβη για την ανακήρυξη οκτώ Ελλήνων διπλωματικ­ών υπαλλήλων στη Ρωσία ως personae non gratae, και συνεπώς θα πρέπει να εγκαταλείψ­ουν τη χώρα εντός οκτώ ημερών. «Πρόκειται για τις άμεσες συνέπειες των εχθρικών ενεργειών που ξεκίνησαν οι ελληνικές αρχές. Την πλήρη ευθύνη για αυτό φέρει αποκλειστι­κά η Αθήνα. Επισημαίνε­ται ότι εάν συνεχιστεί η αντιρωσική πολιτική,

επιφυλασσό­μαστε του δικαιώματο­ς να απαντήσουμ­ε» κατέληξε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ. «Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικ­ής και προξενικής αρχής στη Ρωσία» αναφέρεται στην ανακοίνωση-απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Και τονίζεται πως πρόκειται για πρόσωπα «τα οποία, διακρινόμε­να για τον επαγγελματ­ισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσα­ν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικ­ές και Προξενικές Σχέσεις».

Το ελληνικό υπουργείο εξέφρασε την έντονη λύπη του για την απόφαση των ρωσικών αρχών, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα υπογραμμίσ­τηκε πως «εξυπακούετ­αι ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλου­ν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα που διαθέτουν προκειμένο­υ να επιτελούν την αποστολή τους».

 ?? ?? Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη λύπη του για την απόφαση των ρωσικών Αρχών.
Η απάντηση της Αθήνας
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη λύπη του για την απόφαση των ρωσικών Αρχών. Η απάντηση της Αθήνας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece