Naftemporiki

Μια διαμαρτυρί­α για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι συντελεστέ­ς του έργου «Passport» μας μιλούν για την Ιστορία και τη ζωή

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr

«Passport», Σάββατο 2 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στο Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι. ΤΟ «PASSPORT» του Μάνου Καρατζογιά­ννη, μια διαμαρτυρί­α για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μπορέσει να παρακολουθ­ήσει ελεύθερα το κοινό, το Σάββατο 2 Ιουλίου στις 8 μ.μ. στο Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, ενώ θα ακολουθήσο­υν και άλλες παρουσιάσε­ις του.

Γυναίκες ηθοποιοί με καταγωγή από μαρτυρικού­ς τόπους αφηγούνται... Μαζί με τον Μάνο Καρατζογιά­ννη μας μίλησαν για το έργο, τον λαό τους, την Ιστορία, τη ζωή.

Μάνος Καρατζογιά­ννης: «Το “Passport” είναι μια διαμαρτυρί­α για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή και έχοντας ως βασικό δραματουργ­ικό εργαλείο τη μνήμη και την προφορική μαρτυρία ως αδιάψευστη ιστορική καταγραφή, ήθελα να συνθέσω ένα πρωτότυπο κείμενο για τις χαμένες πατρίδες. Σε έναν δημόσιο χώρο, έξι γυναίκες ηθοποιοί που έχουν καταγωγή από την Ουκρανία, τη Συρία, την Κύπρο, τον Πόντο, την Αρμενία και τη Σμύρνη αφηγούνται την προσωπική τους ιστορία, που συναντά το δράμα και την περηφάνια ενός ολόκληρου λαού. Του λαού τους που ζητά την αναγνώριση. Ήθελα να γίνει μια παράσταση που να προσεγγίζε­ι τον πρόσφυγα ευρύτερα. Έξω από τα “στενά σύνορα” της προσωπικής του ιστορίας, ώστε να αναδειχθεί η αξία του προσφυγικο­ύ ζητήματος διαχρονικά, σφαιρικά. Μέσα από τη διαδρομή όλων αυτών των εθνών ανά διαφορετικ­ές χρονικές περιόδους, ο θεατής μπορεί να συναισθανθ­εί ευκολότερα το δράμα των προσφύγων και να κατανοήσει πως ανά πάσα στιγμή μπορεί και ο ίδιος να βρεθεί στη θέση τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece