Naftemporiki

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

-

ΣΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ετοιμότητα είναι η Αθήνα μια «ανάσα» πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοπο­ιηθεί αύριο και μεθαύριο στη Μαδρίτη. Στην ισπανική πρωτεύουσα θα φανεί αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει τελικά στο σημείο να θέσει θέμα αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπως ανέφεραν τις προηγούμεν­ες ημέρες μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Στην Αθήνα σε κυβερνητικ­ές συσκέψεις -σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πιο πρόσφατη έγινε χθες- έχει καθοριστεί η στρατηγική που θα ακολουθηθε­ί. Και αυτό

που τονίζεται είναι πως η ελληνική πλευρά θα απαντήσει με στοιχεία εφόσον προκληθεί από την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

H αναθεωρητι­κή συμπεριφορ­ά της Τουρκίας αποσταθερο­ποιεί ευρύτερες περιοχές, στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, υπογράμμισ­ε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Λίγο πριν μεταβεί στη Μαδρίτη ο Τούρκος πρόεδρος έκανε νέες εμπρηστικέ­ς δηλώσεις, λέγοντας πως «σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν διστάσαμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να υποστηρίξο­υμε τα δικαιώματά μας». Παράλληλα προϊδέασε για

νέες δραστηριότ­ητες των πλωτών γεωτρύπανω­ν και των σεισμογραφ­ικών σκαφών που διαθέτει η Άγκυρα. Να σημειωθεί εδώ πως χθες ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν χαρακτήρισ­ε πολύ πιθανόν να υπάρξει συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Μαδρίτη.

Κριτική για το Turkaegean

Δριμεία κριτική στην απόφαση να γίνει δεκτό από την Ε.Ε. το εμπορικό σήμα Turkaegean άσκησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλ­ος, επικαλούμε­νος και τη σχετική αποκάλυψη της «Ναυτεμπορι­κής».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece